Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Όταν η Άρσεναλ πάει για τουρισμό

Η τελευταία αγωνιστική στο Τσάμπιονς Λιγκ για την Αρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ είναι συνήθως αγγαρεία. Με εξαίρεση την περσινή σεζόν, όπου έτρεχε να προλάβει την πρώτη θέση αλλά η νίκη με την Παρτιζάν Βελιγραδίου στο «Εμιρεϊτς» δεν ήταν αρκετή, τις προηγούμενες πέντε φορές απλώς εμφανίστηκε στο γήπεδο.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι από τη στιγμή που εξασφάλιζε την πρόκριση, σε κανένα από τα ματς που ακολουθούσαν από το 2005 και μετά δεν κατάφερε να κερδίσει.

Ετσι, όσοι δεν επισκέφτηκαν πριν από δύο χρόνια την Ακρόπολη πριν από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό, έχουν την ευκαιρία να το πράξουν στις 6 Δεκεμβρίου.




Ας δούμε όμως αναλυτικά τη συμπεριφορά της Αρσεναλ στο φινάλε της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ τα προηγούμενα έξι χρόνια:


Σεζόν 2009-10: Ολυμπιακός-Αρσεναλ 1-0 (47' Λεονάρντο)

Στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» είχε στηθεί ανάλογο σκηνικό με αυτό που θα δούμε σε 13 μέρες (6/12). Η διαφορά είναι ότι τότε ο Ολυμπιακός μπορούσε να πάρει την πρόκριση και με ισοπαλία, αλλά χάρη σε γκολ του Λεονάρντο στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου πήρε μαζί και τη νίκη.
Παραμονή του αγώνα στη συνέντευξη Τύπου που δίνεται στο αεροδρόμιο με την άφιξη της αποστολής, ο Βενγκέρ δέχεται συνεχώς ερωτήσεις για τον Τζακ Γουίλσιρ. Η… ψύχωση των Αγγλων συναδέλφων με τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή αποδεικνύεται δικαιολογημένη, καθώς στη μετά Φάμπρεγας εποχή θεωρείται ο επόμενος ηγέτης των «κανονιέρηδων».

Σε εκείνη την αποστολή ξεχωρίζει ο Μικαέλ Σιλβέστρ ως… μπαμπάς των παιδιών της υπόλοιπης ομάδας. Η ενδεκάδα αποτελείται από τους Φαμπιάνσκι, Γκίλμπερτ, Κρουζ, Σιλβέστρ, Μέριδα, Μπάρτλεϊ, Ράμσεϊ, Σονγκ, Γουίλσιρ, Βέλα και Γουόλκοτ.

Μετά τη λήξη του αγώνα ο Βενγκέρ αποδίδει την ήττα στην έλλειψη εμπειρίας αλλά δηλώνει χαρούμενος για την εμφάνιση. Οι δημοσιογράφοι ασχολούνται περισσότερο με τον Ράμσεϊ, ο οποίος στα 18 κάνει εξαιρετική εμφάνιση και βάζει τα θεμέλια για να γίνει ο βασικός παίκτης που είναι σήμερα.



Σεζόν 2008-09: Πόρτο-Αρσεναλ 2-0 (39' Μπρούνο Αλβες, 54' Λισάντρο Λόπες)

Τελευταία αγωνιστική η Αρσεναλ ταξιδεύει στο «Ντραγκάο» έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση. Ο Βενγκέρ αφήνει εννέα βασικούς ποδοσφαιριστές στο Λονδίνο (Νασρί, Κλισί, Φάμπρεγας, Σανιά, Τουρέ, Φαν Πέρσι, Αντεμπαγιόρ, Εντουάρντο, Ροσίτσκι), η ομάδα του είναι αποδυναμωμένη και αδιάφορη με συνέπεια να γνωρίσει την ήττα με 2-0 και να χάσει την πρωτιά.

Στην ενδεκάδα ξεκινούν οι Αλμούνια, Εμπουέ, Γκαλάς, Τζούρου, Σιλβέστρ, Ντενίλσον, Ράμσεϊ, Σονγκ, Ντιαμπί, Βέλα και Μπέντνερ. Η διαφορά με τον Δεκέμβρη του 2009 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» είναι ότι εκτός του Σιλβέστρ υπάρχει και η εμπειρία του ταλαιπωρημένου από τραυματισμούς Γκαλάς.



Σεζόν 2007-08: Σεβίλλη-Αρσεναλ 3-1 (24΄ Κεϊτά, 34' Λουίς Φαμπιάνο, 89' πεν. Κανουτέ – 11' Εντουάρντο)

Το συγκεκριμένο ματς είναι για την 5η αγωνιστική. Η πρόκριση έχει κριθεί, αλλά η Αρσεναλ πάλι αδιάφορη χάνει το ματς στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν» και μαζί την πρώτη θέση στον όμιλο. Ετσι, σπάει ένα αήττητο σερί 28 αγώνων.

Ο Βενγκέρ (αποβλήθηκε λίγο πριν από το φινάλε) αφήνει εκτός τη μισή ομάδα (Φαν Πέρσι, Χλεμπ, Κλισί, Φλαμινί, Σανιά, Ντιαμπί, Ροσίτσκι, Γουόλκοτ) και κατεβάζει την εξής ενδεκάδα: Αλμούνια, Εμπουέ, Τουρέ, Χόιτ, Τραορέ, Σεντέρος, Ντενίλσον, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Φάμπρεγας, Μπέντνερ, Εντουάρντο.



Σεζόν 2006-07: Πόρτο-Αρσεναλ 0-0

Αυτή είναι η τελευταία φορά που η Αρσεναλ κατεβαίνει με βασικούς σε παιχνίδι για την τελευταία αγωνιστική, διότι η πρόκριση δεν ήταν εξασφαλισμένη. Το ίδιο ισχύει και για τους «δράκους» που τερματίζουν στη δεύτερη θέση του ομίλου, αν και έχουν δύο δοκάρια (με τον Κουαρέσμα) για να πάρουν τη νίκη και το εισιτήριο με το προνόμιο για την κλήρωση στη φάση των 16.

Το παιχνίδι είναι ανοιχτό για 60 λεπτά αλλά στο τελευταίο μισάωρο δείχνουν να βολεύονται αμφότερες από την ισοπαλία προκειμένου να βγάλουν εκτός μάχης από την πρόκριση την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία την ίδια ώρα γνώριζε την ήττα στο Αμβούργο με 3-2.

Η ενδεκάδα των «κανονιέρηδων»: Λέμαν, Εμπουέ, Τουρέ, Τζούρου, Κλισί, Χλεμπ, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Φλαμινί, Λιούνγκμπεργκ, Φάμπρεγας, Αντεμπαγιόρ.



Σεζόν 2005-06: Αρσεναλ-Αγιαξ 0-0

Η έδρα είναι ακόμη το «Χάιμπουρι» και η πρόκριση ήδη εξασφαλισμένη με πέντε νίκες σε ισάριθμα ματς. Ωστόσο, χάνεται η ευκαιρία για το ιστορικό 6Χ6, που έχουν καταφέρει μέχρι τότε στη διοργάνωση μόνο η Μίλαν, η Παρί Σεν Ζερμέν, η Σπαρτάκ Μόσχας και η Μπαρτσελόνα.

Ο Τιερί Ανρί χάνει πέναλτι (το τέταρτο χαμένο από τα εννέα που έχει κερδίσει από το ξεκίνημα της σεζόν η Αρσεναλ) αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ φτάνει μέχρι τον τελικό εκείνη τη σεζόν αλλά χάνει το τρόπαιο από την Μπαρτσελόνα.

Η ενδεκάδα με τον Αγιαξ είχε αρκετούς αναπληρωματικούς: Αλμούνια, Εμπουέ, Σεντέρος, Τουρέ, Λαουρέν, Χλεμπ, Λάρσον, Φλαμινί, Ρέγιες, Ογούσου-Αμπεγιέ, Ανρί.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου