Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Το (ιστορικό) σκάνδαλο του Ισις

Ο ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ Αλεσάντρο Ίσις βρίσκεται εντός τριμήνου για δεύτερη φορά ντοπέ με ισχυρή αναβολική ουσία αλλά και πάλι αθωώνεται από τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδος σε αντίθεση κάθε ερμηνείας των διεθνών κανονισμών.

Ο Ίσις από την Χιλή είχε βρεθεί για πρώτη φορά θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ στις 26 Ιανουαρίου 1986 στο παιχνίδι Παναχαική – ΟΦΗ. Το θέμα κάποιοι προσπάθησαν να το αποκρύψουν από τη κοινή γνώμη αλλά τελικά έγινε γνωστό χάρις σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» και του συντάκτη της Τάσου Παπαχρήστου.


Αρχικά και με βάση την ιστορία, κύκλοι του ποδοσφαίρου, προσπάθησαν τότε να αμφισβητήσουν την αλήθεια αλλά στη συνέχεια και μετά την αποκάλυψη του αριθμού ελέγχου του επίμαχου δείγματος αναγκάστηκαν να οδηγηθούν στη παραδοχή.

Παραιτήθηκαν από τη θέση τους ο διευθυντής του ΟΑΚΑ Ευάγγελος Σαβράμης και ο υπεύθυνος του ιατρείου, συγχωρεμένος σήμερα, ιατρός Χρήστος Σκορδής. Τελικά βρέθηκε ο τρόπος της αθώωσης. Είχε παρέλθει, είπαν, η ημερομηνία του περιθωρίου της ανάλυσης του δείγματος.

Εκείνη την εποχή προβλεπόταν τιμωρία με αφαίρεση βαθμών ακόμα και για τις ομάδες. Ωστόσο, τίποτα δεν συνέβη από όλα αυτά. Ο Ίσις ισχυριζόταν ότι πήρε κάποιο φάρμακο το προηγούμενο καλοκαίρι, δηλαδή πριν από δέκα μήνες, για έναν τραυματισμό του.

Το θέμα έκλεισε αλλά πρόσκαιρα. Ο ΟΦΗ παίζει στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ και ο Ισις κληρώνεται για έλεγχο ντόπινγκ και πάλι. Στις 16 Απριλίου ανακοινώνεται το αποτέλεσμα και ο Χιλιανός βρίσκεται και πάλι ντοπέ στην ίδια ακριβώς αναβολική ουσία.

Ωστόσο, για άλλη μια φορά, ο Ίσις αθωώνεται με βάση έγγραφο του εργαστηρίου της Κολωνίας όπου αναφέρεται ότι τα ίχνη της απαγορευμένης αναβολικής ουσίας εμφανίζονται σε πιο χαμηλά επίπεδα αυτή τη φορά. Κάτι όμως που δεν προβλέπεται ως αιτιολογία από κανέναν απολύτως κανονισμό.


Άρα αμόλυντος, αθώος…


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου