Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

«Αιώνιοι» διαιτητές


Από γενιά σε γενιά, στα ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού πάντα υπάρχει ένας διαιτητής που τα στιγματίζει με τα λάθη του. Οπως την περασμένη εβδομάδα ο Δημήτρης Καλόπουλος και η... παρέα του που τα έκαναν άνω-κάτω στο Φάληρο.

Παλαιότερα, για παράδειγμα, μνημονευόταν επί σειρά ετών ο Μεσσήνιος Κώστας Δέδες που έδωσε το 1982 τρία πέναλτι υπέρ των «πράσινων» (από αμφισβητούμενα έως ανύπαρκτα) και ακύρωσε καθαρό γκολ (από τον Τ. Μητρόπουλο) του Ολυμπιακού σε ματς Κυπέλλου στη Λεωφόρο, όπου οι γηπεδούχοι κέρδισαν τελικά με 3-2. Οπως και ο Γιώργος Κουκούλας, που έχει φάει ξύλο από εξαγριωμένους οπαδούς του ΠΑΟ, επειδή είχε δώσει πέναλτι, στο 93', σε τζαρτζάρισμα του Καραγεωργίου στον Τσαλουχίδη, το οποίο είχε αξιοποιήσει ο Προτάσοφ (1-1) κι έστειλε τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου του 1992, καθώς ο πρώτος ημιτελικός είχε λήξει 0-0.

Το 1996 σήμανε η αλλαγή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η παντοκρατορία των «ερυθρόλευκων» -που φέτος θα σφραγιστεί με το 13ο πρωτάθλημα σε 15 χρόνια- συνοδεύεται από πολλούς με τη λέξη «παράγκα» και με ένα όνομα (διαιτητή) πάνω-πάνω στη λίστα: Στράτος Παπουτσέλης. Αν αναφερόμασταν σε όλα τα λάθη που έκαναν οι διαιτητές στα «αιώνια» ντέρμπι της χώρας μας, ίσως να χρειαζόμασταν όλη την εφημερίδα.





Πέναλτι - μαϊμού

Ετσι, θα αρκεστούμε στη νέα εποχή και θα ξεκινήσουμε από το ντέρμπι του Καραϊσκάκη, όπου έγραψε ιστορία ο Παπουτσέλης. Ηταν 8 Δεκεμβρίου1996 και ο Ολυμπιακός με τον Μπάγεβιτς (πρώτη χρονιά) στον πάγκο προσπαθούσε να πάρει τα ηνία -έπειτα από δέκα «πέτρινα» χρόνια- από τον ΠΑΟ που είχε φτάσει λίγους μήνες νωρίτερα ως τους «4» του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο 52', ο Ιβιτς έκανε επέλαση, ο Κολιτσιδάκης τον ανέτρεψε ένα μέτρο έξω από την περιοχή και ο Μυτιληνιός ρέφερι καταλόγισε το ανήκουστο: Πέναλτι, αλλά δεν απέβαλε τον παίκτη του «τριφυλλιού»! Ο Τζόρτζεβιτς πέτυχε το νικητήριο γκολ κι άνοιξε τον δρόμο του Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα.

Δύο χρόνια μετά, στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός προηγείται 2-0 από νωρίς στο ντέρμπι, αλλά λογάριασε χωρίς τον... Σπύρο Παπαδάκο. Ο Λάκωνας διαιτητής δεν είδε επιθετικό φάουλ στο γκολ της μείωσης του σκορ, δεν απέβαλε τους Γεωργάτο, Ανατολάκη, ως όφειλε, και άφησε με εννιά παίχτες τους «πράσινους»! Με τα πολλά, το σκορ έγινε 2-3, αλλά κι εκεί στέρησε από τους «πράσινους» την τελευταία τους ευκαιρία. Στο 90' δεν έδωσε εμφανές φάουλ στον Κωνσταντινίδη ακριβώς έξω από την περιοχή και στην κόντρα ο Καραπιάλης έγραψε το τελικό 2-4.

Για να ολοκληρώσουμε με τις «πράσινες φωνές», πολύς ντόρος έγινε και νωρίτερα, το 1997, αλλά χωρίς τόσο μεγάλο δίκιο από μεριάς του Παναθηναϊκού. Ηταν το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό. Διαιτητής ο Μάλαμας Τεβεκέλης που απέβαλε διαδοχικά με δύο κίτρινες τους Γκούμα, Μιλόγεβιτς και Μπασινά. Ο ΠΑΟ έμεινε με οκτώ παίχτες, αλλά ζήτημα ήταν να υπήρχε μια αμφισβητούμενη απόφαση, στην πρώτη κάρτα του Γκούμα. Τότε, η διοίκηση του «τριφυλλιού» υποστήριζε ότι, με την ίδια λογική, έπρεπε να αποβληθούν και τρεις παίχτες του Ολυμπιακού για ανάλογα παραπτώματα. Τελικό αποτέλεσμα 3-1 υπέρ των «ερυθρόλευκων», αλλά και πολύ ξύλο στην κερκίδα.



Ο Ευθυμιάδης έγραψε τη δική του σελίδα

Ο Μάκης Ευθυμιάδης ήταν ο λάθος άνθρωπος στη λάθος στιγμή. Στις 24 Μαρτίου του 2002, ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν στη Λεωφόρο τον «αιώνιο» αντίπαλο και με νίκη θα γινόταν το φαβορί για το πρωτάθλημα. Ο Ολισαντέμπε άνοιξε το σκορ στο 76', αλλά ο Δραμινός ρέφερι προσπάθησε στα εναπομείναντα λεπτά να φέρει τους φιλοξενούμενους στην περιοχή του Παναθηναϊκού.

Με μερικά τραβηγμένα φάουλ το κατάφερε, ώσπου στο 93' ο Κωνσταντίνου ανέτρεψε καθαρά μέσα στην περιοχή τον Βενετίδη. Ο Τζόρτζεβιτς ισοφάρισε σε 1-1 και ο τίτλος έδειχνε να μένει στον Πειραιά.

Λίγο, το χρονικό σημείο του πέναλτι, λίγο ο ζήλος του Ευθυμιάδη με τα φάουλ, λίγο το άρωμα «παράγκας» που επικρατούσε από τα προηγούμενα χρόνια, μερικοί ξέσπασαν και ξυλοκόπησαν τον διαιτητή, που ακόμα και δέκα χρόνια μετά απορεί γιατί έγινε αντικείμενο ξυλοδαρμού. Μέσα στην εβδομάδα έκανε και δηλώσεις, αναζητώντας μια... συγγνώμη.



Βασάρας, Δούρος και Καλόπουλος

Οσο κι αν ξενίσει τους μόνιμα παραπονεμένους φίλους του Παναθηναϊκού, στην τελευταία 15ετία υπάρχουν και ντέρμπι που αδικήθηκε ο Ολυμπιακός. Και οι τρεις περιπτώσεις ήταν κι αυτές -όπως και οι αντίστοιχες υπέρ του- καραμπινάτες και ακόμα συζητιούνται.

Το 2000, που ο ΠΑΟ επέστρεψε στη Λεωφόρο, υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό σε ένα 0-0 που έχει ξεχαστεί. Οι «πράσινοι» είχαν δύο δοκάρια, αλλά οι φιλοξενούμενοι φωνάζουν δικαιολογημένα όταν ο Ουρουγουανός Αλβες ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Νικοπολίδη, μόνο που ο Κύρος Βασάρας δεν είδε ποτέ την παράβαση.

Τέσσερα χρόνια μετά, είχαμε το ματς του... Δούρου. Πάλι στη Λεωφόρο, όπου ο ΠΑΟ ισοφάρισε 2-2 στο τέλος, διατήρησε την πρωτοπορία και εν τέλει πήρε τον τίτλο. Δέκα λεπτά πριν από το φινάλε, οι Κυργιάκος και Τζιοβάνι αντάλλαξαν γροθιές μέσα στην περιοχή των γηπεδούχων. Το θέμα είναι ότι αποβλήθηκε μόνο ο Βραζιλιάνος και όχι ο στόπερ του «τριφυλλιού». Μάλιστα, πέρα από αποβολή το σωστό θα ήταν να δοθεί και πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού. Κάτι λιγότερο από επτά χρόνια μετά, ο τότε τεχνικός του Ολυμπιακού, Νίκος Αλέφαντος, ψάχνει στο τηλέφωνο τον Κορίνθιο ρέφερι για να του ζητήσει εξηγήσεις. Και ο Δούρος, που είναι πια παρατηρητής διαιτησίας, αρνείται πεισματικά να το σηκώσει ακόμα και τώρα!

Επανερχόμενοι στον Καλόπουλο και στην κουβέντα που έχει ξεσπάσει εδώ και μία εβδομάδα, είναι να απορεί κανείς: Είναι «κατευθυνόμενος» από... ανώτερες δυνάμεις; Είναι απλά ακατάλληλος ή τον προδίδουν οι βοηθοί του. Γιατί οι κραυγαλέες φάσεις του τελευταίου ντέρμπι ήταν έργο των... πλάγιων.



Ακυρο γκολ

Οπως και το 2008. Ο Παναθηναϊκός πήγε σαν... καμικάζι στο «Καραϊσκάκη», αδικείται από το τελικό 1-1 (έχασε σωρεία ευκαιριών και πέναλτι), αλλά το μοναδικό γκολ που σημείωσε δεν έπρεπε να μετρήσει. Πριν πασάρει στον σκόρερ Εντόι, ο Σαλπιγγίδης πήρε την μπάλα αφού αυτή είχε περάσει τη γραμμή του άουτ. Ο Καλόπουλος δεν το είδε ποτέ, ούτε οι βοηθοί, όλοι οι υπόλοιποι το είδαμε...

Παράπονα έχουν οι «ερυθρόλευκοι» και για την ήττα τους στον πρώτο γύρο με 2-1. Αδικαιολόγητα κατά βάση, αφού η απόδοσή τους ήταν σαφώς κατώτερη της διαιτησίας. Αλλωστε, παράπονα και «γκέλες» θα υπάρχουν πάντα, σε ντέρμπι και όχι μόνο. Την υγειά μας να `χουμε (και να `χουνε) κι εδώ θα `μαστε να τα λέμε...




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου