Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Ποντάρουν στο Ξυστό για 300 εκατ. ευρώ

Στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τουλάχιστον μία άδεια Στιγμιαίου Λαχείου (Ξυστό) θα προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο σε μια ύστατη προσπάθεια να συγκεντρώσει εντός του 2011 έσοδα από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών, αφού το νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια» και τις άδειες του ιντερνετικού τζόγου θα καθυστερήσει, εφόσον θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μετά από την Ελληνική Βουλή.

Οπως έγραψε και «Το Βήμα της Κυριακής», στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι η συγκέντρωση περίπου 300 εκατ. ευρώ από τη συγκεκριμένη αδειοδότηση, αν και το τελικό τίμημα το οποίο θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι θα εξαρτηθεί από τη χρονική διάρκεια της άδειας, το ποσοστό κερδών που θα επιστρέφεται στους νικητές αλλά και από τυχόν περιορισμούς στο δίκτυο πωλήσεων που θα περιλαμβάνονται στους όρους του διαγωνισμού.

Το Ξυστό έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα το 1993. Τον διαγωνισμό είχε κερδίσει η Ιntralot σε κοινοπραξία με τη Scientific Games. Η εκχώρηση της άδειας υπεγράφη από τον υφυπουργό κ. Π.Δούκα και την επόμενη ημέρα προκηρύχθηκαν εκλογές. Η άδεια ήταν πενταετής και το 1998 η ίδια κοινοπραξία ανανέωσε την άδεια ως το 2003. Επί υπουργίαςκ. Ν.Χριστοδουλάκη έγιναν δύο διαγωνισμοί για ανανέωση της άδειας με ελάχιστο εφάπαξ τίμημα τα 300 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος διαγωνισμός, στο τέλος του 2003, ήταν άγονος και ο δεύτερος, στις αρχές του 2004, ακυρώθηκε, αν και υπήρχε υποψήφιος (η Ιntralot) που προσέφερε 300 εκατ. ευρώ, αλλά από το υπουργείο θεώρησαν ότι «μία προσφορά ίσον καμία». Το καλοκαίρι του 2009 ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου για να σώσει την καταρρέουσα οικονομία κατέφυγε και αυτός στον τζόγο και προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για δύο άδειες Ξυστό, καλώντας σε πρώτη φάση τους ενδιαφερόμενους επενδυτές σε δημόσια διαβούλευση ως τις 15 Σεπτεμβρίου. Προκηρύχθηκαν όμως οι εκλογές και η διαδικασία πάγωσε.

Τα πρώτα χρόνια, λόγω και της έλλειψης ανταγωνισμού από άλλα παιχνίδια (δεν υπήρχαν το Πάμε Στοίχημα και το Κίνο), το Ξυστό έκανε τζίρο περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως (με αναγωγή σε σημερινές τιμές) αλλά τα τελευταία χρόνια της «ζωής» του, επειδή το ενδιαφέρον είχε μετατοπιστεί και σε άλλα παιχνίδια, ο τζίρος είχε περιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ.

Για να πετύχει το Ξυστό στη νέα του έκδοση θα πρέπει, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, να απελευθερωθεί το pay out (τα κέρδη που πηγαίνουν στους νικητές), κάτι το οποίο προβλεπόταν στον τελευταίο διαγωνισμό, καθώς ως το 2003 για κάθε 100 ευρώ που παίζονταν στο παιχνίδι οι νικητές έπαιρναν πίσω ως 45 ευρώ, δηλαδή το 45% των εσόδων. Επίσης, το know how του νικητή και η σωστή ανάπτυξη του δικτύου θα συμβάλλουν στην επιτυχία του παιχνιδιού. Ενδιαφερόμενοι θα είναι όλοι οι μεγάλοι παίκτες του χώρου, όπως ο ΟΠΑΠ, η Lottomatica, η Ιntralot, η Scientific Games και η καναδική εταιρεία Ρollard. Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ δεν έχει το δικαίωμα πρώτης άρνησης για το Ξυστό, και μάλιστα στη σύμβαση αποκλειστικότητας με τους πράκτορες το Ξυστό έχει εξαιρεθεί. Ο ΟΠΑΠ θεωρείται φαβορί για τη λήψη της άδειας, αφού ο διαγωνισμός θα είναι πλειοδοτικός και η ρευστότητα του ΟΠΑΠ ξεπερνά σήμερα τα 650 εκατ. ευρώ. Η Scientific Games θεωρείται από τους μεγαλύτερους παραγωγούς Ξυστό στον κόσμο, η Lottomatica έχει επιτυχημένο προηγούμενο στην Ιταλία, ενώ η Ιntralot αναπτύσσει σήμερα το παιχνίδι σε περισσότερες από 15 χώρες.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου