Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Όχι και όλα στοίχημα!

Το στοίχημα και η τύχη είναι αναμφισβήτητα κομμάτι της ζωής μας. Τα τυχερά παιγνίδια συντροφεύουν τον ανθρώπινο πολιτισμό από τις απαρχές του. Σε όλων των ειδών τις ανθρώπινες κοινωνίες υπήρχαν τυχερά παιγνίδια με σκοπό πρώτα τη διασκέδαση και έπειτα το κέρδος. Το κέρδος που δεν μετριόταν πάντα σε υλικά αγαθά, αλλά και σε ηθικές επιβραβεύσεις η κοινωνική αναγνώριση. Ο ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα (αν θέλετε το λέμε και ευγενή άμιλλα δεν έχω πρόβλημα ) είναι συνυφασμένος σχεδόν με όλες τις εκδηλώσεις του ανθρώπινου είδους.


Στον άνθρωπο ή αν προτιμάτε στον HOMO SAPIENS SAPIENS αρέσουν οι προκλήσεις. Έτσι οι περισσότεροι μεγαλώσαμε με την κάθε μικρή μας η μεγαλύτερη πρόκληση να συντροφεύεται από κάποιο στοίχημα. Αποκλείεται να το κάνεις αυτό! Πάμε στοίχημα; Θα νικήσει το τάδε κόμμα στις εκλογές και με μεγάλη διαφορά. Σε πάω και ένα στοιχηματάκι! Φιλικά παιγνίδια παντού συνοδευόμενα από ένα μικρό η μεγαλύτερο στοίχημα. Έτσι δεν είναι τυχαία η μεγάλη ανάπτυξη του στοιχήματος σαν οργανωμένο παιγνίδι με συγκεκριμένες αποδόσεις και ειδικά για τα αθλητικά γεγονότα όπως τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές παιχνίδι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και το οργανωμένο στοίχημα δεν κάνει τίποτε άλλο να συνδέει αυτό το ενδιαφέρον με την πιθανότητα κάποιου χρηματικού κέρδους.

Μαζί όμως με την ανάπτυξη των οργανωμένων τυχερών παιγνιδιών ήρθαν και οι αλλαγές στη γλώσσα μας (εντάξει το "πάω πάσο" είναι πολύ παλιό για να το θεωρήσω καινούργια αλλαγή). Έχω παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια δημόσια πρόσωπα σε συνεντεύξεις τους να χρησιμοποιούν πολύ τη λέξη στοίχημα. Έχει αντικαταστήσει σχεδόν τη λέξη πρόκληση. Τραγουδιστές που ο καινούργιος τους δίσκος είναι ένα στοίχημα για το ελληνικό τραγούδι, ηθοποιοί που λένε ότι η καινούργια τους παράσταση είναι ένα στοίχημα για το παγκόσμιο θέατρο, δημοσιογράφοι που το λένε για καινούργιες τους εκπομπές και τέλος πολιτικοί από όλους τους πολιτικούς χώρους (ο τζόγος δεν έχει ιδεοληψίες φαίνεται ) που κάθε καινούργια προσπάθεια, κάθε αρχή, κάθε ξεκίνημα, το χαρακτηρίζουν σαν στοίχημα. Και εντάξει λίγο με νοιάζει αν ο τραγουδιστής δεν έχει ρέντα και αγοράσει το δίσκο αυτός η μάνα του και πέντε φίλοι ή αν ο ηθοποιός χάσει το στοίχημα με το διεθνές δραματολόγιο και τρίζουν τα κόκαλα του Σαίξπηρ ή αν ο δημοσιογράφος έχει μηδέν ακροαματικότητα, με αποτέλεσμα να χάσει το στοίχημα και έτσι να του κόψουν την εκπομπή.

Τι γίνεται όμως με πιο σοβαρά στοιχήματα που αφορούν τη ζωή όλων μας; Τι γίνεται με τα στοιχήματα του Πρωθυπουργού, των υπουργών, των βουλευτών της αντιπολίτευσης; Μπορούμε να στοιχηματίζουμε για την πτώση του πληθωρισμού ή την μείωση του ελλείμματος ; Είναι στοίχημα η προσπάθεια για την διάχυση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση; Στοίχημα το φτηνό Internet; Μήπως αυτή η φρασεολογία ενσωματώνει και κάποιου είδους άλλοθι; (το στοίχημα μπορείς άνετα και να το χάσεις, όλοι το ξέρουν αυτό!).Τι πάει να πει " η εξυγίανση του δημόσιου τομέα είναι ένα στοίχημα για μας"; Για συγνώμη! Δεν θέλω να βάλεις στοίχημα, θέλω να δουλέψεις, να κάνεις αυτά που πρέπει, να δεσμευτείς... Ε όχι δεν είναι και όλα στοίχημα. Κάποια γίνονται, προωθούνται, καλυτερεύουν με τη πολύ και σκληρή δουλειά.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου