Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Λουκέτο στους Συνδέσμους οπαδών

Την αναστολή λειτουργίας των συνδέσμων των ομάδων, οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα της βίας στα ελληνικά γήπεδα, αλλά και την απόφαση αναστολής του πρωταθλήματος της Super League και της συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εξήγγειλε το Υπουργείο Πολιτισμού, σε περίπτωση, που παρατηρηθεί επιχείρηση «κουκουλώματος» στην υπόθεση των στημένων αγώνων, είτε από την ΕΠΟ, είτε από την UEFA.

O Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο ΚΤΕ αθλητισμού, ανέφερε πως αν δεν επιτευχθεί η –πολυπόθητη- κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τότε η Πολιτεία είναι διατεθειμένη να βάλει βαθιά το «μαχαίρι στο κόκκαλο».

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε ότι: «Αν διαπιστωθούν προσπάθειες κουκουλώματος, είτε από την ΕΠΟ, είτε από την UEFA, τότε θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε και δεν θα διστάσουμε να αποκλείσουμε μόνοι μας τις ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη ή και να αναβάλλουμε την έναρξη του πρωταθλήματος πέραν του Σεπτεμβρίου».

Βέβαια, όπως προαναφέραμε, το Υπουργείο Πολιτισμού είναι αποφασισμένο να προτείνει και την αναστολή λειτουργίας των συνδέσμων, για περίοδο ενός έτους, έως ότου προσαρμοστούν στο νέο νομικό καθεστώς.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σάββα Εμινίδη, ο οποίος επεσήμανε πως «ο Ερντογάν καθάρισε το ποδόσφαιρο στην Τουρκία μέσα σε μια εβδομάδα».

Σε εκείνο το σημείο ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού απάντησε ότι στην Τουρκία η κυβέρνηση παρενέβη στο έργο της δικαιοσύνης και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για αντίστοιχες παρεμβάσεις στην Ελλάδα.




Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας

Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ στη Βουλη, παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, το οποίο, όπως είπε, ο υπουργός Πολιτισμού θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αλλαγή στο καταστατικό και στον τρόπο λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων και των λεσχών των ποδοσφαιρικών ομάδων καθώς και την καθιέρωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου για την είσοδο στα γήπεδα.

Λίγη ώρα αργότερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία είχε ως θέμα την αντιμετώπιση των παθογενειών του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε ότι «η εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου θα γίνει με καλύτερο τρόπο εάν παραμείνουμε στην Ευρώπη. Πρέπει να πάρουμε ριζικές αποφάσεις, με τις οποίες η Πολιτεία θα δείξει το σθένος της για να χτυπήσει τη διαφθορά».

Πάντως ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού υπογράμμισε πως «ποτέ η Πολιτεία δεν χρησιμοποίησε έως τώρα την πίεση που έπρεπε για να φθάσει "το μαχαίρι στο κόκκαλο"», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ξεκίνησε η προσπάθεια για κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου.

«Μπήκαν ρήτρες βίας στον ΟΠΑΠ, αλλά δεν ήταν, όπως φάνηκε, επαρκώς αυστηρές, ενώ υπήρξε και αυστηροποίηση των ποινών στο αθλητικό δίκαιο, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θέλαμε».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των στημένων αγώνων, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είπε: «Στείλαμε το φάκελο της UEFA στον εισαγγελέα. Δώσαμε όλα τα στοιχεία που είχαμε. Αυτή τη στιγμή 83 άτομα κατηγορούνται για "στημένα" ματς, συνελήφθησαν έντεκα, προφυλακίστηκαν τρία, καταζητείται ένα, ενώ τη Δευτέρα ξεκινούν οι απολογίες 68 ατόμων».

Σχετικά με το νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο κ.Γερουλάνος τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα αφορά τη σύσταση συνδέσμων οπαδών, τις συνθήκες ελέγχου τους, τη ρύθμιση των οργανωμένων μετακινήσεων, την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τη ρύθμιση του πλαισίου συνεργασίας ΠΑΕ και ΚΑΕ με ομάδες ιδιωτικής φύλαξης (σ.σ. σεκιούριτι), ενώ παράλληλα θέλουμε οι οπαδοί που καταδικάζονται για επεισόδια να εκτίουν τις ποινές που έχουν ανασταλεί. Το νομοσχέδιο δείχνει την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να "σφίξει τα λουριά"».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Ιωαννίδης, ανέφερε ότι οι εχθροί του αθλητισμού είναι τρεις: η βία, το ντόπινγκ και τα στημένα ματς.

«Ποτέ δεν ήμασταν πολύ αυστηροί με τις ομάδες και πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Οι ποινές πρέπει να αυστηροποιηθούν και να κωδικοποιηθούν. Ο κόσμος δεν πιστεύει αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει ισονομία».

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Εξαρχος, εξέφρασε την άποψη ότι η εξυγίανση του ποδοσφαίρου είναι μέρος της εξυγίανσης του δημόσιου βίου, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι θα υπάρχει μεγάλο πολιτικό κόστος για όλους, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος, επισήμανε ότι ο αθλητισμός έχει καταντήσει ένας απέραντος τζόγος, ενώ πρόσθεσε ότι τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν είναι κέρδη και θέαμα.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Θανάσης Πλεύρης, σημείωσε ότι η αθλητική δικαιοσύνη έπρεπε να προχωρήσει σε ταυτόχρονες ενέργειες με την ποινική δικαιοσύνη, ενώ επισήμανε ότι ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για το θέμα των στημένων αγώνων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, ανέφερε ότι το άνοιγμα του ποδοσφαίρου στον τζόγο είχε οδυνηρές συνέπειες, ενώ ζήτησε τον διαχωρισμό του επαγγελματικού από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου