Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ντέρμπι τίτλου στο «Καραϊσκάκη»

Τα ψέματα τελείωσαν… Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κοντράρονται στο «Γ. Καραϊσκάκης» (19:30, ΝΕΤ), στο ντέρμπι «αιωνίων», στη μητέρα των «μαχών» με φόντο το πρωτάθλημα της Super League!

Μπορεί ο Ολυμπιακός μετά από 22 αγώνες να έχει το αβαντάζ με 57 βαθμούς, έναντι 50 του Παναθηναϊκού, όμως στο ντέρμπι με το πρώτο σφύριγμα του Καλόπουλου, οι αριθμοί μπαίνουν στην άκρη και μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου μετράνε η δύναμη, το πάθος, η θέληση και η καρδιά του πρωταθλητή.

Μετά το τέλος του αγώνα τα συμπεράσματα θα είναι καθοριστικά. Αν ο Ολυμπιακός εκμεταλλευτεί την έδρα του και με την ώθηση του κόσμου πάρει το «τρίποντο» της νίκης ουσιαστικά θα δώσει πρόωρο τέλος στο φετινό πρωτάθλημα, αφού οι δέκα βαθμοί σε έξι αγωνιστικές δύσκολα ανατρέπονται.

Ακόμα και με την ισοπαλία ο Ολυμπιακός διατηρεί το +7 και μπαίνει… καβαλάρης συνεχίζοντας αλώβητος προς την κατάκτηση της κούπας. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να έχει δικαίωμα στο όνειρο με άλλο αποτέλεσμα εκτός από το διπλό. Οι παίκτες του Ζεσουάλδο Φερέιρα ξέρουν πως μόνο αν στην 23η αγωνιστική κάνουν το -4 θα διατηρούν ελπίδες τίτλου.


Εκτός αποστολής ο Φετφατζίδης

Με… συνταγή «Βικελίδης» θα παρατάξει ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Ισπανός μετά το «διπλό» στον Άρη δείχνει να εμπιστεύεται το ρητό «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» και έτσι προτίμησε να αφήσει εκτός αποστολής τον Γιάννη Φετφατζίδη, λαμβάνοντας υπ’ όψη του και το ντέρμπι του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ, όπου ο ανερχόμενος αστέρας των «ερυθρόλευκων» έδειξε πως ακόμα δεν είναι έτοιμος για τέτοιου είδους παιχνίδια.

Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» αποτελείται από τους Νικοπολίδη, Πάρντο, Τοροσίδη, Α. Παπαδόπουλο, Μέλμπεργκ, Ραούλ Μπράβο, Χολέμπας, Μανιάτη, Μοντέστο, Ιμπαγάσα, Ρόμενταλ, Φουστέρ, Ντουντού, Ζαϊρί, Ριέρα, Πάντελιτς, Μιραλάς και Τζιμπούρ.

Στην αρχική ενδεκάδα ο Βάσκος θα κάνει μία και μοναδική αλλαγή σε σχέση με το ματς της Θεσσαλονίκης κόντρα στον Άρη. Ο Τοροσίδης, αρχηγός του Ολυμπιακού, θα πάρει τη θέση του Μανιάτη στο δεξί άκρο της άμυνας.

Ο Ούρκο Πάρντο θα βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια, ο Ραούλ Μπράβο στα αριστερά και το κεντρικό δίδυμο θα αποτελέσουν οι Αβραάμ Παπαδόπουλος και Όλοφ Μέλμπεργκ. Ο Μοντεστό θα αγωνιστεί πιο μπροστά, σαν αμυντικό χαφ, με τους Ιμπαγάσα και Φουστέρ να προωθούν και να κουμαντάρουν όλη την ομάδα. Ο Ριέρα θα πάρει θέση στα αριστερά, δεξιά θα ξεκινήσει ο Μιραλάς και στην κορυφή θα αρχίσει ο Ραφίκ Τζιμπούρ.


Μαρινάκης: «Κλείστε στόματα»

Στις εγκαταστάσεις του Ρέντη βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο μεγαλομέτοχος των «ερυθρόλευκων» ζήτησε από τους παίκτες να «καθαρίσουν» τον τίτλο κερδίζοντας τον Παναθηναϊκό και να κλείσουν στόματα…

«Βλέπω στα πρόσωπά σας καλύτερη διάθεση από την περασμένη εβδομάδα. Χαρήκαμε όλοι τη νίκη επί του Άρη. Αποδείξατε ότι μπορούμε να γυρίσουμε το αποτέλεσμα σε καυτή έδρα και με κακή διαιτησία.

Αύριο δεν έχουμε άγχος. Άγχος έχουν οι άλλοι. Παίξτε δυνατά να τελειώσουμε. Να κλείσετε πολλά στόματα που μιλούν αδικαιολόγητα. Εσείς μου αφιερώσατε τη νίκη επί του Άρη. Τώρα θέλω δέκα φορές περισσότερο να αφιερώσετε τη νίκη στον κόσμο.

Δεν πρέπει να παρασυρθείτε από οποιαδήποτε πρόκληση των αντιπάλων. Ξέρετε τη δουλειά σας, είστε επαγγελματίες και να γνωρίζετε ότι στο καυτό Καραϊσκάκη και με την μπάλα που παίζετε, ούτε οι διαιτητές μπορούν να μας σταματήσουν.

Μέχρι σήμερα έχετε κερδίσει όλα τα παιχνίδια στο Καραϊσκάκη. Αύριο έχουμε το πιο σημαντικό. Κερδίστε το για να γράψετε ιστορία με 15 νίκες σε δεκαπέντε παιχνίδια. Βλέπω πολλούς ηγέτες εδώ, στο χέρι σας είναι να γράψετε ιστορία», είπε ο Μαρινάκης.

Όσο για το πριμ της νίκης: «Δεν θα σας πω τίποτα για πριμ σήμερα. Θέλω μόνο να δώσετε αύριο, εσείς το πριμ στον κόσμο μας με την απόδοσή σας. Και μετά θα τα πούμε».


Χωρίς Μπουμσόνγκ και Λάζαρο

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα βλέπει τον τελευταίο καιρό την ομάδα του να βελτιώνεται και να ανεβαίνει ψυχολογικά. Η νίκη στο ντέρμπι με την ΑΕΚ… ντόπαρε τους «πράσινους» ψυχολογικά, με τον Πορτογάλο να δίνει σύνθημα νίκης στους ποδοσφαιριστές του.

«Για εμάς το παιχνίδι του Σαββάτου είναι το ματς της χρονιάς. Παίζουμε με τον πρώτο στη βαθμολογία και αυτό αποτελεί από μόνο του μεγάλο κίνητρο. Μπορούμε να νικήσουμε εκεί μέσα και να τους πλησιάσουμε, μεταφέροντας τους πίεση, που θα βγει προς όφελος μας», είπε ο Φερέιρα και πρόσθεσε:

«Επειδή είναι πρώτοι, δεν σημαίνει πως είναι καλύτεροι. Πιστεύω πως έχουμε καλύτερη ομάδα και θέλω να το δείξουμε μέσα στο γήπεδο. Θα συναντήσουμε καυτή ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκη και αυτό πρέπει να μας 'φτιάξει' περισσότερο. Πάμε με πάθος για το διπλό. Να πάμε ως ομάδα, να παίξουμε ως ομάδα και να φύγουμε ως ομάδα».

Ο Φερέιρα για το ντέρμπι δεν υπολογίζει στους τραυματίες Μπουμσόνγκ και Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, ενώ εκτός έμεινε και ο Λουίς Γκαρσία.

Αντίθετα, κανονικά συμπεριλήφθηκε ο Σωτήρης Νίνης, αν και σήμερα απουσίασε από την προπόνηση, καθώς πήγε στον Πόρο για να ορκιστεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Επίσης, για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στην αποστολή ο Στέφανος Κοτσόλης, αφού χθες εκδόθηκε το δελτίο του από την ΕΠΟ.

Την αποστολή για το ντέρμπι απαρτίζουν οι Τζόρβας, Κοτσόλης, Σεϊταρίδης, Σαριέγκι, Καντέ, Ιωαννίδης, Μαρίνος, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Νίνης, Γκοβού, Λέτο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σιμάο, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Σισέ και Πετρόπουλος.

Για την ενδεκάδα πιο πιθανό φαντάζει ένα σχήμα με τον Τζόρβα στα γκολπόστ, τον Βύντρα δεξιά, τον Σπυρόπουλο αριστερά και τους Καντέ, Σαριέγκι στο κέντρο της άμυνας. Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα με τον Κατσουράνη και τον Καραγκούνη αναμένεται να επανδρώσουν το κέντρο, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει η μίνι-έκπληξη με τον Σιμάο να παίρνει φανέλα βασικού. Ο Γκοβού θα ξεκινήσει δεξιά, ο Λέτο αριστερά και φυσικά στην κορυφή θα αγωνιστεί το μεγάλο όπλο των «πράσινων» ο Τζιμπρίλ Σισέ.


«Ντόπες» σε Σισέ, Γκοβού, Σιμάο

Στα σπίτια των Σισέ, Γκοβού και Σιμάο πήγαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θέλοντας να τονώσουν ηθικά τους παίκτες της ομάδας τους, ενόψει του αυριανού ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

«Είσαι μάγκας με… καρύδια», φώναξαν στον Σιμάο και «δείξε ποιος είσαι» είπαν στον Γκοβού. Από την άλλη, με τον Σισέ είχαν ένα γρήγορο διάλογο αφού ο Γάλλος βιάζονταν να πάει την κόρη του στο γιατρό.

«Αν δεν είχα υποχρέωση, θα πηγαίναμε για καφέ. Ξέρουμε ότι χρωστάμε μία μεγάλη νίκη στον κόσμο και θέλουμε αυτή να είναι στο Καραϊσκάκη. Θα τα δώσουμε όλα, να είστε σίγουροι για αυτό. Εμείς απλώς θέλουμε από εσάς να είστε δίπλα μας και στα καλά και στα άσχημα».

Στον Γκοβού οι οργανωμένοι είπαν: «Όλοι ξέρουμε ότι είσαι μεγάλος ποδοσφαιριστής. Κάνε ένα μεγάλο παιχνίδι στο Καραϊσκάκη. Όχι για εμάς, αλλά προπάντων για σένα. Δείξε την αξία σου», ήταν τα λόγια των οπαδών.

Τέλος… ντόπαραν ψυχολογικά και τον Σιμάο: «Δεν ξεχνάμε το γεγονός ότι εσύ έβαλες τον Παναθηναϊκό πάνω από μία προσωπική σου τραγωδία με το χαμό του αδερφού σου. Αυτό το εκτιμήσαμε πάρα πολύ, έδειξες ότι είσαι μάγκας, έχεις... καρύδια. Είσαι από αυτούς που δεν καταλαβαίνουν τίποτα και θέλουμε στο Καραϊσκάκη να δείξεις την αξία σου».


Η προϊστορία
Το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, που θα διεξαχθεί το Σάββατο στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα, είναι η 32η αναμέτρηση μεταξύ των δυο ομάδων, με γηπεδούχους τους «ερυθρόλευκους», στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι θετικός για τους Πειραιώτες, αφού μετρούν 12 νίκες, 5 ήττες και 14 ισοπαλίες.

Στην τελευταία αναμέτρηση στο γήπεδο Καραϊσκάκη, στις 29 Νοεμβρίου του 2009, ο Ολυμπιακός επικράτησε 2-0 με ισάριθμα γκολ του νεαρού Κώστα Μήτρογλου, ενώ η τελευταία φορά που νίκησε ο Παναθηναϊκός στον Πειραιά ήταν στις 4 Μαρτίου του 2007, όταν επικράτησε 1-0 με γκολ του Δημήτρη Παπαδόπουλου στο 89΄.

Διαιτητής του αγώνα ορίσθηκε ο Δημήτρης Καλόπουλος του συνδέσμου Μακεδονίας, ο οποίος θα σφυρίξει για τρίτη φορά και μάλιστα στο «Γ. Καραϊσκάκης» σε ντέρμπι των «αιωνίων αντιπάλων». Οι δύο προηγούμενες ήταν: στις 13/1/2008 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1 και στις 15/1/2006, όταν ο Ολυμπιακός νίκησε με 3-2.



Τα αποτελέσματα:

1979/80 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0
1980/81 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-0
1981/82 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1
1982/83 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-1
1983/84 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-1
1984/85 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-0
1985/86 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-2
1986/87 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-1
1987/88 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-4



1988/89 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1
1989/90 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-4



1990/91 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-0



1991/92 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1
1992/93 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0
1993/94 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-0
1994/95 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1
1995/96 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-2



1996/97 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0



1997/98 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-1



1998/99 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-0
1999/00 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-2
2000/01 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0



2001/02 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-2
2002/03 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-0



2003/04 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1
2004/05 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0



2005/06 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-2



2006/07 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-1



2007/08 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1



2008/09 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-0



2009/10 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-0



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου