Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Αντίδοτο στην ανδρική παχυσαρκία το ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να αδυνατίσουν οι άντρες που διαθέτουν περιττά κιλά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ζήτησαν από 374 υπέρβαρους οπαδούς μίας μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας της Σκωτίας να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα προπόνησης 12 εβδομάδων στο γήπεδό της.

Επιπλέον, ζήτησαν από άλλους 374 να μπουν σε λίστα αναμονής για να συμμετάσχουν στο ίδιο πρόγραμμα κάποια στιγμή στο μέλλον.

Και στους 748 εθελοντές δόθηκαν συμβουλές για να τρέφονται πιο υγιεινά, καθώς και οδηγίες για το πως μπορούν να ρυθμίσουν το σωματικό βάρος τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι έπαιζαν μπάλα συστηματικά επί 12 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική μείωση του σωματικού βάρους τους.

Ωστόσο το μεγάλο όφελος ήταν πως ένα χρόνο αργότερα το 40% από αυτούς εξακολουθούσαν να μην έχουν παχύνει: διατηρούσαν μία απώλεια βάρους που υπερέβαινε το 5% του αρχικού, παρότι το πρόγραμμα της προπόνησης είχε προ πολλού τελειώσει.

«Η απώλεια βάρους και η δίαιτα θεωρούνται λανθασμένα από πολλούς ως γυναικεία υπόθεση, ίσως εξαιτίας της απροθυμίας πολλών ανδρών να συμμετάσχουν σε κλασικά προγράμματα αδυνατίσματος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κέιτ Χάντ, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Υγείας & Ευεξίας του πανεπιστημίου.

Εντούτοις, «υπό τις κατάλληλες συνθήκες είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να αδυνατίσουν», πρόσθεσε.

«Οι εθελοντές μας πραγματικά συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην προπόνηση μέσα στο γήπεδο της αγαπημένης τους ομάδας και πραγματικά χαίρονταν που βρίσκονταν με συνομηλίκους τους, με τους οποίους είχαν κοινά ενδιαφέροντα και κοινά προβλήματα υγείας να αντιμετωπίσουν.

»Τους άρεσε πάρα πολύ που βρίσκονταν μέσα στο γήπεδο της ομάδας τους και είχαν πρόσβαση σε χώρους του γηπέδου όπου φυσιολογικά δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν.

»Έτσι, αξιοποίησαν στο έπακρο την ευκαιρία να γυμναστούν με τους προπονητές της ομάδας και να ενημερωθούν από αυτούς για την σημασία του υγιούς σωματικού βάρους».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου