Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Η μέρα που η ΑΕΚ νίκησε τις βόμβες


Ήταν 7 Απριλίου του 1999 όταν η ΑΕΚ δίδαξε πολιτισμό και ήθος στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς σε όλο τον κόσμο, χάρη στο ταξίδι ειρήνης στο Βελιγράδι. Μία πόλη που δοκιμαζόταν τότε από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

Οι αντιξοότητες δεν εμπόδισαν τον Δημήτρη Μελισσανίδη να το οργανώσει και να ανταποκριθεί σχεδόν όλη η ομάδα της Ένωσης καθώς και πλήθος φιλάθλων.


Ο αγώνας ολοκληρώθηκε πρόωρα από την είσοδο των Σέρβων φιλάθλων (ακολούθησαν και οι Έλληνες) που ήθελαν να αγκαλιάσουν τα "αδέλφια" τους. Άλλωστε υπήρχε και άλλος ένας σοβαρός λόγος για να τελειώσει γρηγορότερα το ματς. Η ώρα είχε περάσει, νύχτωνε, οι καθημερινοί πλέον βομβαρδισμοί πλησίαζαν και το ΝΑΤΟ δεν παρείχε καμία εγγύηση στην κιτρινόμαυρη αποστολή.


Οι 25.000 άνθρωποι που βρέθηκαν εκείνο το μεσημέρι στο γήπεδο, έβγαλαν, έστω και για λίγη ώρα από το μυαλό τους τη φρίκη που τους περιέβαλε από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς. Ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Sport" την επομένη του φιλικού αντικατόπτριζε τα συναισθήματα όλου του σερβικού λαού: "Αδέλφια μας Ελληνες την επόμενη φορά που θα έρθετε, το Βελιγράδι θα είναι ελεύθερο".

Ο νυν τεχνικός της ΑΕΚ, Νίκος Κωστένογλου, που είχε ταξιδέψει τότε με την κιτρινόμαυρη αποστολή στο Βελιγράδι, θυμάται σήμερα: "Η συγκεκριμένη εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη για εμάς. Στην αρχή ανησυχούσαμε γιατί ξέραμε ότι πηγαίνουμε σε μια εμπόλεμη κατάσταση, αλλά όλα ήταν εντελώς διαφορετικά από αυτό που περιμέναμε να δούμε. Το πρωί το μόνο που θύμιζε πόλεμο ήταν το βομβαρδισμένο τοπίο και ο κόσμος προσπαθούσε να ζήσει κανονικά. Η φιλοξενία ήταν άψογη και παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για φιλικό ήταν πολύ σημαντικό, καθώς οι δεσμοί που ένωναν τις δύο χώρες ήταν πολύ σημαντικοί και όλοι ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι.

Στην αρχή και στο τέλος του αγώνα βγήκαμε φωτογραφίες όλοι μαζί και μετά τη λήξη πήγαμε για δεξίωση στο Δημαρχείο. Όλη αυτή η εμπειρία ήταν πολύ σημαντική και ευχάριστη για όλους μας".






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου