Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Η σημαντική επίδραση του Μουντιάλ στην παραγωγική διαδικασία

Σημαντική χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς η επίδραση του Μουντιάλ στην παραγωγική διαδικασία πολλών χωρών. Σύμφωνα με τον ελβετικό οργανισμό IMD, οι χαμένες εργατοώρες, μπροστά στην τηλεόραση, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στις συζητήσεις φτάνουν μέχρι και τα 10,4 δισ. δολάρια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η Ελλάδα, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Σερβία, η Ν. Κορέα και η Γκάνα βρίσκονται μεταξύ των χωρών με τις λιγότερες συνέπειες, επειδή οι αγώνες μεταδίδονταν εκτός των ωρών εργασίας.

Μεγαλύτερη επίδραση όμως έχει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Μεξικό με κόστος περίπου 1,75 δισ. δολάρια, στη Γερμανία και την Αγγλία με κόστος 1,3 δισ. και τη Βραζιλία με 1,2 δισ. δολάρια.

Στις κερδισμένες χώρες συγκαταλέγονται η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία, των οποίων οι ομάδες δεν συμμετέχουν στο Μουντιάλ.

«Για να υπολογιστεί το κόστος της παραγωγής λαμβάνονται υπόψη παράμετροι όπως ο αριθμός των εργάσιμων ημερών που συμπίπτουν με αγώνες, οι παραγωγικές ώρες που ενδέχεται να χαθούν, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανά εργάσιμη ώρα, το εργατικό δυναμικό, το ποσοστό των εργαζομένων που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τους αγώνες της χώρας τους κ.λπ.» δηλώνει στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο Παν. Μανέτος, σύμβουλος Εταιρικής Ανάπτυξης.

Έρευνα του Βρετανικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ αναφέρει ότι ο ένας στους δύο εργοδότες νιώθει πανικό και μόνο στη σκέψη ότι μέχρι και τον Ιούλιο οι εργαζόμενοί τους θα παρακολουθούν φανατικά τα ματς. Το Ινστιτούτο δημοσιοποίησε μάλιστα τον «Οδηγό Επιβίωσης από τις Επιπτώσεις του Μουντιάλ», με τον οποίο συστήνει στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ευέλικτα ωράρια εργασίας, αλλά και να αναβαθμίσουν τις σχέσεις των εργαζομένων στήνοντας ακόμη και μεγάλες γιγαντοοθόνες στους χώρους εργασίας για να παρακολουθούν τα ματς.

Η Αννα Συκαλού - Σεφτελή, διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας της Rasdstad, μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, μιλώντας στην εφημερίδα τόνισε ότι «Στις δεδομένες συνθήκες της αγοράς στη χώρα μας, πιστεύω ότι το Μουντιάλ δεν πρέπει να επηρεάσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων».

«Άλλωστε, οι ώρες προβολής των αγώνων της εθνικής μας ομάδας δε συνέπεσαν με τις ώρες εργασίας της εταιρείας μας. Φυσικά, δεν παραβλέπουμε τη συνεισφορά του Μουντιάλ στη βελτίωση του εργασιακού κλίματος, καθώς αυξάνει την ομαδικότητα ως εθνική υπόθεση και μια αθλητική γιορτή. Τα σχόλια σχετικά με τους αγώνες του Μουντιάλ βοηθούν στη δημιουργία θετικού κλίματος και στη μείωση του εργασιακού άγχους» πρόσθεσε.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου