Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Ο τζόγος καταστρέφει τους Ιταλούς

Οι Ιταλοί στρέφονται όλο και περισσότερο στον τζόγο για να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους, κάνοντας πολλούς να ανησυχούν για μια κοινωνική έκρηξη, γράφει η Ελιζαμπέτα Ποβολέδο στους New York Times.

Η Παβία της Λομβαρδίας, γνωστή για τα πανεπιστήμιά της και ένα διάσημο μοναστήρι της Αναγέννησης, τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει και μια άλλη, πιο αμφιλεγόμενη, διάκριση: είναι η πρωτεύουσα του τζόγου της Ιταλίας. Κουλοχέρηδες και βιντεολότο, γνωστά ως VLTs, υπάρχουν σε όλα τα καφέ-μπαρ και σε καταστήματα καπνού, βενζινάδικα , παντοπωλεία και εμπορικά κέντρα, για να μην αναφέρουμε τις 13 αίθουσες με αποκλειστικά  τυχερά παιχνίδια. Σύμφωνα με ορισμένες απόψεις, υπάρχει ένα μηχάνημα ή ένα VLT για κάθε 104 από τους 68.300 κατοίκους της πόλης .

Οι επικριτές κατηγορούν την συγκέντρωση των μηχανημάτων για την αύξηση του χρόνιου τζόγου – και τα χρέη, οι πτωχεύσεις, η κατάθλιψη, η ενδοοικογενειακή βία και τα διαλυμένα σπίτια – καταγράφονται συνεχώς από τις κοινωνικές υπηρεσίες στην Παβία. Η πόλη όμως είναι απλώς το πιο ακραίο παράδειγμα της εξάπλωσης των τυχερών παιχνιδιών σε όλη την Ιταλία, από τότε που το κράτος χαλάρωσε τους νόμους για τα τυχερά παιχνίδια πριν από μια δεκαετία. Στο διάστημα αυτό, η Ιταλία έχει γίνει η μεγαλύτερη αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη και η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και το Μακάο, σύμφωνα με την Global Betting and Gaming Consultants, η οποία παρακολουθεί τα τυχερά παιχνίδια.

Τώρα, ορισμένοι Ιταλοί, στην Παβία και αλλού, λένε «αρκετά». Τον Οκτώβριο, η Λομβαρδία έγινε η έκτη περιφέρεια που πέρασε νομοθεσία για περιορισμό των τυχερών παιχνιδιών και για να βοηθήσει τους εξαρτημένους. Δεκάδες δήμοι έχουν επίσης λάβει μέτρα για τον περιορισμό του τζόγου, όπως η μείωση των ωρών λειτουργίας. Η έκρηξη των τυχερών παιχνιδιών «ρημάζει την περιοχή», σχολιάζει ο Simon Feder, ένας ψυχολόγος ο οποίος δημιούργησε ένα κίνημα εναντίον του τζόγου. «Είναι  μια αντι – οικονομία που φτωχαίνει επειδή δεν μοιράζει τα χρήματα, απλά τα καταπίνει».

Με την οικονομία να παραμένει αδύναμη, οι δαπάνες για τα τυχερά παιχνίδια, όπως και οι άλλες καταναλωτικές δαπάνες, μειώθηκαν φέτος για πρώτη φορά, αλλά ακόμα προβλέπεται να φθάσουν περίπου τα 115 δις δολάρια το 2013. Κατά μέσο όρο, ένα στα οκτώ δολάρια που δαπανώνται από μια ιταλική οικογένεια πηγαίνουν στα τυχερά παιχνίδια, τέσσερις φορές περισσότερα από ό, τι πριν από 15 χρόνια. Οι κάτοικοι της επαρχίας Παβία, μιας πλούσιας περιοχής, ξοδεύουν περίπου 4124 δολάρια το χρόνο για τα τυχερά παιχνίδια, περισσότερο από το διπλάσιο των 1650 δολαρίων που είναι ο εθνικός μέσος όρος περίπου, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο από το πρακτορείο ειδήσεων τυχερών παιχνιδιών Agimeg. Πολλοί κατηγορούν την απόλυτη διαθεσιμότητα των μηχανημάτων για την αυξητική τάση. Οι νέες προσπάθειες για να περιορίσουν τις μηχανές έχει προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκατοντάδες δημοτικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, τις οποίες αφορά πιο άμεσα το κοινωνικό κόστος της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια, με την εθνική κυβέρνηση, η οποία κατέληξε να εξαρτάται από τα έσοδα των τυχερών παιχνιδιών, με το ποσό των περίπου 11 δις δολαρίων το περασμένο έτος.

«Η κυβέρνηση παίρνει τα κέρδη και η περιφέρεια τα προβλήματα» δήλωσε ο Angelo Ciocca, ένας πολιτικός της Λομβαρδίας που υποστηρίζει την πρόσφατη νομοθεσία για τον περιορισμό της βιομηχανίας. Τον Δεκέμβριο, πολιτικοί οι οποίοι σπάνια συμφωνούν σε κάτι, συσπειρώθηκαν για να περάσουν μέτρα περιορισμού του τζόγου στη Γερουσία. Η κίνηση προκάλεσε οργή , με τον Πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα να την χαρακτηρίζει «λάθος», και το μέτρο ανακλήθηκε όταν το νομοσχέδιο πέρασε στην κάτω βουλή.

Το 2001, τα έσοδα των τυχερών παιχνιδιών στην Ιταλία – το συνολικό ποσό πονταρίσματος μείον τα κέρδη των παικτών- ανήλθαν σε 5,6 δις δολάρια. Μέχρι το 2012, το μερίδιο της βιομηχανίας είχε τετραπλασιαστεί σε 22,4 δις δολάρια, σύμφωνα με την Global Betting and Gaming. Ειδικοί λένε ότι η σημαντική απελευθέρωση του κλάδου πριν από μια δεκαετία προκάλεσε την άνθηση μιας τεράστιας παράνομης αγοράς τυχερών παιχνιδιών που ελέγχεται κυρίως από το οργανωμένο έγκλημα. Σήμερα, υπάρχουν 380.000 κουλοχέρηδες και 50.000 VLTs σε όλη τη χώρα.

Μια μελέτη του 2012 από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης υπολόγισε ότι 790.000 Ιταλοί κινδυνεύουν να εθιστούν στα τυχερά παιχνίδια, με βάση διεθνώς αναγνωρισμένες κλίμακες που αξιολογούν τον κίνδυνο των παικτών, για παράδειγμα, από την υπερχρέωση ή τον  χρόνο που αφιερώνουν στα τυχερά παιχνίδια. Οι αξιωματούχοι υποβάθμισαν αυτούς τους αριθμούς, επισημαίνοντας ότι λιγότεροι από 7.000 Ιταλοί είχαν υποβληθεί σε θεραπεία στα κρατικά προγράμματα για τη θεραπεία του εθισμού. Στελέχη της βιομηχανίας υποστηρίζουν επίσης ότι το ακαθάριστο κέρδος σε κέρδη είναι υψηλό και μπορεί να φτάσει το 98 τοις εκατό του στοιχήματος στα online τυχερά παιχνίδια. Για τα VLTs είναι, από το νόμο, τουλάχιστον το 85 τοις εκατό, κάτι που εν μέρει κάνει τα μηχανήματα τόσο δημοφιλή.

Οι ειδικοί συμφωνούν, ωστόσο, ότι η ιταλική αγορά είναι ώριμη και ότι έχει έρθει η ώρα για την αναδιάρθρωση. Έχουν προτείνει η κυβέρνηση να αξιολογήσει και να μειώσει τον αριθμό των τυχερών παιχνιδιών και να περιορίσει τον αριθμό των μηχανών. Μια πιο σοβαρή καταστολή σε μια βιομηχανία που άμεσα και έμμεσα απασχολεί περίπου 200.000 εργαζόμενους θα ήταν επιζήμια, λένε άνθρωποι της βιομηχανίας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου