Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Eurobasket: Πρωταθλήτρια και πάλι η Ισπανία

Είναι η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης και το απέδειξε για μία ακόμα φορά... Ο λόγος για την Ισπανία η οποία δεν είχε αντίπαλο κόντρα στη Γαλλία, έφτασε με χαρακτηριστική άνεση στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, κάνοντας το ριπίτ.

Έτσι ισοφάρισε το ριπίτ της Γιουγκοσλαβίας ('95-'97), αν και η Σοβιετική Ένωση το είχε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Η Ισπανία αφού έσπασε την... κατάρα στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ, κατάφερε να επαναλάβει το θρίαμβο της και πάλι.

Από την πλευρά τους, οι Γάλλοι προσπάθησαν αλλά δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν το ρυθμό των Ισπανών. Τα 15 λάθη των "τρικολόρ" ήταν καθοριστικά για το ματς, ενώ η Ισπανία ήταν πιο εύστοχη, ολοκληρώνοντας τελικά το ματς ποσοστό 55,6% στα σουτ εντός παιδιάς.

Η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο είχε για ένα ακόμα παιχνίδι πρώτο σκόρερ τον Ναβάρο που σταμάτησε στους 27 πόντους και ακολουθήθηκε από τους Πάου Γκασόλ και Καλντερόν που είχαν 17 πόντους έκαστος.


Ο αγώνας

Το ματς μόνο τελικός δεν έμοιαζε στο ξεκίνημα του. Οι δύο ομάδες μπήκαν χωρίς άγχος στο παρκέ και με τις άμυνες να είναι διακοσμητικές, στο πρώτο τρίλεπτο είχαν μπει ήδη 15 πόντοι (7-8). Οι Γάλλοι έδειχναν την πρόθεσή τους να παίξουν ακριβώς όπως οι αντίπαλοί τους και με κάθε ευκαιρία κάρφωναν την μπάλα. Το 8-10 με δίποντο του Πάρκερ, μετατράπηκε σε 17-12 χάρη σε ένα επιμέρους 9-2 που έτρεξαν οι παίκτες του Σκαριόλο.

Η Ισπανία εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των αντιπάλων της και ξέφυγε με 8 πόντους (22-14), πριν οι "τρικολόρ" αρχίσουν να...ροκανίζουν τη διαφορά. Ακολούθησε καταιγισμός τριπόντων κι από τις δύο πλευρές με τελευταίο σουτ εκείνο του Μπατούμ που έγραψε το 25-20 του δεκαλέπτου.


Δεν είχαν συνέχεια οι Γάλλοι

Με το ξεκίνημα της β' περιόδου, η Ισπανία βρέθηκε στο +9 (29-20), όμως οι "τρικολόρ" απάντησαν με σουτ έξω από τα 6.75μ. των Πάρκερ και Ζελαμπάλ μειώνοντας σε 29-26. Πάντως, οι "φούριας ρόχας" δεν πτοήθηκαν... Κάνοντας το αγαπημένο τους παιχνίδι και τρέχοντας με κάθε ευκαιρία στον αιφνιδιασμό έγραψαν το 38-26 στο 14'.


Οι άμυνες είπαμε δεν υπήρχαν, το ματς ήταν ανοικτό και το σκορ άλλαζε συνεχώς. Στο 18' το σκορ ήταν 46-34 υπέρ της Ισπανίας, όμως με ένα σερί 7-0 από πλευράς των Γάλλων που ξεκίνησε από το αντιαθλητικό φάουλ του Φερνάντεθ στον Πάρκερ μείωσαν σε 46-41. Δύο συνεχόμενα καλάθια από την Ισπανία και ξέφυγε με 50-41 στο τέλος του ημιχρόνου, ελέγχοντας τη μάχη των ριμπάουντ (17-13).

 
Οι Ισπανοί επιβλήθηκαν πλήρως

Στην επανάληψη, η ανωτερότητα των Ισπανών ήταν αδιαμφισβήτητη. Οι Γάλλοι ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν, καθώς οι Ισπανοί είχαν μία πλειάδα λύσεων στην επίθεση πλην του Ναβάρο. Η διαφορά παγιώθηκε στους 10 πόντους (58-49) και παρ' ότι ο Νοά μείωσε σε 60-54, ακολούθησε ένα σερί 9-0 από τους "φούριας ρόχας" που τους έφερε και πάλι σε θέση ισχύος.

 
Η γ' περίοδος ολοκληρώθηκε με την ομάδα του Σκαριόλο να βρίσκεται στο +13 και να προβάρει το χρυσό μετάλλιο. Ο Ναβάρο οδηγούσε, αλλά είχε άξιους συμπαραστάτες τους Πάου και Μαρκ Γκασόλ, Καλντερόν αλλά και Φερνάντεθ. Από την άλλη, ο Πάρκερ πάλευε αλλά δεν είχε την απαιτούμενη βοήθεια.


Πρωταθλήτρια Ευρώπης και πάλι

Τίποτα δεν άλλαξε στην δ' περίοδο με τους Ισπανούς να εξακολουθούν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων... Η διαφορά άγγιξε τους 15 πόντους (64-79) και παρά τις προσπάθειες των Γάλλων να μειώσουν δεν μπορούσε να αλλάξει τίποτα...


Στο τελευταίο λεπτό το παιχνίδι είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, οι παίκτες της Ισπανίας είχαν αρχίσει να φιλιούνται στον πάγκο, ο κόσμος φώναζε υπέρ τους και ήταν άπαντες έτοιμοι για τους πανηγυρισμούς. Η διαφορά άγγιξε τους 16 πόντους (96-80) στο 39' πριν τελικά ο Σεραφέν γράψει το τελικό 98-85 το οποίο έδωσε την ευκαιρία στους "φούριας ρόχας" να ξεσπάσουν σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

 
Τα δεκάλεπτα: 25-20, 50-41, 75-62, 98-85


Ισπανία (Σκαριόλο): Π. Γκασόλ 17(1), Φερνάντεθ 14, Ρούμπιο, Ναβάρο 27(3), Καλντερόν 17(1), Ρέγιες 2, Κλαβέρ, Σαν Εμετέριο, Γιουλ 4, Μ. Γκασόλ 11(1), Ιμπάκα 4, Σάδα 2.


Γαλλία (Κολέ): Νοά 11, Μπατούμ 10(2), Σεραφέν 4, Αλμπισί 1, Καουντί 3(1), Πάρκερ 26(2), Τραορέ 4, Πιετρούς 4, Ντε Κολό 2, Ντιαό 12(2), Τσικαμπούντ, Ζελαμπάλ 8(2).







ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου