Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Με το τσιγάρο στο στόμα, είπε ότι το έκοψε!

Όταν βάζεις τον τζόγο πρώτη προτεραιότητα, έστω δεύτερη, στη ζωή σου, τότε είσαι καραμπινάτος εξαρτημένος. Είσαι ασθενής. Αλκοολικός. Δεν ελέγχεις τον εαυτό σου.

Σχετική έρευνα έγινε από γερμανικό πανεπιστήμιο. Ποια συμπεριφορά εκδηλώνει ο παθολογικά εξαρτημένος με τον τζόγο. Γνωστά πράγματα. Κατανοητά. Καλό, όμως, είναι για τον καθένα να «δει» τον εαυτό του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν σαν καθρέπτη τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας.

Θέλω να πω ότι δεν είναι ασύνηθες να μην αντιλαμβάνεται κάποιος το βαθμό πόρωσής του με τον τζόγο. Με την ευκαιρία τι θυμήθηκα. Ένας φίλος γιατρός, μανιώδης, καπνιστής, αποφάσισε επιτέλους να το κόψει. Μετά από μια εβδομάδα τον τρακάρω να ποτίζει τον κήπο του με το τσιγάρο στο στόμα.

-Γιατρέ, το ξανάρχισες;

«Όχι! Το ‘χω κόψει…». Δεν μου έκανε πλάκα. Θαρρούσε ότι το πολέμησε το τσιγάρο. Ότι το μείωσε. Ότι θα το κόψει. Και με την αίσθηση του νικητή, ότι το έχει καταφέρει, ότι θα το καταφέρει, μου είπε με ειλικρίνεια «Το ‘χω κόψει!».

Εξαρτημένος στον τζόγο είναι αυτός που έχει μειωμένη απόδοση στην εργασία του, από το βάσανο, από τον εθισμό του. Όταν παραμελεί την οικογένειά του. Όταν νομίζει ότι θα ξεπεράσει τις δυσκολίες της ζωής μέσω των τυχερών παιχνιδιών. Όταν δεν μπορεί να σταματήσει το παιχνίδι, να το μειώσει έστω. Όταν αφήνει απλήρωτους λογαριασμούς και τα λεφτά τα σπρώχνει στο στοίχημα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου