Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Ο «πρέσβης» των ευρωθριάμβων

Οι μεγάλες στιγμές περνούν, αλλά δεν χάνονται. Εξατμίζονται με το πέρασμα των χρόνων, αλλά δεν παύει να αποτελούν ποτέ κομμάτι της ιστορίας. Στην προκειμένη περίπτωση ο Γιώργος Καραγκούνης αποτελεί, αποδεδειγμένα πλέον, την εμβληματική μορφή της σύγχρονης "πράσινης" ιστορίας.

Ο "Κάρα" είναι ο παίκτης-σύμβολο που ένωσε τη γενιά της ανεπανάληπτης επιτυχίας του «Γουέμπλεϊ» με τις "χρυσές" σελίδες της νεότερης εποχής. Είναι ο αθλητής που είναι "παρών", έχοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις μεγάλες σύγχρονες στιγμές του "τριφυλλιού".
Από τις 16 Σεπτεμβρίου του 1999, που έκανε το ντεμπούτο του σε ευρωπαϊκό ματς, στο Νόβα Γκόριτσα - Παναθηναϊκός, μπαίνοντας ως αλλαγή στη θέση του Αλιόσα Ασάνοβιτς σε ηλικία 22 ετών, μέχρι την προχθεσινή του "σφραγίδα" στη θριαμβευτική πρωτιά στον όμιλο και την πρόκριση στους "16" της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης η ευρωδιαδρομή του "Κάρα" είναι στρωμένη με ροδοπέταλα...


Οκτώ χρόνια πριν, στις 13 Σεπτεμβρίου του 2000, ο Καραγκούνης πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Τσάμπιονς Λιγκ στο 1-1 του Παναθηναϊκού με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Εκτοτε έχει καταφέρει να πάει στους "8" του Τσάμπιονς Λιγκ και του ΟΥΕΦΑ με όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε (Παναθηναϊκός, Ιντερ, Μπενφίκα). Το πρώτο του "σεντονάτο" γκολ ήταν απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το Νοέμβρη του 2000, το πιο πρόσφατο προχθές απέναντι στην Ανόρθωση. Αισίως έφτασε τις 81 ευρωπαϊκές συμμετοχές και συνεχίζει ακάθεκτος. Για όπου και όσο πάει...


Το παρθενικό του γκολ στο «Ολντ Τράφορντ»

Στις 21 Νοεμβρίου του 2000 ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στο "Ολντ Τράφορντ" με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και οι "πράσινοι", με τον Αγγελο Αναστασιάδη στο τιμόνι τους, έχουν "παγώσει" για τα καλά το "θέατρο των ονείρων", πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση. Ο Γιώργος Καραγκούνης σκοράρει με άπιαστη απευθείας εκτέλεση φάουλ, ισοφαρίζοντας το γκολ του Σέριγχαμ και αποδίδοντας δικαιοσύνη. Ηταν το πρώτο γκολ του "τυπάρα" στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το 1-1 διατηρείται έως το 81ο λεπτό, αλλά στα τελευταία λεπτά ο Πολ Σκόουλς με δύο προσωπικά του τέρματα διαμόρφωσε το τελικό 3-1.


Η ματσάρα στο Αμβούργο

Η δεύτερη μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού στη Γερμανία και πρώτη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ήρθε διά ποδός ενός άλλου Γιώργου, του Νασιόπουλου, αλλά αρκετοί απ' όσους θυμούνται τη συγκεκριμένη αναμέτρηση έχουν να λένε για το καλύτερο ίσως παιχνίδι του Γιώργου Καραγκούνη σε ολόκληρη την καριέρα του. Ισως είναι υπερβολές. Το σίγουρο είναι ότι ο "Κάρα" ήταν απολαυστικός τη συγκεκριμένη βραδιά και με τους υπόλοιπους "πράσινους καμικάζι" έδειξαν τι εστί Παναθηναϊκός στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας. Ο Παναθηναϊκός συμμετέχει σ’ έναν όμιλο-«φωτιά» με Γιουβέντους, Λα Κορούνια και Αμβούργο, αλλά αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να «πεθάνει». Στη Γερμανία θέτει τις βάσεις για μία ακόμη πρόκριση στους "16" του θεσμού.


Γκολ-πρόκρισης με Αρσεναλ

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2001 στο ιστορικό γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας ο Παναθηναϊκός, με προπονητή τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα, αντιμετωπίζει την Αρσεναλ στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και με στόχο να κάνει το τρία στα τρία και να "καπαρώσει" από το ξεκίνημα της διοργάνωσης την πρόκριση στους "16" του θεσμού. Ο Γιώργος Καραγκούνης είναι ο άνθρωπος του αγώνα, καθώς με εκπληκτική κεφαλιά-«ψαράκι» στο 25ο λεπτό στέλνει την μπάλα στα δίχτυα και διαμορφώνει το τελικό 1-0 επί της Αρσεναλ, αποτέλεσμα που ουσιαστικά "σφράγισε" την πρόκριση των «πράσινων» στον -τότε- όμιλο των «16» καλύτερων ομάδων της περιόδου 2001-2002.


Με χιαστούς για 15 λεπτά!

Ο Παναθηναϊκός αγγίζει το "θαύμα" και αναγκάζει την Μπαρτσελόνα μέσα στο "Καμπ Νόου" να κάνει καθυστερήσεις και τους φιλάθλους της να προσεύχονται στο Θεό για να γλιτώσουν! Το "τριφύλλι" βρίσκεται ήδη στους "8" του Τσάμπιονς Λιγκ και, έχοντας το υπέρ του 1-0 από το πρώτο ματς στη Λεωφόρο, καλείται να περάσει το εμπόδιο της Μπαρτσελόνα στο "Καμπ Νόου" και να εξασφαλίσει την είσοδό του στην τετράδα! Λίγο μετά το 30ό λεπτό της συνάντησης ο Καραγκούνης τραυματίζεται σοβαρά στο γόνατο στην προσπάθειά του να αλλάξει κατεύθυνση. Παρά τους αφόρητους πόνους, κάνει νόημα στον πάγκο ότι μπορεί να συνεχίσει! Τελικά συνεχίζει να αγωνίζεται για 15 ολόκληρα λεπτά και γίνεται αντικατάσταση λίγο πριν από την ανάπαυλα των ημιχρόνων από τον Μικάελσεν. Η διάγνωση που ακολουθεί είναι ρήξη χιαστών!



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου