Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ένα δισ. ευρώ δίνει ο ΟΠΑΠ για φρουτάκια και μονοπώλιο ως το 2030

Στα 935 εκ. ευρώ ανέρχεται το τίμημα που θα πληρώσει ο ΟΠΑΠ στο ελληνικό δημόσιο για να αποκτήσει τις δύο άδειες που έχει βγάλει προς πώληση η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, κατ' ουσίαν την άδεια για 35.000 «φρουτάκια» και την δεκαετή επέκταση της άδειας των υπόλοιπων παιχνιδιών του.

Αυτήν την εισήγηση-εκτίμηση των δύο συμβούλων (Lazard και Deutche Bank) εξέτασε και ενέκρινε χτες το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ σε πολύωρη συνεδρίασή του. Συγκεκριμένα το Δ.Σ του Οργανισμού ενέκρινε την αποτίμηση των  560 εκ. ευρώ για τα «φρουτάκια» (16.000 ευρώ κάθε μηχάνημα) αλλά και την αποτίμηση των 375 εκ. ευρώ για την επέκταση της δεκαετούς επέκτασης της σύμβασης για τα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια από 12/10/2020 έως 12/10/2030. Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο θα λαμβάνει και 5% επί των μεικτών κερδών από το 2020 και μετά.

Σήμερα το πρωί, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε και επίσημα στο Χρηματιστήριο την απόφαση του Δ.Σ. για τις δύο άδειες ενώ θα συγκληθεί και γενική συνέλευση των μετόχων για την έγκριση των αποφάσεων η οποία θα λάβει χώρα σε 25 ημέρες. Μόλις η γενική συνέλευση εγκρίνει τις αποφάσεις θα επακολουθήσει η υπογραφή των δύο νέων συμβάσεων με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, γεγονός που αναμένεται τον Νοέμβριο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΟΠΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών:

«Δεκτές έγιναν από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ οι προτάσεις του ελληνικού δημοσίου για τη χρονική επέκταση της σύμβασης αποκλειστικής οργάνωσης και λειτουργίας των 11 παιχνιδιών, αλλά και για την άδεια για 35.000 παιγνιομηχανήματα, έναντι συνολικού τιμήματος 935 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. κατά την χτεσινή του συνεδρίαση συζήτησε και αποφάσισε να αποδεχτεί τις προτάσεις του Ελληνικού Δημοσίου για την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης αποκλειστικής οργάνωσης και λειτουργίας των 11 παιχνιδιών της, καθώς, επίσης, και της απόκτησης της άδειας για την εγκατάσταση και λειτουργία των 35.000 παιγνιομηχανημάτων στην Ελλάδα. Απομένει η οριστικοποίηση επί μέρους όρων των προς υπογραφή συμβάσεων.

Η απόφαση του Δ.Σ. τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η οποία θα συγκληθεί μετά από πρόσκληση η οποία θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, οι οικονομικές προτάσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις-συζητήσεις μεταξύ των τριμελών επιτροπών του Υπουργείου Οικονομικών και της ΟΠΑΠ Α.Ε., έχουν ως εξής:

Ως προς την επέκταση της υφιστάμενης από 15.12.2000 σύμβασης παραχώρησης:

Προβλέπεται δεκαετής επέκταση από 12/10/2020 έως 12/10/2030 της σύμβασης παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος της ΟΠΑΠ Α.Ε. διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας των 11 παιχνιδιών (Τζόκερ, Λόττο, Πρότο, Προπογκόλ, Αριθμολαχείο 5 από 35, Κίνο, Σούπερ 3, Σούπερ 4, Μπίνγκο Λόττο και Στοίχημα/προκαθορισμένης ή μη απόδοσης).

Το συμφωνηθέν τίμημα ανέρχεται σε 375 εκατ. ευρώ και επιπλέον –και μόνο για το διάστημα της επιπλέον 10ετίας– ποσοστό τέλους 5% υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου επί του μικτού κέρδους των ανωτέρω παιχνιδιών.

Ως προς την άδεια για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα:

Το συνολικό συμφωνηθέν τίμημα για την απόκτηση της άδειας εγκατάστασης και εκμετάλλευσης των 35.000 παιγνιομηχανημάτων ανέρχεται στο ποσό των 560 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 473.975 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ενώ τα υπόλοιπα 86.025 εκατ. ευρώ 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της άδειας.»




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου