Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Η έμπειρη και η… σταχτοπούτα

Ο φετινός τελικός του Europa League βρίσκει αντιμέτωπες δύο πορτογαλικές ομάδες, που εκτός από τη χώρα προέλευσης, δε μοιράζονται πολλά κοινά.


Από τη μία βρίσκεται η Πόρτο, μία από τις «τρεις μεγάλες» της Πορτογαλίας, μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της χώρας, με 25 εγχώρια πρωταθλήματα και 15 κύπελλα. Από  την άλλη, είναι η Μπράγκα, που αν και ακολουθεί κατά πόδας τις Πόρτο, Σπόρτινγκ Λισαβώνας και Μπενφίκα, έχει να πανηγυρίσει κάποιο τρόπαιο στη χώρα της από την κατάκτηση του κυπέλλου του 1966.

Ένα ακόμη προτέρημα των «δράκων», είναι η σχετική εμπειρία τους σε τελικό της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Στις 21 Μαίου του 2003, αφού είχε ξεπεράσει το εμπόδιο του Παναθηναϊκού στον προημιτελικό, και της Λάτσιο στον ημιτελικό, η Πόρτο έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπως ονομαζόταν τότε.

Η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο τότε,είχε ταξιδέψει στη Σεβίλλη για να αντιμετωπίσει τη Σέλτικ. Και οι δύο αντίπαλοι διεκδικούσαν το πρώτο τους Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όμως το θερμό κλίμα της Ισπανίας ευνόησε την ομάδα από την έταιρη χώρα της Ιβηρικής. Σε ένα παιχνίδι με αργό ρυθμό, οι πορτογάλοι προηγήθηκαν στο 45ο λεπτό, με το 11ο τέρμα του Ντερλει. Στο 47’  οι κέλτες ισοφάρισαν με τον Χένρικ Λάρσον, ο οποίος σημείωσε το200ο του γκολ με τη φανέλα της σκωτσέζικης ομάδας. Ωστόσο, πέντε λεπτά αργότερα, ο Ντέκο επανέφερε την ομάδα του μπροστά στο σκορ, για να ισοφαριστεί και πάλι από τον Λάρσον στο 57’. Το 2-2 της κανονικής διάρκειας «έστειλε» τις δύο ομάδες στην παράταση, στην οποία η Σέλτικ αγωνίστηκε με 10 παίκτες, λόγω της αποβολής του Μπαλντέ. Στο 115ο λεπτό, ήταν ο Ντερλει αυτός που έστειλε την Πόρτο στον έβδομο ουρανό, χαρίζοντάς της το πρώτο της Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, και έναν ευρωπαϊκό τίτλο ύστερα από αναμονή 16 ετών.

Μεγαλύτερη εμπειρία, οι «δράκοι» έχουν σε τελικούς της έταιρης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, του Champions League, όπου έχουν βρεθεί δύο φορές, το 1987, όταν επικράτησε της Μπάγερν Μονάχου με 2-1, και το 2004, όταν, και πάλι με τον Μουρίνιο στον πάγκο, νίκησε τη Μονακό με 3-0. Το αξιοσημείωτο είναι πως όποτε η ομάδα του Οπόρτο έχει βρεθεί σε ευρωπαϊκό τελικό, έχει κατακτήσει και τον τίτλο.

Η Μπράγκα από την άλλη, παρ’ότι από το 2004-5 συμμετέχει τακτικά στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, δεν έχει καταφέρει ποτέ να φτάσει στον τελικό της. Ο ευρωπαϊκός τίτλος που έχουν στο ενεργητικό τους οι «αρχιεπίσκοποι», είναι αυτός του Κυπέλλου Ιντερτότο, του 2008.

Το ότι έχει φτάσει ως τον τελικό του Δουβλίνου, είναι ήδη ένα σημαντικό βήμα για την Μπράγκα. Φυσικά, η Πόρτο δεν είναι ο πιο εύκολος αντίπαλος, με τη δική της ιστορία να την ευνοεί σημαντικά. Όμως, όπως είναι γνωστό, τη στιγμή που οι ομάδες βγαίνουν στο γήπεδο, τα στατιστικά και ιστορικά στοιχεία περνούν σε δεύτερη μοίρα, με τον πρώτο λόγο να ανήκει στη «στρογγυλή θεά».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου