Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Μπολόνια 2002: Θρίαμβος ανήμερα του Πάσχα για τον Παναθηναϊκό


Ανήμερα του Πάσχα του 2002 ο Παναθηναϊκός των Ομπράντοβιτς και Μποντιρόγκα "σούβλισε" την Κίντερ και στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης μέσα στην Μπολόνια.


Στις 5 Μαϊου του 2002 στην Μπολόνια ο Παναθηναϊκός πέτυχε κάτι μοναδικό στη σύγχρονη ιστορία της Ευρωλίγκα. Εγινε η πρώτη ομάδα που νίκησε την οικοδέσποινα του φάιναλ φορ και πανηγύρισε μέσα στο σπίτι της την κατάκτηση του τροπαίου.

Μοναδικό αλλά για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα και τα άλλα παιδιά του τότε Παναθηναϊκού που είχαν κρύο αίμα τίποτα δεν ήταν αδύνατον. Ανήμερα του Ορθόδοξου Πάσχα οι ανά την Ελλάδα οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν έναν ακόμη λόγο να γιορτάσουν εκτός από την Ανάσταση του Θεανθρώπου.




Η Θεία λειτουργία πριν από τον τελικό

Η αποστολή του Παναθηναϊκού το Μεγάλο Σάββατο στην Μπολόνια καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα. Η μεγάλη νίκη στον ημιτελικό επί της Μακάμπι (με την οποία πάρθηκε και η ρεβάνς για την ήττα στον τελικό της Σουπρολίγκα ένα χρόνο νωρίτερα) είχε δημιουργήσει αίσθημα ανάτασης αλλά οι Ορθόδοξοι της αποστολής ήθελαν να εκπληρώσουν και το θρησκευτικό τους καθήκον πριν ριχτούν στη μάχη του τελικού.


Στην καθολική Ιταλία όμως και ακόμη περισσότερο στην Μπολόνια ήταν δύσκολο να βρεθεί ορθόδοξος ναός. Οι του Παναθηναϊκού όμως επέμειναν και τελικά δικαιώθηκαν. Με την πολύτιμη βοήθεια του ελληνικού προξενείου στην Μπολόνια εντοπίστηκε μικρός ορθόδοξος ναός και οι Ορθόδοξοι της αποστολής, με τις λαμπάδες παραμάσχαλα, κίνησαν για τη λειτουργία της Αναστάσεως λίγο πριν η ώρα δείξει 12 το βράδυ.

Πίσω στην πατρίδα λίγοι φίλοι του Παναθηναϊκού περίμεναν ότι η ομάδα τους θα θριάμβευε. Το γεγονός ότι αντίπαλος στον τελικό ήταν το φαβορί (αλλά και γηπεδούχος) Κίντερ με την πλειάδα των αστέρων (Τζινόμπιλι, Γιάριτς, Ρικοντό, Σμόντις, Μπετσίροβιτς, Αντερσεν) μάλλον λειτούργησε ανασταλτικά στη σκέψη των περισσότερων. Είναι χαρακτηριστικό ότι και λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του "Παλαμαλαγκούτι" οι οπαδοί του Παναθηναϊκού που βρέθηκαν στην Μπολόνια ήταν λίγοι.



To ΤV Magic και η αισιοδοξία του Γιαννακόπουλου

Οπως πολλοί από εσάς θα θυμούνται, τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια είχαν σνομπάρει τη ζωντανή μετάδοση εκείνου του φάιναλ φορ. Ευτυχώς για τους Ελληνες μπασκετόφιλους όμως, το ΤV Magic αγόρασε τα δικαιώματα και δεν άφησε μόνο τον Παναθηναϊκό στο δύσκολο έργο του. Τον τελικό, όπως και τον ημιτελικό, περιέγραψε ο Γιάννης Φιλέρης ο οποίος αποδείχθηκε γουρλής για τους "πράσινους".

Το παιχνίδι βέβαια δεν ξεκίνησε και με τους καλύτερους οιωνούς για τoν Παναθηναϊκό. Μετά από ένα μοιρασμένο πρώτο δεκάλεπτο, η γηπεδούχος Κίντερ του Ετόρε Μεσίνα επέβαλλε το δικό της ρυθμό, έπαιξε καλύτερη άμυνα και έφτασε να προηγείται ακόμα και με 14 πόντους διαφορά (45-31) πριν ο Παναθηναϊκός μαζέψει λίγο το χάντικαπ (48-40 ημίχρονο).

Στην ανάπαυλα οι περισσότεροι Ελληνες δημοσιογράφοι βγήκαν λίγο από την κεντρική σάλα για να κάνουν τσιγάρο. Ο τότε απεσταλμένος του περιοδικού "Τρίποντο" Δημήτρης Καρύδας έγραφε: "Στο τσιγάρο συνάντησα τον Παύλο Γιαννακόπουλο ο οποίος, παρά το άγχος του, ήταν αισιόδοξος. Δεν φοβάμαι αγόρι μου, θα το πάρουμε μου είπε χαρακτηριστικά".






Ο παράγοντας Παπαδόπουλος

Η αισιοδοξία του Παύλου Γιαννακόπουλου βρήκε τη δικαίωσή της. Αλλά για να αλωθεί το "Παλαμαλαγκούτι" χρειάστηκε να τραβήξει μεγάλο άσο από το μανίκι του ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Αριστος γνώστης της ψυχολογίας των παικτών του ο Ζοτς πόνταρε στον εγωισμό του Λάζαρου Παπαδόπουλου τον οποίο ελάχιστοι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ ήξεραν εκείνη την εποχή: "Θέλω να μπεις μέσα και να τους δείξεις ότι έχεις αρχ..." είπε στον Ελληνα σέντερ ο Ομπράντοβιτς πριν τον βάλει στο γήπεδο και ο Λάζος τον δικαίωσε απόλυτα.

Μ' αυτόν πρωταγωνιστή, ο Παναθηναϊκός άλλαξε τα δεδομένα της αναμέτρησης. Οι "πράσινοι" όχι μόνο έκλεισαν τη διαφορά αλλά κατάφεραν να περάσουν και μπροστά ενώ λίγα λεπτά πριν από το τέλος έγιναν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη (το σκορ ήταν το 80-72).

Για να στεφθεί βέβαια ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής Ευρώπης για τρίτη φορά στην ιστορία του έβαλαν το χεράκι τους ο Ιμπραϊμ Κουτλουάι και ο...Σάνι Μπετσίροβιτς. Ο Σλοβένος, με το σκορ στο 80-82, έχασε δύο ελεύθερες βολές και στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Τούρκος σταρ τον τιμώρησε. Προσποιήθηκε με εκείνο το αρχοντικό του στιλ, ελευθερώθηκε πίσω από το τρίποντο και με τη "βόμβα" του χάρισε ουσιαστικά στον Παναθηναϊκό το τρόπαιο.






Ο γαμπρός Καλαϊτζής και το ξενύχτι στο αεροδρόμιο

Το τι έγινε αμέσως μετά το τέλος είναι δύσκολο να περιγραφεί. Ο συγκινημένος και δακρυσμένος Ντέγιαν Μποντιρόγκα αγκάλιαζε όποιον έβρισκε...πρόχειρο ενώ οι υπόλοιποι μάλλον έδειχναν να τα έχουν χαμένα. Η γιορτή για την απονομή του τροπαίου στήθηκε μάλλον πρόχειρα στο κέντρο του γηπέδου και ο αρχηγός Φραγκίσκος Αλβέρτης σήκωσε ψηλά ίσως το πιο... αντιτουριστικό τρόπαιο μπασκετικής διοργάνωσης που έμοιαζε με κακόγουστο μπιμπελό.


Ουδόλως, πάντως, ενοχλήθηκαν με την έλλειψη γούστου των ανθρώπων της Ευρωλίγκας οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού. Το γλέντι συνεχίστηκε στο πούλμαν που μετέφερε την ομάδα στο ξενοδοχείο με τον πάντα κεφάτο Γιώργο Καλαϊτζή να ανακοινώνει από το μικρόφωνο το γάμο του και να αποθεώνεται από τους συμπαίκτες του.


Στην Ελλάδα οι οπαδοί του Παναθηναϊκού¨, συνεπαρμένοι από το θρίαμβο της ομάδας τους και ελαφρώς ζαλισμένοι από την κατάποση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ (Πάσχα γαρ), άρχισαν να συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" περίπου από τις 12 το βράδυ.


Κάποιοι απογοητεύηκαν όταν οι άνθρωποι του αεροδρομίου ανακοίνωσαν ότι το αεροσκάφος των πρωταθλητών Ευρώπης θα προσγειωνόταν στις 5 τα ξημερώματα, όμως οι περισσότεροι παρέμειναν για να περάσουν ένα δεύτερο Πάσχα στους περιμένοντας τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και την παρέα του.



Τα στοιχεία του αγώνα

Τα δεκάλεπτα:23-23, 48-40, 61-64, 83-89

Kίντερ: Τζινόμπιλι 27, Μπετσίροβιτς 4, Γρέιντζερ 10, Φρόζινι, Αντερσεν 3, Ριγκοντό 3, Γκρίφιθ 2, Σμόντις 23, Γιάριτς 11.

Παναθηναϊκός: Αλβέρτης 11, Καλαϊτζής, Ρότζερς 7, Μουλαομέροβιτς 6, Μποντιρόγκα 21, Μίντλετον 10, Κουτλουάι 22, Παπαδόπουλος 12, Σάντσες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου