Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Η έρευνα του ΣΔΟΕ φέρνει νέες κατηγορίες

Στο στόχαστρο 137 άτομα που έχουν σχέση με τα ύποπτα ματς
Εν αναμονή των ευρημάτων του ΣΔΟΕ για 137 πρόσωπα που έχουν σχέση με την υπόθεση των στημένων ματς βρίσκονται οι εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να διατυπωθούν και νέες κατηγορίες σε όποια πρόσωπα εντοπιστούν ότι βρέθηκαν με προϊόντα εγκλήματος από τις τρεις εγκληματικές οργανώσεις, που περιγράφει το πόρισμα της εισαγγελέως κυρίας Πόπης Παπανδρέου. Παράλληλα και μετά τον εντοπισμό των χρημάτων στους επίμαχους λογαριασμούς των εμπλεκομένων θα κληθούν να απολογηθούν και οι άλλοι 68 κατηγορούμενοι για στοιχηματική απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή ή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση. Αναμένεται, πάντως, να υπάρξει και έντονη αμφισβήτηση των κατηγορητηρίων, κυρίως από τα πρόσωπα για τα οποία δεν ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, ο 9ος τακτικός ανακριτής κ. Γιώργος Κασίμης αναμένεται να καλέσει να καταθέσουν οι πρώτοι κρίσιμοι μάρτυρες της υπόθεσης, πριν από την απολογία των υπόλοιπων 68 εμπλεκομένων. Μεταξύ αυτών είναι ο δικηγόρος κ. Αλέξης Κούγιας, ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Σοφοκλής Πιλάβιος, δημοσιογράφοι, πρόεδροι ΠΑΕ κ.ά. Ως την περασμένη Πέμπτη είχαν απολογηθεί 11 κατηγορούμενοι.

Προφυλακιστέους έκρινε ο κ. Κασίμης τρεις από τους 15 παράγοντες, προπονητές και μπουκ, οι οποίοι κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ΄ επάγγελμα, εκβίαση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δράση, δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα και συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα. Βρίσκονται ήδη στις φυλακές Ναυπλίου και Τρικάλων, αντιστοίχως, ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο μεγαλομέτοχος της Ηλιούπολης Γιώργος Τσακογιάννης, ενώ ο μπουκ Βασίλης Καρακούλιας αποφασίστηκε να οδηγηθεί στις φυλακές Γρεβενών.

Οκτώ άτομα απολογήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους δύο φορές τον μήνα. Εγγύηση 800.000 ευρώ επιβλήθηκε στον πρόεδρο της ΠΑΕ Καβάλα Σταύρο Ψωμιάδη , από 200.000 ευρώ κατέβαλαν ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Δημήτρης Ζαβαντίας και ο μάνατζερ Αθανάσιος Ντότσης, από 50.000 ευρώ ο παράγοντας της Ηλιούπολης Νίκος Χάλκος και ο Νίκος Ζαμάνης (φίλος του Μπέου), εγγύηση 30.000 ευρώ ο μπουκ Βασίλης Γεωργιτσιάκος και από 15.000 ευρώ ο μπουκ Ανδρέας Δημόπουλος και ο προπονητής Νίκος Παντέλης.

Τέσσερις κατηγορούμενοι διέφυγαν τη σύλληψη και καταζητούνται. Ο Μάκης Ψωμιάδης, αφεντικό της Καβάλας και πατέρας του Σταύρου Ψωμιάδη, ο προπονητής Γιάννης Παπακώστας, ο ποδοσφαιριστής Μιχάλης Νικολόπουλος και ο υπάλληλος της ΕΠΟ Γιάννης Παπαδόπουλος. Από τους υπόλοιπους 68 κατηγορουμένους 31 κατηγορούνται για δωροδοκία και δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα τελεσθείσα από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και 35 για παράβαση του νόμου περί στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης και ο νομικός και τέως πρόεδρος της ΕΠΑΕ Αθανάσιος Κανελλόπουλος κατηγορούνται για απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση και απλή συνέργεια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα. Επί του παρόντος σε όλους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

Η ανάκριση των 68 παραγόντων, ποδοσφαιριστών, προπονητών και παικτών του στοιχήματος θεωρείται χρονοβόρα διαδικασία. Η Δικαιοσύνη προφανώς κατανοεί το επείγον του θέματος, ωστόσο ακόμη και δύο-τρεις κατηγορούμενοι να απολογούνται ημερησίως, θα απαιτηθούν πάνω από δύο μήνες για να ολοκληρωθεί η ανάκριση και να διατυπωθούν κατηγορητήρια.

Δικαστική συνδρομή από χώρες του εξωτερικού έχει ζητήσει η εισαγγελέας κυρία Παπανδρέου για να εντοπιστούν και άλλα πρόσωπα που συμμετείχαν παράνομα σε στοίχημα μέσω Διαδικτύου. Τα αποτελέσματα, αναφέρουν έγκυρες πηγές, οδηγούν επίσης σε πρόσωπα-έκπληξη...





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου