Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Και... «Μπαινόπουλος» και Βγενόπουλος

ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΩΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΕ

24 Ιανουαρίου 2008. Ο mister MIG Ανδρέας Βγενόπουλος στην πρώτη του συνέντευξη τύπου ως «Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση» (ΕΚΤ) με τους αδελφούς Γιαννακόπουλους


Υστερα από 3 χρόνια ο ηγέτης των «εκατομμυρίων πράσινων καρδιών» άφησε σύξυλους όσους τον πίστεψαν


Η ποδοσφαιρική σαπουνόπερα με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Βγενόπουλο έκανε τον κύκλο της πριν συμπληρώσει τρία χρόνια «ζωής» στο μικρόκοσμο του Παναθηναϊκού.

Ο mister MIG μπήκε και βγήκε εντελώς ξαφνικά από την καθημερινότητα του «τριφυλλιού» και πλέον η ΠΑΕ περνάει την πιο κρίσιμη περίοδο στην 31χρονη ιστορία της, με δεδομένο ότι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ξεκαθάρισε στο διοικητικό της συμβούλιο ότι «η οικογένεια μου και εγώ παραμένουμε σταθεροί στην απόφασή μας να μη συμμετέχουμε στη διοίκηση του Παναθηναϊκού και να μην κατέχουμε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Δεν υπάρχει καμία διάθεση ούτε τώρα ούτε και θα υπάρξει στο μέλλον να αναστραφεί η απόφασή μας αυτή».

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει χαράξει μία σταθερή ρότα στα διοικητικά της και δεν την αλλάζει παρά τα όσα έγιναν σε αυτήν το τελευταίο τετράμηνο, με αποκορύφωμα την αποχώρηση Βγενόπουλου και την παραίτηση του Νικόλα Πατέρα από την προεδρία της.

Ο 57χρονος επιχειρηματίας υποσχέθηκε πολλά, διεκδίκησε την «πράσινη» ΠΑΕ, αλλά όταν ήρθε η ώρα να γίνει ο ιδιοκτήτης της... εξαφανίστηκε, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.

«Δεν προτίθεμαι να αυξήσω το μετοχικό μου ποσοστό στην ΠΑΕ ούτε να έχω οποιαδήποτε ενεργό συμμετοχή στα δρώμενα του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν σκοπεύω να δώσω καμία εξήγηση για την απόφασή μου αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του για την αποχώρηση Νο 3 από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός!

Το όνομα του Ανδρέα Βγενόπουλου ήρθε πρώτη φορά στο προσκήνιο στις 17 Ιανουαρίου 2008, όταν μετά τη βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο εξέδωσε την πρώτη της ανακοίνωση η Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση.

Σε αυτήν αναφερόταν ότι «με πρωτοβουλία φιλάθλων και παλαιών αθλητών του Παναθηναϊκού και με συντονιστή τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο δρομολογήθηκε η Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση με όραμα έναν Παναθηναϊκό πολυμετοχικό, ενιαίο και αδιαίρετο, έναν Παναθηναϊκό πρωταγωνιστή σε όλα τα αθλήματα, παράδειγμα λειτουργίας και συνεισφοράς στην ελληνική κοινωνία».

Την επόμενη μέρα ακούγονται από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού υβριστικά συνθήματα κατά του Τζίγγερ σε αγώνα μπάσκετ και ο Βγενόπουλος κάνει παρέμβαση με την οποία στέλνει μηνύματα στον κόσμο: «Πρέπει όλοι να έχουμε αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς την οικογένεια Βαρδινογιάννη, που με μεγάλο οικονομικό και προσωπικό κόστος επί τρεις δεκαετίες στηρίζει τον Παναθηναϊκό και μας έχει δώσει και πολλές μεγάλες χαρές...»

Στις 24 Ιανουαρίου 2008 ο Ανδρέας Βγενόπουλος παραχωρεί την πρώτη συνέντευξη τύπου παρουσία του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου και ζητάει το «άνοιγμα» της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη, ενώ στις 8 Φεβρουαρίου παρεμβαίνει και πάλι, στέλνοντας μήνυμα στον Τζίγγερ:

«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε οικονομικά και χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα αρκεί να εγκρίνουμε και εμείς τη διοίκηση, τις αρχές της και τη στελέχωσή της, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη της τελευταίας δεκαετίας».

Ο Παναθηναϊκός στις 21 Φεβρουαρίου 2008 αποκλείεται από τους Ρέιντζερς και έξι μέρες μετά ο mister MIG επανέρχεται πιο επιθετικός κατά του μεγαλομέτοχου της ΠΑΕ:

«Ο κ. Γ. Βαρδινογιάννης, αιχμάλωτος της εικονικής πραγματικότητας που ο ίδιος συντηρεί, συνεχίζει να αντιδρά υπεροπτικά σε οποιαδήποτε κριτική και προσφορά συνεργασίας και προσπαθεί να βαφτίσει την αγάπη και την αγωνία των φιλάθλων μας σε συνωμοσία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση είναι ο εγγυητής του οράματος και των ονείρων των Παναθηναϊκών φιλάθλων».

Στις 13 Απριλίου πριν από το παιχνίδι με τον Αρη στη Λεωφόρο 20.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού κάνουν συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως ζητώντας την απομάκρυνση της οικογένειας Βαρδινογιάννη από την ΠΑΕ. Τρεις ημέρες αργότερα ο Βγενόπουλος υποστηρίζει ότι «ο Παναθηναϊκός δεν ανήκει στον κ. Γ. Βαρδινογιάννη, τις μετοχές της ΠΑΕ μπορεί να τις κρατήσει, αλλά ο Παναθηναϊκός ανήκει σε όλους μας και είναι υποχρεωμένος να μας ακούσει και να συνεργαστεί».

Στις 22 Απριλίου ο Γιάννης Βαρδινογιάννης σε συνέντευξή του ανακοινώνει την έναρξη της πολυμετοχικότητας στην ΠΑΕ, με τον Ανδρέα Βγενόπουλο να δηλώνει δύο μέρες μετά δικαιωμένος και να συμπληρώνει: «Ο Παναθηναϊκός θα γίνει πολύ ισχυρό μέγεθος ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα...».

Στις 21 Μαΐου κι ενώ έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις για να μετατραπεί σε πολυμετοχική ΠΑΕ ο Παναθηναϊκός, ο Ανδρέας Βγενόπουλος δηλώνει ότι «η ΠΕΚ θα αναστείλει τη λειτουργία της, αλλά θα παραμείνουμε θεματοφύλακας της παναθηναϊκής ενότητας. Ελπίζω να είναι τελευταία φορά που με βλέπετε. Δεν έχω την πρόθεση να εμπλακώ στα διοικητικά ή με άλλη ιδιότητα παράγοντα».

Ο 57χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος συμμετείχε με 20 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, επέστρεψε στο προσκήνιο πέντε μήνες αργότερα με δήλωση στήριξης στον Χενκ Τεν Κάτε, ενώ επισημαίνει ότι «η ενότητα της πολυμετοχικότητας είναι πιο ασφαλής από ποτέ. Ο κ. Ν. Πατέρας με τεράστιο προσωπικό κόστος έχει ήδη αποδείξει ότι προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο σύλλογο. Ο κ. Γ. Βαρδινογιάννης στηρίζει απόλυτα τις προσπάθειες που γίνονται και βοηθάει το σύλλογο όπου και όπως μπορεί, ενώ όλοι οι υπόλοιποι μεγαλομέτοχοι κάνουν το ίδιο».

Στις 6 Μαρτίου ο δεύτερος τη τάξει μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ «ξαναχτυπά», καυτηριάζοντας τη στάση αθλητικής εφημερίδας που πρόσκειται στην οικογένεια Γιαννακόπουλου: «Η ομάδα χρειάζεται τη συμπαράσταση και την υποστήριξή τους στις καλές και στις κακές στιγμές αλλά πάντα με κόσμιο τρόπο. Στην κατεύθυνση αυτή εντελώς αρνητικό ρόλο διαδραματίζει η εφημερίδα "Πράσινη", η οποία με πρόσχημα την παναθηναϊκοφροσύνη και την αγανάκτηση έχει εκτραπεί ακόμη και σε απευθείας εξύβριση ποινικού χαρακτήρα κατά των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού. Τέτοιες συμπεριφορές, που δεν έχουν καμία σχέση με τον Παναθηναϊκό, υπονομεύουν, ανεπιτυχώς, τη σοβαρότητα, τις προσπάθειες και την ενότητα του συλλόγου μας».

Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου έκανε τρεις δημόσιες παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κρίση στο πολυμετοχικό σχήμα, ενώ προανήγγειλε «τρεις μετεγγραφές φτασμένων ποδοσφαιριστών».

Στις 14 Μαΐου 2009 με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό αφήνει ανοιχτό πρώτη φορά το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το πολυμετοχικό σχήμα. Είπε χαρακτηριστικά ότι «αν οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν με αφήσουν ικανοποιημένο, θα φύγω». Κάτι που έκανε στις 25 Μαΐου, όταν ανακοίνωσε:

«Σήμερα ανακοινώνω ότι αποχωρώ οριστικά από έναν χώρο "παραγόντων" που δεν είναι συμβατός ούτε με τον χαρακτήρα ούτε με τις αρχές μου και στον οποίο συμμετείχα προσωρινά με μοναδικό κίνητρο τη μεγάλη μου αγάπη στον Παναθηναϊκό και με στόχο να μπούμε επιτέλους σε μια νέα πορεία αντάξια της ιστορίας μας. Οι μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που κατέχω (το 11%) θα μείνουν στην οικογένειά μου για πάντα...».

Η σιωπή του Ανδρέα Βγενόπουλου κράτησε οκτώ μήνες. Στις 31 Ιανουαρίου 2010 ο Παναθηναϊκός παραχωρεί ισοπαλία στην ΑΕΚ και ο ισχυρός άνδρας της MIG δηλώνει: «Ντρεπόμουν στη θύρα που ήμουν. Είδα τους μισούς παράγοντες του Παναθηναϊκού να μην θέλουν να κερδίσει η ομάδα μας. Αλλά είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν κάποιοι, το πρωτάθλημα θα το πάρουμε».

Στο τέλος της περιόδου 2009-2010 γίνονται συζητήσεις μεταξύ των μετόχων για την ανανέωση της θητείας του Ν. Πατέρα, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε και στις 2 Ιουνίου ο Α. Βγενόπουλος, ανακοινώνει για δεύτερη φορά την αποχώρησή του: «Σ'αυτήν την νέα λυπηρή πραγματικότητα εγώ δεν έχω καμία θέση. Η αγάπη μου για τον Παναθηναϊκό με έκανε να αγνοήσω τη λογική που έλεγε να μην ανακατευτώ με τα πίτουρα, αλλά μέχρις εδώ. Δεν με ενδιαφέρει πλέον τι λέει ή τι θα πει ο οποιοσδήποτε, για μένα το κεφάλαιο ΠΑΕ Παναθηναϊκός έκλεισε οριστικά».

Πέρασε ένα τρίμηνο και ύστερα από συνάντηση που είχαν οι Τζίγγερ, Βγενόπουλος, Πατέρας στις 8 Σεπτεμβρίου 2010 αποφασίστηκε η επιστροφή του τελευταίου στην προεδρία της ΠΑΕ, καθώς και η αλλαγή του πλειοψηφικού πακέτου της στο τέλος της χρονιάς. Ο Βγενόπουλος θα γινόταν κάτοχος του 51% και στις κάμερες δηλώνει ότι «ο Παναθηναϊκός μπαίνει από σήμερα σε μια νέα εποχή πολυμετοχικότητας». Τα χαμόγελα δεν κράτησαν για πολύ και την περασμένη Δευτέρα ο mister MIG ανακοίνωσε την αποχώρηση Νο3 από την ΠΑΕ.



*Στις 7 Ιανουαρίου 2009 ο Ανδρέας Βγενόπουλος δήλωσε πως «ο Παναθηναϊκός έχει την τύχη να διαθέτει ισχυρή και επαρκή διοίκηση, σοβαρούς και ικανούς προπονητή, διευθυντή ποδοσφαίρου και τεχνικό team. Επίσης διαθέτει επάρκεια κεφαλαίου και μετόχους που στηρίζουν απόλυτα τον υφιστάμενο προγραμματισμό της ομάδας». Ομως η ατάκα που έμεινε χαραγμένη σε όλους ήταν ότι «όλοι μαζί οι Παναθηναϊκοί είμαστε πιο ισχυροί από τον Αμπράμοβιτς...».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου