Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ο ΟΠΑΠ μπαίνει στο internet

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το εγχείρημα επέκτασης των δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο.

Εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που ξεκινά στις 12 του προσεχούς Ιουνίου, μιας από τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις που κάθε τέσσερα χρόνια, όταν και πραγματοποιείται, απογειώνει κυριολεκτικά τα έσοδα του συνόλου των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών, στον ΟΠΑΠ έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου (με κίνητρο και την συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδος στη διοργάνωση που θα φέρει αυξημένα πονταρίσματα) προκειμένου να ξεκινήσουν έγκαιρα να προσφέρουν στοιχηματισμό και μέσω του διαδικτύου.

Το project βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και ήδη έχει καταρτιστεί short list πέντε εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή λογισμικού για τον κλάδο του online gaming/betting, από τις οποίες και θα επιλεγεί ο πάροχος με τον οποίο θα συνεργαστεί ο ΟΠΑΠ. Η λίστα αυτή αποτελείται από τις, ισραηλινών συμφερόντων, Playtech και 888 Holdings, την G2 (θυγατρική του ιταλικού ομίλου Lottomatica/Gtech), τη βρετανική Openbetκαι, με βάση ορισμένες πληροφορίες, μια τσεχική εταιρεία. Η επιλογή του συνεργάτη του ΟΠΑΠ για το διαδίκτυο αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τη διοίκηση του Οργανισμού μέσα στις επόμενες ημέρες.



Στρατηγική κίνηση
Πρόκειται για ένα project που συζητείται από τα μέσα του 2010 τουλάχιστον, όμως τώρα η υλοποίησή του αποτελεί άμεση προτεραιότητα και πλέον βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ. Με δεδομένο ότι η έτερη στρατηγική κίνηση του Οργανισμού, η ανάπτυξη δικτύου 35.000 VLTs απαιτεί περισσότερο χρόνο και κεφάλαια, η επέκταση των δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ στο ίντερνετ λογίζεται ως κίνηση “quick win” προκειμένου και τα έσοδα να ενισχυθούν και να ενταθεί η πίεση προς τις προσωρινά αδειοδοτημένες διαδικτυακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Και μπορεί στην τελευταία ενημέρωση προς τους αναλυτές η διοίκηση του Οργανισμού να είχε κρατήσει κρυφά τα χαρτιά της, ωστόσο στηνεξαμηνιαία έκθεση του ομίλου υπήρχε σαφές στίγμα των προθέσεών της. Εκεί αναφερόταν πως ο ΟΠΑΠ εργάζεται ώστε να καταστήσει δυνατή, εντός του 2014, τη συμμετοχή του παικτικού κοινού μέσω διαδικτύου στα παιχνίδια εκείνα, για τα οποία κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας (σύμφωνα με την από 15.12.2000 σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς επίσης και με την από 12.12.2011 πρόσθετη πράξη). Καθίστατο επίσης σαφές πως για την δραστηριοποίηση αυτή η ΟΠΑΠ Α.Ε. θα συνεργαστεί με διεθνή εταιρεία, εξειδικευμένη στη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

Επιπλέον, γινόταν λόγος περί συμμετοχής της εταιρείας (στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 4002/2011 περί Ρύθμισης της Αγοράς Παιγνίων) στη διαδικασία αδειοδότησης για τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου, όποτε αυτή θα προκηρυχθεί από την ΕΕΕΠ. Σύμφωνα με την έκθεση, στόχος του Οργανισμού είναι η απόκτηση σημαντικού μεριδίου της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει αναπτύξει τις απαραίτητες τεχνολογικές και επιχειρησιακές υποδομές, διερευνά στρατηγικές συνεργασίες και μελετά σε συνεργασία με τους πράκτορες την περαιτέρω αξιοποίηση του δικτύου των πρακτορείων της.

Στελέχη του Οργανισμού μιλούν, πάντως, για ένα σύνθερο έργο καθώς θα πρέπει να διευκρινιστούν με σαφήνεια ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις του συνεργάτη - παρόχου και ποιοι τομείς θα παραμείνουν στον έλεγχο του Οργανισμού.



Οφέλη

Η δημιουργία ιντερνετικής πλατφόρμας από τον ΟΠΑΠ θα επιτρέψει στην εταιρεία να παρέχει υπηρεσίες 24ώρες το 24ωρο και όχι μόνο όταν λειτουργούν τα πρακτορεία, ενδεχομένως να προσφέρει καλύτερες αποδόσεις προς τους παίκτες αλλά και να “χαρτογραφήσει” τους πελάτες του βάσει προτιμήσεων ή ηλικιακών ομάδων, κάτι που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση στοχευμένων, εμπορικών και μη ενεργειών. Σημειωτέον πως η επέκταση στο διαδίκτυο θα γίνει με την προώθηση της ατομικής προπληρωμένης κάρτας (Κάρτα Παίκτη – Opap Card) η οποία θα διατίθεται από τα πρακτορεία του για όσους επιθυμούν να παίξουν στα παιχνίδια του Οργανισμού από τον υπολογιστή τους.

Το ζήτημα του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο, πάντως, έχει τεθεί στο στόχαστρο της Ενωσης Διαδικτυακού Στοιχηματισμού (RGA) που προχώρησε σε καταγγελία προς την Ε.Ε. Ωστόσο, από τον ΟΠΑΠ επισημαίνουν πως η επέκταση της συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο για το μονοπώλιο στα επίγεια παιχνίδια έως το 2030 περιλαμβάνει και τον ηλεκτρονικό τζόγο, ενώ παραπέμπουν στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα on line τυχερά παιχνίδια που επισημαίνει με σαφήνεια το δικαίωμα των Κρατών Μελών να θέτουν τη δική τους πολιτική για τα τυχερά παίγνια.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου