Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Σκάει βόμβα με ακόμα 16 στημένα παιχνίδια!


Τελειωμό δεν έχει η δράση των κυκλωμάτων που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά την καταιγίδα των περασμένων ημερών, μία ακόμη βόμβα απασφαλίστηκε και είναι έτοιμη να σκάσει. Στα χέρια των διωκτικών αρχών βρίσκεται νέα δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει δεκαέξι στημένα παιχνίδια μέσα σε διάστημα δύο μηνών!

Οι νέες διώξεις που έχουν ασκηθεί αφορούν τρεις ομάδες κατηγορουμένων και διαφορετικά αδικήματα. Στη δικογραφία που έχει ήδη σχηματιστεί και βρίσκεται στα χέρια του 9ου ανακριτή Γιώργου Κασσίμη εμφανίζονται άτομα που έχουν ήδη κατηγορηθεί από την προηγούμενη δικογραφία, αλλά και νέα πρόσωπα.

Το γαϊτανάκι γύρω από τις νέες αποκαλύψεις ξεκίνησε μετά την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος εκβιαστών σε βάρος ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων στον Πειραιά. Το Τμήμα Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ. συνέχισε την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι ασχολούνταν με εκβιασμούς σε όλο τον νομό Αττικής. Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες, όμως, οι διωκτικές αρχές έφτασαν στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Ετσι, σχηματίστηκε η νέα δικογραφία με βάση συνομιλίες από τις αρχές Ιανουαρίου του 2011 έως τις 3/5/2011. Από τις συνομιλίες αυτές οι αρχές οδηγήθηκαν στην εγκληματική ομάδα του Γιώργου Τσακογιάννη, δίνοντας πλούσιο αποδεικτικό υλικό για τη δράση του, αλλά και για όλο το κύκλωμα. Στη νέα δικογραφία είναι άλλο το περιεχόμενο των διαλόγων, γιατί η άρση απορρήτου της πρώτης δικογραφίας για τον Γιώργο Τσακογιάννη δεν περιλάμβανε κάποιους μήνες του 2011 καθώς, όπως προέκυψε, ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε άλλα κινητά. Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών εξεδόθη διάταξη δημοσιοποίησης των παλαιών και νέων ονομάτων των κατηγορουμένων.






Τρεις ομάδες
Σε βάρος της πρώτης ομάδας των κατηγορουμένων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, για κακουργηματική απάτη, δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, καθώς και παράνομο στοίχημα μέσω Ιντερνετ. Οι κατηγορούμενοι στην ομάδα αυτή είναι ο Γιώργος Τσακογιάννης, μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ηλιούπολη, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, πρώην υπάλληλος της ΕΠΟ, ο Νίκος Χάλκος, πρόεδρος της ΠΑΕ Ηλιούπολη, και ο Μιχάλης Νικολόπουλος, ποδοσφαιριστής της Ηλιούπολης.

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, ο Γιώργος Τσακογιάννης ήταν «αφανής» ιδιοκτήτης πρακτορείου ΟΠΑΠ στο οποίο εργάζονταν οι συγκατηγορούμενοί του Νικολόπουλος και Παπαδόπουλος. Παράλληλα, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ηλιούπολη διατηρούσε και προσωπική ιστοσελίδα στο Ιντερνετ για παράνομο στοίχημα. Το σημαντικότερο από όλα, όμως, είναι ότι από τις συνομιλίες προκύπτουν δεκαέξι στημένοι αγώνες με άλλους παράγοντες πλην της Ηλιούπολης, το χρονικό διάστημα από 13/2/2011 έως 18/4/2011.

Στη δεύτερη ομάδα των κατηγορουμένων εμπλέκεται ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης μαζί με τον Γιώργο Τσακογιάννη και τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, καθώς και άγνωστους δράστες, οι οποίοι διώκονται για το πλημμέλημα της υποκίνησης και διευκόλυνσης με οποιονδήποτε τρόπο οργανωμένης ομάδας προσώπων για να διαπράξουν το αδίκημα της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την προανάκριση, οι εν λόγω παράγοντες στις 13 Μαρτίου 2011 συνεννοήθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να στείλουν οργανωμένους οπαδούς της «Θύρας 7» κατά τη διάρκεια του αγώνα Κόρινθος - Παναχαϊκή για να προκαλέσουν επεισόδια και να τιμωρηθεί ο πρόεδρος της ομάδας της Πάτρας Αλέξης Κούγιας. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, ο Γιώργος Τσακογιάννης ενημερώνει τον Ιωάννη Παπαδόπουλο ότι έχει συνεννοηθεί ο ίδιος και πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ενήμερος για τη μετακίνηση των οπαδών του Ολυμπιακού για να κάνουν επεισόδια. Το βαλιτσάκι της ΕΥΠ καταγράφει τον Γιώργο Τσακογιάννη να συνομιλεί με οργανωμένο οπαδό της Ηλιούπολης και να του ζητά να μετακινηθούν οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας κατά του προέδρου του Ιωνικού Κων. Χαραλαμπίδη κατά τη διάρκεια του αγώνα Ηλιούπολη - Ιωνικός στις 27 Φεβρουαρίου του 2011.

Ο προπονητής
Σε βάρος των εμπλεκομένων της τρίτης ομάδας ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, παράνομο στοίχημα, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κατά περίπτωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην αστυνομικός Ηλίας Φιντάνης, προπονητής της Παναχαϊκής, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, συμμετείχε στο στήσιμο αγώνων της ομάδας πίσω από την πλάτη του Αλέξη Κούγια. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι σε αυτή την ομάδα είναι οι Χρήστος Σφήκας, διαιτητής, Χρήστος Κανελλάκης, πρόεδρος ΠΑΕ Ιωνικός, Απαρεσίδο Αλβες Λουί Μιγκέλ, ποδοσφαιριστής Ιωνικού, Γιώργος Σέγγος, διαιτητής, Γιώργος Πουλόπουλος, ποδοσφαιριστής Διαγόρα Ρόδου, Πέτρος Ρουτζιέρης, προπονητής Διαγόρα Ρόδου, Ευθύμιος Σιδηρόπουλος, Ιωάννης Αρφάνης, γενικός αρχηγός Ηλιούπολης, Ιωάννης Κομπότης, πρόεδρος Λεβαδειακού, Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, ποδοσφαιριστής Ηλιούπολης, Αναστάσιος Θάνος, ποδοσφαιριστής Ηλιούπολης, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, διαιτητής, Κων. Ριαβόγλου, πρόεδρος Εθνικού Αστέρα, Βασίλης Αδαμάκης, πρόεδρος ΠΑΕ Εθνικός Αστέρας, και Ηρακλής Νυκτάρης, αφανής παράγοντας του ΟΦΗ.


ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑ



Επικύρωση βαθμολογίας με ανοιχτούς λογαριασμούς και... φωνές

Τι κι αν εκκρεμεί η επανεξέταση των φακέλων του Ηρακλή και του ΟΦΗ; Τι κι αν αναμένονται πειθαρχικές διώξεις για την πολύκροτη υπόθεση των στημένων από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Ανδρέα Φάκο; Η Σούπερ Λίγκα προχώρησε χθες κανονικά στην επικύρωση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Η χθεσινή συνεδρίαση κράτησε σχεδόν πέντε ώρες και το θέμα της βαθμολογίας τέθηκε σε ψηφοφορία.

Λιγότερες από τις μισές ομάδες της διοργάνωσης τάχθηκαν υπέρ της επικύρωσης (Κέρκυρα, Ολυμπιακός Βόλου, Πανιώνιος, Εργοτέλης, Αστέρας Τρίπολης, Καβάλα και Σκόντα Ξάνθη), τέσσερις κατά (Παναθηναϊκός, Αρης, Ηρακλής και Πανσερραϊκός) και δύο ψήφισαν λευκό (Ατρόμητος και Ολυμπιακός). Απόντες από τη μαραθώνια διαδικασία ήταν οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, ενώ αποχώρησε πριν από την ψηφοφορία ο πρόεδρος της Λάρισας Κώστας Πηλαδάκης. Μάλιστα, η θεσσαλική ομάδα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει ως «φαρσοκωμωδία» το χθεσινό Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας. «Υπό την πίεση της απειλής πειθαρχικών διώξεων κάποιοι έσπευσαν με συνοπτικές διαδικασίες να επικυρώσουν τη βαθμολογία, θεωρώντας πως με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουν να “κουμπώσουν” το μέλλον τους» τονίζει μεταξύ άλλων η ΠΑΕ Λάρισα.

«Κάποιοι μέσα στο συμβούλιο άλλαξαν πέντε φορές απόφαση για το τι θα ψηφίσουν. Στη συζήτηση υπήρχε μια άποψη να υπάρξει αναβολή, αλλά κάποιοι συνεχώς πίεζαν για την επικύρωση της βαθμολογίας και έφεραν ως πρόσχημα τη Nova» υποστήριξε με δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό Sentra ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Πέτρος Θεοδωρίδης. Οπως λέγεται, στη συμφωνία της διοργανώτριας αρχής με το συνδρομητικό κανάλι υπάρχει ποινική ρήτρα 1.000.000 ευρώ σε περίπτωση που δεν διεξαχθούν τουλάχιστον δύο αγωνιστικές του νέου πρωταθλήματος μέσα στον Αύγουστο. Πάντως, οι ομάδες που ψήφισαν «ναι» δεσμεύτηκαν ότι θα αποδεχθούν τις όποιες αποφάσεις εκδοθούν από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα. Αυτό σημαίνει ότι Λάρισα και Πανσερραϊκός δεν έχουν ελπίδα να ανατραπεί το σκηνικό και να παραμείνουν στην κατηγορία.

Αντίθετα, υπάρχει ανοιχτό παράθυρο για τον Ηρακλή! Το διαιτητικό τακτικό δικαστήριο δικαίωσε χθες τον «Γηραιό», αφού αποφάσισε να επανεξεταστεί ο φάκελος της αδειοδότησης από τη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία όμως θα έχει αυτή τη φορά διαφορετική σύνθεση. Οπως είναι λογικό, στην ομάδα της Θεσσαλονίκης επικρατεί ικανοποίηση και αισιοδοξία μετά τις χθεσινές εξελίξεις, οι οποίες προσθέτουν μία ακόμη εκκρεμοδικία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ευχάριστα νέα πήραν και στον ΟΦΗ. Το διαιτητικό τακτικό δικαστήριο πήρε ανάλογη απόφαση, αν και πλέον έχει ήδη αποφασιστεί ότι τα κριτήρια των αδειοδοτήσεων θα ισχύσουν μόνο στις ομάδες που συμμετείχαν πέρσι στη Σούπερ Λίγκα.



ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Την οργισμένη αντίδραση του Βαγγέλη Μαρινάκη προκάλεσε η δίωξη με την κατηγορία περί υποκίνησης αθλητικής βίας. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει ότι θα λάβουν σκληρή απάντηση όσοι επιχειρούν να τον προσβάλουν και να τον αποδυναμώσουν με νέες μεθοδεύσεις.

«Με οργή και δικαιολογημένη αγανάκτηση απορρίπτω τη νέα μεθόδευση προσβολής μου, ως ψευδή, συκοφαντική και κατάπτυστη» τονίζει αρχικά και συμπληρώνει: «Οσοι επιχειρούν την αποδυνάμωσή μου μέσω τέτοιων μεθοδεύσεων είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία και θα λάβουν σκληρή απάντηση. Το ψέμα δε προσλαμβάνει μεγαλύτερες ακόμα διαστάσεις, όταν αναφέρονται γεγονότα που ουδέποτε έγιναν. Μου είναι αδιανόητο το όνομά μου να αναφέρεται σε συνομιλίες τρίτων, σε σχέση με αξιόποινη συμπεριφορά, με την οποία ουδεμία έχω σχέση. Αλλά ακόμα περισσότερο με προβληματίζει ότι αυτό κρίνεται αρκετό για να δώσει την αφορμή άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος μου».


Χ. ΤΕΛΙΟΣ


ΣΤΟΝ... ΚΟΥΒΑ ΚΑΙ Η ΤΡΑΜΠΖΟΝΣΠΟΡ

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Οι οπαδοί της Τραμπζονσπόρ εδώ και μία εβδομάδα ζητούν από την τουρκική ομοσπονδία να αφαιρέσει τον τίτλο από τη Φενέρμπαχτσε, εξαιτίας της συμμετοχής της στα στημένα παιχνίδια και να τον παραδώσει στην ομάδα τους που τερμάτισε δεύτερη, ενώ το βράδυ της Κυριακής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας για τον ίδιο λόγο.

Το πρωί της Δευτέρας όμως είδαν τα πράγματα να αλλάζουν πορεία, αφού ο πρόεδρος της ομάδας τους Σαντρί Σενέρ συνελήφθη και ανακρίνεται ως ύποπτος για συμμετοχή στα στημένα παιχνίδια! Οι αρχές της Τουρκίας συνέλαβαν επίσης άλλα είκοσι ένα άτομα που σχετίζονται με το κύκλωμα και απειλούνται να κάνουν παρέα στους άλλους είκοσι έξι που έχουν μπει ήδη στη φυλακή και περιμένουν να διεξαχθεί η δίκη τους. Κατάθεση έδωσε επίσης ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας Μαχμούτ Οζνεγκέρ, που προσήχθη στο αρχηγείο της αστυνομίας, αλλά δεν έγινε γνωστό αν έχει συλληφθεί κι αυτός.

Ανάμεσα στα νέα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση συμπεριλαμβάνονται ένα άλλο πρώην μέλος της ομοσπονδίας, που ήταν υπεύθυνο για θέματα της εθνικής ομάδας, ο τερματοφύλακας της Ανκαραγκουτσού Σερντάρ Κουλμπίλγκε και ένα παλιό μέλος του συμβουλίου της ίδιας ομάδας. Ολοι είναι ύποπτοι για τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων δεκαεννέα αγώνων του περσινού πρωταθλήματος.

- Ανιχνευτές ψεύδους θα χρησιμοποιήσουν οι αρχές της Νότιας Κορέας για να διαλευκάνουν την υπόθεση των στημένων αγώνων στη χώρα. Η κυβέρνηση της χώρας άναψε το «πράσινο φως» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το τεστ πολυγράφου, το οποίο θα βοηθήσει στην έρευνα που γίνεται για να βρεθεί κάποια άκρη στο χάος που έχει δημιουργηθεί. Επίσης η ομοσπονδία της χώρας αποφάσισε να διπλασιάσει τον βασικό μισθό των ποδοσφαιριστών και να εξασφαλίσει ένα είδος σύνταξης για τους αθλητές προκειμένου να μην κάμπτονται εύκολα οι αντιστάσεις τους σε περίπτωση απόπειρας δωροδοκίας. Ως τώρα έχουν συλληφθεί σαράντα έξι ποδοσφαιριστές για συμμετοχή στο στήσιμο δεκαπέντε αγώνων από τον Ιούνιο ώς τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου