Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Από 18/3 ο νέος φόρος στα κέρδη των παικτών

 Στις 18 Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος τρόπος φορολόγησης των κερδών που αποκομίζουν οι παίκτες του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με σχέδιο νόμου για την Κεφαλαιαγορά που κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Τον προηγούμενο μήνα, το ΥΠΟΙΚ απέσυρε τον ενιαίο συντελεστή 10% για όλα τα κέρδη των παικτών για τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ο οποίος είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο. Αντί αυτού,  αποφάσισε να επαναφέρει το αφορολόγητο όριο των 100 ευρώ και να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή σε 15% για κέρδη 100-500 ευρώ και σε 20% για κέρδη άνω των 500 ευρώ, ούτως ώστε να μην μειωθούν τα έσοδα του Δημοσίου.

«Για λόγους ορθής προετοιμασίας των συστημάτων των παρόχων τυχερών παιγνίων, απαιτείται ένα επαρκές χρονικό διάστημα μεταβολών και ελέγχου στον τρόπο υπολογισμών του φόρου», ανέφερε η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. «Κατόπιν αυτού, προτείνεται ως ημερομηνία ενάρξεως ισχύος της νέας φορολογικής μεταχείρισης των κερδών των παικτών, η Δευτέρα, 18η Μαρτίου 2013».

Ο ΟΠΑΠ κατέχει το μονοπώλιο σε όλα τα τυχερά παίγνια που παίζονται διά φυσικής παρουσίας και στο Διαδίκτυο μέχρι το 2030. Ειδικά όμως για το διαδικτυακό αθλητικό στοίχημα, το μονοπώλιο λήγει το 2020.

Τρεις ξένες εταιρίες στοιχηματισμού έχουν προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη κατά του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ και οι ελληνικές δικαστικές αρχές είχαν ζητήσει γνωμοδότηση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) προκειμένου να αποφανθούν επί της υπόθεσης.

Τον Ιανουάριο, το ΔΕΚ έκρινε ότι, για να διατηρηθεί το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των παικτών και την αποφυγή εγκληματικών πράξεων μέσω του στοιχηματισμού.

Στον ΟΠΑΠ έχει ήδη συσταθεί τριμελής επιτροπή που διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητές του πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση θεσμοθετεί και τυπικά πλέον την ύπαρξη της επιτροπής αυτής.

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο καθιερώνεται πλέον και νομικά η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) ως αρμόδια για την έγκριση των κανονισμών για την διεξαγωγή των παιγνίων της ΟΠΑΠ, αντί κοινών υπουργικών αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου