Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

10 κορυφαίες ανατροπές που έσπασαν καρδιές

Αυτοκτονία της Αρσεναλ ή εντυπωσιακό come back της Νιούκαστλ; Οπως και να το δει κανείς, το 4-0 των Κανονιέρηδων που έγινε 4-4 ήταν μία από τις εντυπωσιακότερες ανατροπές που έχουμε δει στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Οχι όμως και η συγκλονιστικότερη. 

Το sport.gr σας θυμίζει άλλες 10 επικές ανατροπές, όπου... έσπασαν καρδιές.



2005 Τελικός Champions League Λίβερπουλ - Μίλαν 3-3 (3-2 στα πέναλτι)

Μιλώντας για ανατροπές, δεν θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε με το... θαύμα της Κωνσταντινούπολης! Οι 60.000 θεατές που βρέθηκαν στο Κεμάλ Ατατούρκ σίγουρα θα θυμούνται για όλη τους τη ζωή την αναμέτρηση που έφερε του οπαδούς της Λίβερπουλ από την Κόλαση στον Παράδεισο και ανάγκασε αυτούς της Μίλαν να ακολουθήσουν αντίθετη πορεία.

Το ξεκίνημα για τους ροσονέρι ήταν ονειρικό, με τον Μαλντίνι να κάνει το 1-0 μόλις στο 1ο λεπτό και τον Κρέσπο με δύο γκολ (38` και 43`) να στέλνει την ομάδα του Κάρλο Αντσελότι με προβάδισμα 3 τερμάτων στα αποδυτήρια για το ημίχρονο. Τίποτα, όμως, δεν προμήνυε το τί θα γίνει στην επανάληψη. Ο Τζέραρντ έδωσε σύνθημα ανατροπής με το γκολ του στο 54` και μέσα σε 7 λεπτά, με γκολ των Σμίτσερ (56`) και Τσάμπι Αλόνσο (60`) η Λίβερπουλ έφερε τα πάνω κάτω. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και στα πέναλτι, ο Ντούντεκ πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του και αποκρούοντας 2 πέναλτι χάρισε στους Reds το 5ο πρωτάθλημα Ευρώπης της ιστορίας της (το 1ο Champions League).




1999 Τελικός Champions League Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπάγερν Μονάχου 2-1

Λίγα χρόνια πριν είχε προηγηθεί ένας άλλος αλησμόνητος τελικός στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο ηλεκτρονικός πίνακας του Καμπ Νου σημάδευε το 90ο λεπτό και η Μπάγερν Μονάχου προηγούταν με 1-0 σε βάρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χάρη σε γκολ του Μπάσλερ μόλις στο 6ο λεπτό.

Ο τέταρτος διαιτητής έδειξε 3 λεπτά καθυστερήσεων και μερίδα των οπαδών των Κόκκινων Διαβόλων είχε αρχίσει να αποχωρεί, ενώ το όνομα της Μπάγερν είχε ήδη αρχίσει να χαράζεται στα αναμνηστικά και στο βαρύτιμο τρόπαιο. Το γκολ του Σέριγχαμ λίγο μετά την έναρξη του έξτρα χρόνου έφερε το ματς στα ίσα και ο... δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο, Σόλσκιερ, ολοκλήρωσε την ολική ανατροπή στο επόμενο λεπτό, αφήνοντας... σοκαρισμένους τους βαυαρούς.



2010 Ομιλοι Κόπα Αφρικα Ανγκόλα - Μάλι 4-4

Στη σκιά της επίθεσης στην αποστολή του Τόγκο ξεκίνησε το Κόπα Αφρικα του 2010, αλλά η διοργανώτρια Ανγκόλα φρόντισε στην πρεμιέρα να προσφέρει πλούσιο θέαμα με αντίπαλο το Μάλι, αν και πολλοί αμφισβήτησαν τη... διαφάνεια του εντυπωσιακού 4-4. Οι διοργανωτές προηγούνταν με 4-0 μέχρι το 79`, αλλά κατάφεραν να δεχτούν 4 γκολ στον χρόνο που απέμενε με... δράστες τους Κεϊτά (79` και 92`), Κανουτέ (88`) και Γιαταμπάρε (95`).



2004 Ρεβάνς 4ου γύρου FA Cup Τότεναμ - Μάντσεστερ Σίτι 3-4

Η Τότεναμ βρισκόταν αγκαλιά με την πρόκριση, αλλά η Μάντσεστερ Σίτι είχε άλλα σχέδια. Τα Σπιρούνια είχαν πάει στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με προβάδισμα 3 τερμάτων χάρη στα γκολ των Κινγκ, Κιν και Ζίγκε, αλλά η αστοχία τους και η... απροσεξία τους στο δεύτερο μέρος ανέτρεψε πλήρως το σκηνικό, παρά το γεγονός ότι η αντίπαλός τους έμεινε με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Μπάρτον!

Ο Ντεστέν έδειξε τον δρόμο με το γκολ του τρία λεπτά μετά την έναρξη της επανάληψης, με τον Μπόσβελτ να τον μιμείται μειώνοντας σε 3-2. Ο Ράιτ-Φίλιπς έφερε το ματς στα ίσα και ο Μακέν ολοκλήρωσε στο τελευταίο λεπτό του αγώνα μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του θεσμού.



2001 Premier League Τότεναμ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-5

Αλλη μία... αυτοκτονία της Τότεναμ, αλλά ταυτόχρονα και εντυπωσιακή επιστροφή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ρίτσαρντς και Λες Φέρντιναντ είχαν δώσει προβάδισμα δύο τερμάτων στους Πετεινούς με τη συμπλήρωση ενός τετάρτου και όταν ο Ζίγκε ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-0 πολλοί πίστεψαν ότι όλα είχαν τελειώσει.

Το τί μεσολάβησε στο ημίχρονο είναι άγνωστο, αλλά οι παίκτες του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον βγήκαν... μεταμορφωμένοι στην επανάληψη και με τα γκολ των Αντι Κόουλ, Μπλαν, Φαν Νίστελροϊ, Βερόν και Μπέκαμ πήραν την ανέλπιστη νίκη με το επιβλητικό 5-3.



1994 Φάση των ομίλων του Champions League Βέρντερ Βρέμης - Αντερλεχτ 5-3

Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής μας, Οτο Ρεχάγκελ, οδήγησε την Βέρντερ Βρέμης σε μία μεγάλη ανατροπή στο παιχνίδι με την Αντερλεχτ για την φάση των ομίλων του Champions League της σεζόν 1993-94.

Η Αντερλεχτ είχε προηγηθεί με 3-0 από το 33ο λεπτό με γκολ των Αλμπερτ (16`) και Μπόφιν (18`, 33`) και όλα έδειχναν ότι θα πανηγύριζε ένα πολύτιμο διπλό στην Βρέμη. Η απάντηση των γερμανών όμως ξεκίνησε στο 66` με τον Ρούφερ να ξεκλειδώνει την αντίπαλη άμυνα, ενώ ακολούθησαν αυτά των Μπράτσεθ (72`), Χομπς (80`) και Μπόντε (83`) για να γίνει το 4-3. Η Βέρντερ κλείδωσε το τρίποντό της στο 89` με τον Ρούφερ να πετυχαίνει το δεύτερο προσωπικό του τέρμα και να διαμορφώνει το τελικό 5-3.



1997 Επαναληπτικός στην φάση των 8 για το Copa del Rey Μπαρτσελόνα - Ατλέτικο Μαδρίτης 5-4

Μετά το 2-2 του πρώτου μεταξύ τους αγώνα, όλα προμήνυαν ότι ο επαναληπτικός ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Ατλέτικο Μαδρίτης θα ήταν ένα συναρπαστικό παιχνίδι, αλλά κανείς δεν είχε προβλέψει το πόσο.

Οι μαδριλένοι προηγήθηκαν με 3-0 στο πρώτο μέρος και μετά στην επανάληψη ήταν μπροστά στο σκορ με 4-2, αλλά η Μπαρτσελόνα πέτυχε την ανατροπή. Με δύο γκολ του Ρονάλντο και ένα του Φίγκο διαμόρφωσε το τελικό 5-3 και τσέκαρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Κυπέλλου, το οποίο και κατέκτησε εκείνη την χρονιά.



2005 Serie A Ιντερ - Σαμπντόρια 3-2

Με τρία γκολ μέσα σε έξι λεπτά και μία μεγάλη ανατροπή επί της Σαμπντόρια, η Ιντερ κατάφερε να... ζεστάνει τους οπαδούς που βρέθηκαν στο Τζουζέπε Μεάτσα μία παγωμένη ημέρα του Ιανουαρίου.

Ο Τονέτο άνοιξε το σκορ για την Σαμπντόρια και παρόλο που στην συνέχεια οι γηπεδούχοι πίεσαν για την ισοφάριση, δεν κατάφεραν να πετύχουν κάποιο γκολ. Στο 83ο λεπτό ήρθε το γκολ του Κουτούζοφ, με το οποίο έγινε το 2-0, και όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει. Οι οπαδοί της Ιντερ είχαν μάλιστα αρχίσει να αποχωρούν, αλλά ο Μάρτινς στο 88` μείωσε σε 1-2 και έβαλε τους νερατζούρι και πάλι στο παιχνίδι.

Ακολούθησε το γκολ του Βιέρι στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, με το οποίο η Ιντερ ισοφάρισε σε 2-2, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Ρεκόμπα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και διαμόρφωσε το τελικό 3-2, χαρίζοντας στην ομάδα το τρίποντο.


1998 Ligue 1 Μαρσέιγ - Μονπελιέ 5-4

Ηταν η 3η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος όταν Μαρσέιγ και Μονπελιέ βρέθηκαν αντιμέτωπες στη Μασσαλία. Η Μονπελιέ ήταν αυτή που προηγήθηκε στο 15ο λεπτό και τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ρόμπερτ έκανε το 2-0. Οι φιλοξενούμενοι χρειάστηκαν τέσσερα λεπτά ακόμα για να κάνουν τρία τα τέρματά τους, ενώ στο 34` ο Μπακαγιόκο ανέβασε τον δείκτη του σκορ σε 4-0.
Η απάντηση της Μαρσέιγ ξεκίνησε με την συμπλήρωση της μιας ώρας με τον Μορίς να μειώνει με κεφαλιά σε 1-4. Τρία λεπτά αργότερα ήρθε το 2-4 από αυτογκόλ του Ντάγκαρι, ενώ στο 71` ο Πιρές έκανε το 3-4. Εξι λεπτά πριν την συμπλήρωση των 90` ο Ρόι πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης, ενώ στις καθυστερήσεις οι μασσαλοί κέρδισαν πέναλτι, ο Μπλαν ανέλαβε να το εκτελέσει και έγραψε το τελικό 5-4 πετυχαίνοντας την μεγάλη ανατροπή, που στην Γαλλία θεωρείται ως η καλύτερη στην ιστορία.


1973 Bundesliga Καϊζερσλάουτερν - Μπάγερν Μονάχου 7-4

Χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της Καϊζερσλάουτερν, ίσως μάλιστα και στην Bundesliga, και όχι αδίκως.

Εντεκα λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου η Μπάγερν ήταν μπροστά στο σκορ με 4-1 και όλα έδειχναν ότι είχε κλειδώσει το τρίποντο. Τοπμόλερ και Πίρουνγκ έκαναν το 3-4 και ενώ έμεναν δέκα λεπτά για το σφύριγμα της λήξης, ο Πίρουνγκ με δεύτερο προσωπικό τέρμα έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Ο Ντιχλ έκανε το 5-4 και ακολούθησαν δύο ακόμα γκολ από τον Λόμεν, που διαμόρφωσε το τελικό 7-4 ολοκληρώνοντας τον θρίαμβο της Καϊζερσλάουτερν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου