Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ποδόσφαιρο made in Greece...

Ο ΓΓΑ, Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ, ΘΕΩΡΕΙ ΠΩΣ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΞΥΛΟ ΠΕΦΤΕΙ ΠΑΝΤΟΥ


Του ΣΑΒΒΑ ΛΙΒΑΝΙΟΥ

Στην Ελλάδα του ΔΝΤ και της παρακμής ο χουλιγκανισμός ευδοκιμεί! Τα κρούσματα βίας εντός και εκτός γηπέδων είναι αλλεπάλληλα, η πολιτεία και οι ιθύνοντες της Σούπερ Λίγκας και της ΕΠΟ λύνουν το πρόβλημα στα... λόγια, με αποτέλεσμα οι χούλιγκαν να έχουν ελεύθερο πεδίο δράσης και να αμαυρώνουν ανενόχλητοι όποιο παιχνίδι θέλουν.

Εξαίρεση στον κανόνα δεν αποτέλεσε ούτε ο τελικός του κυπέλλου, στον οποίο έγινε της... Λιβύης, αντί να είναι η γιορτή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οπαδοί-κάφροι εισέβαλαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο πριν συμπληρωθούν τα εννέα λεπτά των καθυστερήσεων, τα έσπασαν με καδρόνια και λοστούς, πλακώθηκαν με τους ποδοσφαιριστές του Ατρόμητου που πήγαν να προστατεύσουν τις οικογένειές τους και έκλεψαν την παράσταση από τους παίκτες της ΑΕΚ, που κατέκτησαν έναν τίτλο έπειτα από εννέα χρόνια φαγούρας! Αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο το 2011...

Το... έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές φέτος και πλέον δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Στη λήξη του ντέρμπι των «αιωνίων αντιπάλων» στο Φάληρο οπαδοί του Ολυμπιακού επιτέθηκαν και χτύπησαν ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, ενώ στα αποδυτήρια ο πρόεδρος της Πειραϊκής ΠΑΕ και της Σούπερ Λίγκας Βαγγέλης Μαρινάκης είχε φραστικό επεισόδιο με τον Τζιμπρίλ Σισέ!

Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Είναι μία αθλιότητα, μία παράνοια σε όλο το μεγαλείο της. Είναι το βασίλειο του χουλιγκανισμού και οι αρμόδιοι το μόνο που κάνουν είναι συσκέψεις για να... επιβεβαιώσουν ότι πρέπει να πάρουν πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας. Αποτελεσματικότητα όμως μηδέν...

Επειτα από ατελείωτες συσκέψεις και συζητήσεις, που συνήθως κρατούν αρκετούς μήνες, θα κατατεθεί στη Βουλή νέο αθλητικό νομοσχέδιο για τη βία. Και όταν πάλι ο «στρατός» των οπαδών τα ξανασπάσει σε κάποιο γήπεδο, θα αρχίσει νέο γαϊτανάκι συσκέψεων για την ψήφιση και εφαρμογή πιο αυστηρών διατάξεων.

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, στις αρχές της εβδομάδας δήλωσε πως «η ένταση των επεισοδίων μειώθηκε» και ότι «έχουμε λιγότερα περιστατικά (βίας) στους αγώνες»! Δεν έκανε... black χιούμορ, ούτε αναφερόταν στην Πρέμιερ Λιγκ ή στο ισπανικό πρωτάθλημα, αλλά στο ελληνικό. Προφανώς, δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, ενώ δεν ήταν στο ΟΑΚΑ στον τελικό του αίσχους για να έβλεπε την αγωνία των ποδοσφαιριστών του Ατρόμητου όταν είδαν χούλιγκαν να σημαδεύουν με πιστόλια φωτοβολίδας τα μέλη των οικογενειών τους που ήταν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ.

«Ο τελικός ήταν παρωδία. Είναι αθλιότητα να τρώνε ξύλο οι ποδοσφαιριστές. Το ελληνικό κράτος είναι μπουρδέλο! Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μπουρδέλο! Αν είναι δυνατόν οι ποδοσφαιριστές να τρέχουν να σώσουν τις οικογένειές τους». Αυτή η δήλωση που βγήκε μέσα από την ψυχή του Γιώργου Δώνη αποτυπώνει την άθλια εικόνα που έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα επόμενα 24ωρα του τελικού της ντροπής η παρέμβαση της πολιτείας αλλά και της ΕΠΟ ήταν για γέλια και για κλάματα. Η κάθε πλευρά επιχείρησε να φορτώσει τις ευθύνες στην άλλη και έτσι το πρόβλημα της βίας δεν αντιμετωπίζεται.

«Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι γραφικό. Η πολιτεία δεν κάνει τίποτα για να προστατέψει το άθλημα και όπως πάμε ελπίζω να μην θρηνήσουμε θύματα» δήλωσε ο διεθνής τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Αλέξανδρος Τζόρβας, ενώ ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός «κάρφωσε» τον διάδοχο του Γιάννη Ιωαννίδη για τη μάστιγα του χουλιγκανισμού: «Από τον Αύγουστο του 2006 μέχρι τον Ιανουάριο του 2007 είχαμε δεκαεννέα άτομα τα οποία είχαν καταδικαστεί -με την έννοια του ιδιώνυμου, του αμετάτρεπτου της ποινής- σε φυλάκιση, και έκτοτε, για δεκαοκτώ μήνες, δεν είχαμε επεισόδια. Ανέλαβα το πολιτικό κόστος και ενδεχομένως το πλήρωσα. Και ήρθε ο επόμενος (Ιωαννίδης), ο οποίος κατάστρεψε μια τεράστια προσπάθεια. Αυτός ανέλαβε να "χαϊδέψει τα αφτιά" κάποιων».

Στη φετινή περίοδο ο Πάνος Μπιτσαξής έχει προβεί και σε άλλες δηλώσεις που ήταν εκτός πραγματικότητας. Στις 14 Ιανουαρίου 2011 είχε πει πως «τα μέτρα που πήραμε έχουν αποδώσει. Η αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου της ΕΠΟ έπαιξε το ρόλο της... Οι ομάδες βλέπουν πως τα επεισόδια φέρνουν τιμωρίες κι αυτές φέρνουν στέρηση χρημάτων. Επομένως, φροντίζουν από μόνες τους να είναι αποτελεσματικές σε θέματα βίας»!

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό Βόλου στην 15η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας και είχαν επιτεθεί στους ποδοσφαιριστές της ίδιας τους της ομάδας. Στην 14η αγωνιστική είχαν προκαλέσει ζημιές στο τέλος του ματς με τον Αστέρα στην Τρίπολη, ενώ την 3η αγωνιστική στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Καβάλα έκαψαν ένα περιπολικό.

Ο κύκλος της βίας δεν έχει σταματημό φέτος και το κακό ξεκίνησε από τα φιλικά της προετοιμασίας. Αρχές του Αυγούστου οπαδοί της ΑΕΚ μετά το φιλικό με την Καλλιθέα στο Ελ Πάσο επιτέθηκαν στον Ντούσαν Μπάγεβιτς! Στο παιχνίδι Κυπέλλου Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ ο βοηθός διαιτητή Τρύφωνας δέχτηκε ένα κέρμα στο κεφάλι, ενώ για τον ίδιο θεσμό οι οπαδοί της Λάρισας προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια μετά την ήττα με 4-0 από την ΑΕΚ.

Παρατράγουδα υπήρχαν και στον προημιτελικό ΑΕΚ - Παναθηναϊκός, σε ένα παιχνίδι που διαφήμισαν το ελληνικό ποδόσφαιρο οι παίκτες που αγωνίστηκαν και δυσφήμησαν οι χούλιγκαν. Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει κι αυτός στην αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας. Επειδή όμως έχει αποτύχει, έπρεπε να είχε παραιτηθεί...

Στο Περιστέρι οπαδοί του Ατρόμητου έκαναν ντου μετά την ήττα από τον Πανιώνιο, αλλά η επέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση και απέτρεψε τα χειρότερα.

Επεισόδια έγιναν και στα πρωταθλήματα της Β' και της Γ' Εθνικής. Στο ντέρμπι ΠΑΣ Γιάννινα - ΟΦΗ οπαδός των γηπεδούχων εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκε στον τερματοφύλακα της κρητικής ομάδας Πολυχρόνη Βεζυρίδη! Στην Ριζούπολη οπαδοί του Απόλλωνα επιτέθηκαν στον πρόεδρο της Παναχαϊκής Αλέξη Κούγια πριν από το παιχνίδι της ομάδας τους με τον ΠΑΟ Ρουφ. Λίγες ημέρες νωρίτερα η αποστολή του ΠΑΟ Ρουφ είχε δεχτεί επίθεση στην Πάτρα στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει για τον αγώνα με την Παναχαϊκή.

Μεγάλη είναι η λίστα με επεισόδια στη βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη. Σκηνές βίας εκτυλίχτηκαν μέσα στα γήπεδα (ΠΑΟΚ - ΑΕΚ, Αρης - Ηρακλής, Καβάλα - Ολυμπιακός), αλλά και έξω απ' αυτά (Ολυμπιακός Β. - ΠΑΟΚ, Πανσερραϊκός - Ολυμπιακός). Ακόμα και η πρόσφατη πορεία των οπαδών του Ηρακλή για την αδειοδότηση αμαυρώθηκε από ζημιές μέσα στην πόλη και συμπλοκές νωρίτερα με ΠΑΟΚτζήδες.

Τα επεισόδια δεν έμειναν έξω από τα κλειστά του μπάσκετ ούτε και φέτος. Παρ' ότι ακόμη ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός δεν έχουν αναμετρηθεί στους τελικούς πρωταθλήματος και κυπέλλου (15/5), το αστυνομικό δελτίο είναι πλούσιο. Ηδη ο γ.γ. Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής ανέβαλε τον προγραμματισμένο για τις 6 Μαρτίου τελικό, με τον φόβο της έντασης που προκάλεσαν τα επεισόδια στο ποδοσφαιρικό ντέρμπι του «Γ. Καραϊσκάκης».

Τα πιο σοβαρά -ώς τώρα- επεισόδια σημειώθηκαν στον ημιτελικό του Κυπέλλου μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στην Πυλαία, δύο μέρες πριν απ' την Πρωτοχρονιά. Χωρίς λόγο, οπαδοί του ΠΑΟΚ άρχισαν να πετούν αντικείμενα, κροτίδες και να βρίζουν εν χορώ. Ενα κέρμα χτύπησε τον πρώτο διαιτητή (Χριστοδούλου), ο οποίος διέκοψε το ματς, ζήτησε εκκένωση των κερκίδων και εγγυήσεις από την Αστυνομία και τη διοίκηση του ΠΑΟΚ για τη σωματική ακεραιότητα των συντελεστών του αγώνα.

Με δεδομένη τη λογική (τα ματς να τελειώνουν) η διακοπή κράτησε 2,5 ώρες! Τα επεισόδια σε μεγαλύτερη ένταση μεταφέρθηκαν στο κέντρο της πόλης. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ συγκρούστηκαν με οπαδούς του Ηρακλή και μετέτρεψαν τους δρόμους σε πεδίο μάχης. Η σύλληψη 22 οπαδών του Ηρακλή και η απαγωγή ενός οπαδού του ΠΑΟΚ συμπλήρωσαν το ζοφερό σκηνικό.

Στη Θεσσαλονίκη στις 26 Μαρτίου, στο πλαίσιο του αγώνα με τον Αρη, οπαδοί του Ηρακλή συνεπλάκησαν με την Αστυνομία προκαλώντας ωριαία διακοπή. Κάποιος από τους θερμοκέφαλους άναψε φωτοβολίδα και την πέταξε προς τους Αρειανούς και ένας άλλος επιτέθηκε κατά των ΜΑΤ με έναν πυροσβεστήρα. Προφανώς, ήταν η ρεβάνς όσων είχαν διαδραματιστεί στο αντίστοιχο ματς του πρώτου γύρου.

Στο Ιβανόφειο, η κατάσταση είχε αρχίσει να στραβώνει από τον πρώτο εντός έδρας αγώνα του πρωταθλήματος, με τον Πανελλήνιο. Τότε τα αίματα άναψαν όταν ανεγκέφαλοι οπαδοί των γηπεδούχων έφτυσαν τον (αντίπαλο) Αμερικανό Μπίαρς.

Μπόλικη αναστάτωση επικράτησε και στα Ιλίσσια. Μετά τη λήξη του αγώνα του Ηλυσιακού με τον Πανιώνιο οι οπαδοί των γηπεδούχων άρχισαν να τους βρίζουν και να τους πετούν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους και στο ματς με τον Ολυμπιακό συνελήφθησαν 25 άτομα για κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων. Σοβαρά επεισόδια έγιναν και μετά την ήττα από τον Πανελλήνιο, όταν οπαδοί επιτέθηκαν στους παίκτες του Ηλυσιακού.

Οι οπαδοί της ΑΕΚ τα... σπάνε όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά αδιακρίτως σε οποιοδήποτε άθλημα, με αποκορύφωμα τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια στο ματς με την Παρτιζάν Βελιγραδίου για τα προημιτελικά του Τσάλεντζ καπ στο χάντμπολ. Οταν στη διάρκεια του δεύτερου ημιχρόνου οι πιθανότητες πρόκρισης εξανεμίστηκαν, έγινε... ντου στον αγωνιστικό χώρο και δίχως υπερβολή οι Σέρβοι κινδύνεψαν να αφήσουν τα... κόκαλά τους στο κλειστό του Ιωνικού Ν. Φιλαδέλφειας, εκείνο το Σαββατόβραδο του Απριλίου. Αποτέλεσμα; Πέρα από τον αποκλεισμό στο αγωνιστικό μέρος, η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τώρα ενδεχόμενο αποκλεισμού της από τις διοργανώσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο βόλεϊ ο Ολυμπιακός έδωσε τον τρίτο τελικό (όπου κατέκτησε τον τίτλο) κεκλεισμένων των θυρών στο Ρέντη, για μια πέτρα που έπεσε στον πρώτο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό. Ο κατάλογος είναι μεγάλος και συμπεριλαμβάνει πολλά, μέσα σε μία χρονιά, επεισόδια σε γειτονιές, καφετερίες, μεμονωμένες επιθέσεις, εμπρησμούς σε γραφεία συνδέσμων οπαδών, «καρτέρια» σε λεωφορεία άλλων οπαδών στις εθνικές οδούς ή στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης.

Ελληνες χούλιγκαν έχουν συγκρουστεί σε λιμάνια (Ηγουμενίτσα, ΠΑΟΚτζήδες-ΑΕΚτζήδες, στις 18-10-2010), σε επαρχιακές πόλεις (Αλεξανδρούπολη, ΠΑΟΚτζήδες-ΑΕΚτζήδες σε αγώνα του ΠΑΟΚ με τον... Εθνικό στο βόλεϊ στις 23-3-2011, Τρίκαλα, στο Τρίκαλα-Αρης για το Κύπελλο στις 27-10- 2010), αλλά και με... ξένους αντιπάλους (Φενερμπαχτσέ-ΠΑΟΚ στις 27-8-2010, Αρης-Γιαγκελόνια στις 5-8-2010)!

Η οπαδική καφρίλα «χτύπησε» μέχρι και τα θέατρα όταν ανεγκέφαλοι επιτέθηκαν στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» την ώρα της παράστασης «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ»...





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου