Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Στον τελικό η Ισπανία 1-0 τη Γερμανία

Δυο χρόνια μετά την κατάκτηση του EURO η Ισπανία θα έχει την ευκαιρία να στεφθεί και παγκόσμια πρωταθλήτρια την Κυριακή με αντίπαλο την Ολλανδία, στο μεγάλο τελικό του 19ου Μουντιάλ. Ο Κάρλες Πουγιόλ στο 73ο λεπτό με καρφωτή κεφαλιά πέτυχε το “χρυσό” γκολ των “φούριας ρόχας” απέναντι σε μια παθητική Γερμανία που θα παίξει το Σάββατο στον τελικό της παρηγοριάς κατά της Ουρουγουάης.


Ο δεύτερος ημιτελικός στο Ντέρμπαν, δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Κυριάρχησαν η τακτική, το πρέσινγκ και τα μαρκαρίσματα, χώροι και διάδρομοι ελεύθεροι δεν υπήρχαν, ιδίως για τους Γερμανούς. Η Ισπανία είχε κατοχή μπάλας, προσπάθησε να διασπάσει τη γερμανική άμυνα με πάσινγκ-γκέιμ, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να το κάνει ιδίως από τον άξονα. Η Γερμανία στημένη με αμυντικούς προσανατολισμούς, προσπάθησε να καταστρέψει το παιχνίδι των Ισπανών και να αναζητήσει το γκολ στην “κόντρα”. Γερμανικές αντεπιθέσεις ωστόσο δεν βγήκαν διότι αφενός εξουδετερώθηκαν μεσοεπιθετικοί της ομάδας του Λεβ (Οζίλ, Ποντόλσκι, Κλόζε) και αφετέρου ήταν υποδειγματικός ο τρόπος με τον οποίο αμύνονταν οι Ισπανοί και απομάκρυναν με σχετική άνεση τους λιγοστούς κινδύνους.

Στο δεύτερο ημίχρονο αύξησε την επιθετικότητα και πίεση η Ισπανία, με Τσάβι (MVP του ημιτελικού) και Ινιέστα να κυριαρχούν στο κέντρο και τη Γερμανία να συνεχίζει το συντηρητικό παίξιμο. Δυο φορές τουλάχιστον η Ισπανία άγγιξε την επιτυχία, στο 69' ο Κασίγιας είπε “όχι” στον Κρόος και στο 73' καρποφόρησε η ισπανική υπεροχή με την καρφωτή κεφαλιά του Πουγιόλ. Στο τελευταίο 20λεπτο οι Γερμανοί βγήκαν από την περιοχή τους πίεσαν για να ισοφαρίσουν αλλά με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και οργάνωση η ισπανική άμυνα κράτησε τη νίκη. Δυο φορές μάλιστα στις αντεπιθέσεις έχασαν την ευκαιρία να πετύχουν το 2-0, με Πέδρο και Τόρες.

Το φιλμ του αγώνα

6'  Ο Πέδρο έβγαλε κάθετη πάσα στον Βίγια που σούταρε με προβολή, αλλά έδιωξε ο Νόιερ.
13' Ο Ινιέστα σέντραρε από δεξιά, ο Πουγιόλ έπιασε καρφωτή κεφαλιά ελάχιστα άουτ.
32' Ο Τροχόφσκι από καλή θέση σούτρε, όμως ο Κασίγιας έπεσε στην αριστερή του γωνία και απέκρρουσε.
52' Ο Τσάμπι Αλόνσο έπιασε καλό μακρινό σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Νόιερ.
58'  Ο Ινιέστα έβγαλε παράλληλη συρτή σέντρα από τα αριστερά και με εξουδετερωμένη τη γερμανική άμυνα, ο Βίγια με προβολή δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στην κενή εστία.
67' Ο Ποντόλσκι σέντραρε, η μπάλα κατέληξε στον Κρόος μέσα στην περιοχή, αυτός σούταρε αλλά ο Κασίγιας πραγματοποίησε εξαιρετική απόκρουση.
73' Ο Τσάβι εκτέλεσε κόρνερ,  Πουγιόλ ήρθε από πίσω και με καρφωτή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νόιερ.
82' Ο Πέδρο βγήκε στην κόντρα, μπήκε στην περιοχή και προτίμησε να ντριμπλάρει τον Φρίντριχ αντί να δώσει την μπάλα στον αμαρκάριστο Τόρες, χάνοντας μεγάλη ευκαιρία.
88' Σε αντεπίθεση της Ισπανίας ο Τόρες πέρασε αρχικά τον Φρίντριχ, βγήκε απέναντι από τον Νόιερ, αλλά πριν πλασάρει, ο Γερμανός αμυντικός πρόλαβε και έδιωξε σε κόρνερ.


ΣΚΟΡΕΡ: 73' Πουγιόλ
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)
ΣΤΑΔΙΟ: Moses Mabhida
ΘΕΑΤΕΣ: 60.960

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόαχιμ Λεβ): Νόιερ, Λαμ, Φρίντριχ, Μερτεζάκερ, Μπόατενγκ (52΄ Γιάνσεν), Τροχόφσκι (62΄ Κρόος), Κεντίρα (81΄ Γκόμεζ), Σβαϊνστάιγκερ, Ποντόλσκι, Οζίλ, Κλόζε.
ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Πικέ, Πουγιόλ, Καπντεβίλα, Τσάμπι Αλόνσο (93΄ Μαρτσένα), Τσάβι, Ινιέστα, Μπούσκετς, Πέδρο (86΄ Νταβίντ Σίλβα), Βίγια (81΄ Τόρες).
Είπαν
Βιθέντε Ντελ Μπόσκε (προπονητής Ισπανίας): «Ηταν ένα απίθανο ματς. Πρέπει να συγχαρώ όλους τους παίκτες μου, οι οποίοι στάθηκαν υπέροχα στην άμυνα αλλά και την επίθεση. Ηταν ένας φοβερός αγώνας. Δεν θέλω να πω ονόματα, η σκέψη μου είναι σε όλους τους παίκτες, οι οποίοι ήταν όλοι εξαιρετικοί. Όμως, προσοχή, έχουμε ακόμη ένα παιχνίδι να δώσουμε! Είμαστε χαρούμενοι αυτό το βράδυ, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα ανασυνταχθούμε. Σκέφτομαι όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι εργάστηκαν πολύ γύρω από αυτήν την ομάδα στη διάρκεια των χρόνων. Το ολλανδικό ποδόσφαιρο είναι γνωστό και τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα στον τελικό. Οι παίκτες της Ολλανδίας είναι άξιοι εκπρόσωποι της ολλανδικής σχολής. Ελπίζουμε ότι η μπάλα θα μας θέλει και ότι θα παίξουμε με την προσωπικότητα που μας χαρακτηρίζει»

Νταβίντ Βίγια (Ισπανία): «Η ομάδα έκανε το καλύτερο το της παιχνίδι στην διοργάνωση. Στα δύσκολα, παίζουμε καλύτερα. Για πρώτη φορά η Ισπανία είναι στον τελικό Mουντιάλl. Ηδη έχουμε γράψε ιστορία αλλά θέλουμε το Κύπελλο».

Τσάμπι Αλόνσο (Ισπανός μέσος): «Είμαι πολύ χαρούμενος. Επρεπε να αποκλείσουμε έναν σπουδαίο αντίπαλο. Είχαμε πολύ ώριμο παιχνίδι, παρότι βρεθήκαμε στον πρώτο μας ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Βρισκόμαστε ένα βήμα μακριά από τη δόξα. Για δέκα λεπτά κλειστήκαμε σητν περιοχή μας, αλλά δεν δεχθήκαμε γκολ. Ο Πουγιόλ όρμησε σαν αγριογούρουνο και σκόραρε. Εγώ πλησίασα το γκολ, αλλά ελπίζω ότι θα τα καταφέρω στον τελικό».

Γεράρδ Πικέ (Ισπανός αμυντικός): «Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Κυριαρχήσαμε στον αγώνα εκτός από τα τελευταία δέκα λεπτά στα οποία η Γερμανία μας πίεσε πολύ. Αρχίζοντας από την επόμενη μέρα, θα σκεφτούμε την Ολλανδία. Τώρα πρέπει να πανηγυρίσουμε αυτήν την επιτυχία».

Τσάβι (Ισπανός μέσος): «Ήμασταν πολύ καλοί. Περάσαμε αρκετές δύσκολες στιγμές, αλλά τα καταφέραμε. Είχαμε την κυριαρχία, αλλά ήταν πολύ καλοί αμυντικά. Ήταν σπουδαίο παιχνίδι για την Ισπανία και στο τέλος είχαμε εμπιστοσύνη. Τώρα θα απολαύσουμε τον τελικό του Μουντιάλ. Η ευκαιρία του Πέδρο ήταν κρίσιμη. Προσπάθησε να κόψει όπως έχει κάνει πολλές φορές επειδή ήταν ελεύθερος, αλλά σε κάθε περίπτωση έκανε σπουδαίο παιχνίδι».

Γιόαχιμ Λεβ (προπονητής Γερμανίας): «Συγχαρητήρια στην Ισπανία, πιστεύω πως θα είναι η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια. Είναι η κορυφαία ομάδα τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Έπαιξαν τόσο καλά, που μας έφεραν στα όριά μας. Πιστεύω πως μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί από αυτή την ήττα. Έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης. Δεν ξέρω, αν έπαιξε ρόλο η απουσία του Μίλερ. Έχουμε αρκετούς ποιοτικούς παίκτες, αλλά σίγουρα η εκτελεστική του δεινότητα θα μας ήταν χρήσιμη σε αυτό το ματς. Όπως και να έχει, το τουρνουά δεν τελείωσε ακόμη για μας, έχουμε ακόμη τον μικρό τελικό».

Φίλιπ Λαμ (αρχηγός Γερμανίας): «Είναι μεγάλη η απογοήτευση. Δεν καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάστηκαν και γι’ αυτό χάσαμε. Δεν έχω καμία όρεξη για το μικρό τελικό».

Μίροσλαβ Κλόζε (Γερμανία): «Ήμασταν υπερβολικά αφοσιωμένοι στα αμυντικά μας καθήκοντα. Δεν παίξαμε όσο επιθετικά έπρεπε. Είναι πολύ κρίμα που δεν θα διεκδικήσουμε τον τίτλο».

Μάνουελ Νόιερ (τερματοφύλακας Γερμανίας): «Είμαστε πικραμένοι από το αποτέλεσμα. Ξέρουμε όμως πως κάναμε μία πολύ καλή πορεία στη διοργάνωση. Ίσως δεν ήμασταν όσο τολμηροί θα έπρεπε. Στα προηγούμενα ματς σκοράραμε στο πρώτο μέρος, αλλά αυτό δεν έγινε σήμερα και δεν είχαμε αυτοπεποίθηση. Η Ισπανία πήρε τα ηνία του αγώνα και δημιούργησε πολύ περισσότερες ευκαιρίες».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου