Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ισπανία!


Ο πλανητάρχης μιλάει ισπανικά!

Οι «φούριας ρόχας» βγήκαν ζωντανοί από το «θρίλερ» του τελικού, επικράτησαν με 1-0 στην παράταση της Ολλανδίας και ανέβηκαν στον θρόνο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου!


Το… στιλό του Ινιέστα (116’) έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα των Ιβήρων στην ιστορία και άφησε για τρίτη φορά τους Ολλανδούς… διψασμένους μπροστά από τη βρύση του Παγκόσμιου Κυπέλλου!



Τους ηρέμησε… νταηλίκι!

Δικαιολογώντας απόλυτα το πρώτο συνθετικό του… nickname, μπήκαν στο γήπεδο οι «φούριας ρόχας». Οι παίκτες του Ντελ Μπόσκε δημιούργησαν αμφιβολίες, στο πρώτο εικοσάλεπτο, για την εύρυθμη λειτουργία των τηλεοράσεων -αφού εκείνες έδειχναν συνεχώς το μισό του γηπέδου που αμύνονταν οι Ολλανδοί. Θα είχαν πάρει, δε, και το πολύτιμο προβάδισμα, αν Στεκελένμπουργκ και… εξωτερική πλευρά των διχτυών δεν γίνονταν αντίστοιχα κατάληξη των καλών ευκαιριών Ράμος και Βίγια.

Μετά του δρόμου τα μισά, ωστόσο, οι Ολλανδοί επέστρεψαν… Παρόλο που το έκαναν, λοιπόν, κάπως πιο… δυναμικά απ’ ότι θα έπρεπε (με τρεις κίτρινες κάρτες και εκείνη του Ντε Γιονγκ -για το χτύπημα στον Αλόνσο- να «φλερτάρει» με την κόκκινη), οι «οράνιε» κατάφεραν να ξεκολλήσουν την ταμπέλα του φαβορί από τους Ισπανούς. Ίσως κατάφερναν, δε, να ξεκολλήσουν και το σκορ από τα «κουλούρια», αν ο Ματάισεν δε φαινόταν… ασυνεπής στο ραντεβού (λέγε με και «τσαφ») με την μπάλα -στην πιο καλή τους ευκαιρία μέχρι την ανάπαυλα.


Τζούφια «ρωσική ρουλέτα»!

Στο ίδιο μουντό -και… αγριεμένο- τέμπο συνέχισαν οι δύο ομάδες, μετά την επιστροφή από τα αποδυτήρια. Ενώ, λοιπόν, το γνωστό «γκολ και ξύλο» εξακολουθούσε να εφαρμόζεται μόνο κατά το… δεύτερο ήμισυ, οι Ολλανδοί ήταν εκείνοι που πλησίασαν πιο κοντά από ποτέ στο να το ολοκληρώσουν. Στο ημίωρο, ο Σνάιντερ «κέρασε» με υπέροχη κάθετη μπαλιά το γκολ στον Ρόμπεν, εκείνος προχώρησε μέχρι την περιοχή, όταν έφτασε, όμως, εκεί φάνηκε… ακατάδεκτος και έδωσε την ευκαιρία στον Κασίγιας να υπενθυμίσει γιατί αποκαλείται «Άγιος Ίκερ».

Επειδή, όμως, ο Θεός είναι δίκαιος, είχε φροντίσει να στείλει άλλον έναν από τους… εκπροσώπους τους στους Ολλανδούς, στο πρόσωπο του Χάιτινχα. Ο αμυντικός της Έβερτον -για δεύτερη φορά στο παιχνίδι, μετά τη σέντρα-ξυραφιά του Ράμος στο πρώτο μέρος- βρέθηκε εκεί που έπρεπε και παίρνοντας «τη μπουκιά από το στόμα» του Βίγια, δεν του επέτρεπε να ξαναγίνει ήρωας για τους «φούριας ρόχας».

Εκείνοι, πάντως, παρόλο που συνέχιζαν να έχουν την πρωτοβουλία, χρειάστηκε να διπλασιάσουν μέχρι τη λήξη τις… λαμπάδες για τον Κασίγιας, που σταμάτησε ξανά τη -σαν από καρμπόν της προηγούμενης- επέλαση του Ρόμπεν.


Παράταση στα… ρολά!

Στο ίδιο σκηνικό που τελείωσε η κανονική διάρκεια (με έναν τερματοφύλακα να κρατάει όρθια την ομάδα του) ξεκίνησε και η παράταση. Ο Στεκέλενμπουργκ αποδείχθηκε αντάξιος του… ομολόγου του στο τετ α τετ με τον Φάμπρεγας, δεν τον άφησε να βάλει «φωτιά» στις ισπανικές εξέδρες και επέτρεψε στον Ματάισεν να τις… καρδιοχτυπήσει ένα λεπτό αργότερα (με την κοντινή κεφαλιά του να περνάει άουτ).

Το θρίλερ, δε, του πρώτου ημιχρόνου του έξτρα χρόνου επεφύλασσε ακόμα πιο δραματικό φινάλε, με το κοντινό σουτ του Νάβας να κοντράρει στον Φαν Μπρόνκχορστ και να βρίσκει… βασανιστικά τη λάθος πλευρά των διχτύων.

Με μια εξέλιξη που… «και άργησε να ‘ρθεί», βάσει του πρότερου… ανέντιμου βίου του ματς, ξεκίνησε το β’ μέρος της παράτασης. Ο Χάιτινχα συνέχισε τις… βαρβαρότητες των αμυντικών, έβγαλε άγαρμπα από τη μέση τον εφορμούντα Ινιέστα και εισπράττοντας τη δεύτερη κίτρινη κάρτα, άφηνε τους «οράνιε» να παλέψουν με μειονέκτημα μέχρι τη λήξη.

Κι αν η ενέργεια του Ολλανδού αμυντικού δεν αντιμετωπίστηκε και ως… έγκλημα -δέκα λεπτά πριν τη λήξη- η τιμωρία δεν άργησε να έρθει. Τέσσερα λεπτά πριν το τελευταίο σφύριγμα, ο Φάμπρεγας «έκλεισε» το ραντεβού του Ινιέστα με την ιστορία, ο μέσος της Μπαρτσελόνα δε φάνηκε ασυνεπής και με δεξί πλασέ έστελνε τους Ισπανούς «στα ουράνια» και τον Κάρλες Πουγιόλ και πάλι πρώτο στο βάθρο!



Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Μάρβαϊκ): Στεκέλνμπουργκ, Φαν ντερ Βιλ, Χάιτινχα, Ματάισεν, Φαν Μπρόνκχορστ (104' Μπράαφχαϊντ), Φαν Μπόμελ, Ντε Γιονγκ (99' Φαν ντερ Φάαρτ), Κάουτ (71' Κάουτ), Φαν Πέρσι, Σνάιντερ, Ρόμπεν.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Ράμος, Καπντεβίλα, Πουγιόλ, Πικέ, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο (87' Φάμπρεγκας), Μπούσκετς, Ινιέστα, Πέδρο (60' Χεσούς Νάβας), Βίγια (106' Τόρες).


Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ (Αγγλία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου