Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Το Champions League του μεγάλου Ντρογκμπά!

   
Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής που ακούει στο όνομα Ντιντιέ Ντριγκμπά πήρε από το χέρι την Τσέλσι και την οδήγησε στην κατάκτηση του φετινού Champions League.

Ο Ιβοριανός πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης (1-1) στο 88' του κανονικού αγώνα και ήταν ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, ευστοχώντας στο τελευταίο πέναλτι και διαμορφώνοντας το τελικό 4-3 στη «ρουλέτα».

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο μεγάλος αυτός ποδοσφαιριστής, λίγο έλειψε να αναδειχθεί σε μοιραίο παίκτη της Τσέλσι, παραχωρώντας ένα ανόητο πέναλτι μόλις στο τρίτο λεπτό της παράτασης, πλην όμως ο Τσεχ δεν τον άφησε να γράψει μια τόσο μαύρη σελίδα στην καριέρα του, αποκρούοντας το σουτ του Ρόμπεν.

Κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία του μεγάλου τελικού του Μονάχου, ενός τελικού που μπορεί να μην πρόσφερε σπουδαίο ποδοσφαιρικό θέαμα, πλην όμως ήταν αντάξιος του ονόματος των δύο φιναλίστ και κράτησε για περισσότερες από δυόμισι ώρες στο κόκκινο την αδρεναλίνη των εκατομμυρίων φιλάθλων ανά την Υφήλιο που τον παρακολούθησαν.

Μια εξέλιξη που... ανάγκασε τον Γκάρι Λίνεκερ να αλλάξει τη γνώμη που είχε διαμορφώσει πριν από μερικές δεκαετίες και να γράψει στο twitter του:
Το Champions League του μεγάλου Ντρογκμπά!

«Football is a simple game. 22 players kick a ball around for 120 minutes, and at the end the Germans always win! But not any more» ή σε μετάφραση... «το ποδόσφαιρο είναι απλώς ένα παιχνίδι με 22 παίκτες που κλωτσούν μια μπάλα για 120 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί. Όχι πια όμως».

Όσοι, πάντως, αναρωτηθούν για το πώς ήταν η εικόνα του παιχνιδιού, δεν έχουν παρά να... ανατρέξουν στη γνωστή ιστορία της... γάτας με το ποντίκι. Ο στόχος της Τσέλσι ήταν λίγο πολύ αναμενόμενος και έγινε εμφανής σχεδόν με το που ο Πέδρο Προένσα σφύριξε για πρώτη φορά στο μεγάλο τελικό.

Οι Άγγλοι είχαν ως κεντρική τους επιδίωξη να κρατήσουν το μηδέν και, προφανώς, για να καταφέρουν να το πετύχουν, οι προσανατολισμοί τους ήταν κάτι... περισσότεροι από αμυντικοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού και οι έντεκα παίκτες των (ουσιαστικά και τυπικά) φιλοξενούμενων βρίσκονταν μέσα και λίγο έξω από την περιοχή του Τσεχ.

Και, φυσικά, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έφεραν στο μυαλό τους την εικόνα του... πούλμαν που είχε «παρκάρει» στο «Καμπ Νου» και, εν πολλοίς άφησε την Μπαρτσελόνα εκτός τελικού. Όσοι, πάντως, θελήσουν να αναζητήσουν δικαιολογίες για τη «γραμμή μαζινό» που έστησε ο Ρομπέρτο ντι Ματέο, ίσως θα πρέπει να σταθούν στις απουσίες του Μεϊρέλες και του Ραμίρες που αποδυνάμωσαν το κέντρο της Τσέλσι.

Της Τσέλσι που, άλλοτε αναγκαστικά κι άλλοτε βάση σχεδίου, παραχώρησε χώρο στη μεσαία γραμμή στους Βαυαρούς που διατήρησαν τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού. Ήταν, όμως, σχεδόν αδύνατο να διασπάσουν την άμυνα των Λονδρέζων, έστω και αν προσπάθησαν να σωστά κυκλοφορήσουν την μπάλα, έστω και αν προσπάθησαν να δημιουργήσουν ρήγματα.

Χαρακτηριστικό της κυριαρχίας των Γερμανών είναι και το (εξωπραγματικό για παιχνίδια τέτοιου επιπέδου) 17-1 στα κόρνερ στο ενενηντάλεπτο, με τη διαφορά ότι αυτό το «1» της Τσέλσι έδωσε τη δυνατότητα στον Ντρογκμπά να αποδείξει ότι δεν συμπεριλαμβάνεται άδικα στους κορυφαίους επιθετικούς του κόσμου και να ισοφαρίσει στο 88' με άπιαστη κεφαλιά το γκολ που είχε πετύχει πέντε λεπτά νωρίτερα με επίσης άπιαστη κεφαλιά ο Μίλερ.

Αυτές, άλλωστε, ήταν και οι «πολύ μεγάλες» φάσεις του ενενηντάλεπτου, ενός ενενηντάλεπτου που είχε να επιδείξει ελάχιστες ευκαιρίες από την πλευρά των Βαυαρών και ένα γκολ του Ριμπερί στο 51' που ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ.

Το σκηνικό δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα στην παράταση, με το «ιδιαίτερα» να διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από δύο σημαντικές παραμέτρους. Πρώτη και βασικότερη, η φάση του 93' όταν ο Ντρογκμπά ανέτρεψε χαζά και αναίτια μέσα στην περιοχή τον Ριμπερί, ο Προένσα έδωσε το πέναλτι, αλλά ο Τσεχ «ψάρεψε» τον Ρόμπεν και απέκρουσε.

Ήταν το δεύτερο πέναλτι που κάνει ο Ντρογκμπά στα δύο τελευταία παιχνίδια της Τσέλσι για το Champions League (το πρώτο στον επαναληπτικό ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα), πλην όμως κανένα από τα δύο δεν κατέληξε σε γκολ.

Η δεύτερη είχε να κάνει με το γεγονός ότι, όσο περνούσε η ώρα, η Μπάγερν ναι μεν διατηρούσε την υπεροχή, πλην όμως άρχισε σιγά-σιγά γίνεται πιο προσεκτική, αφού ήταν φανερό ότι οι... οιωνοί δεν ήταν με το μέρος της.

Κάπως έτσι, ο τελικός οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου ο Σβαϊνστάιγκερ χτύπησε στο δοκάρι το τελευταίο πέναλτι της Μπάγερν, ο Ντρογκμπά ευστόχησε για να δώσει στην Τσέλσι τη νίκη και το Champions League.


Η σειρά των πέναλτι:

Λαμ (1-0 αν και ο Τσεχ βρήκε την μπάλα με τα ακροδάχτυλα).
Μάτα (απέκρουσε ο Νόιερ).
Γκόμεζ (2-0).
Νταβίντ Λουίζ (2-1).
Νόιερ (3-1).
Λάμπαρντ (3-2).
Όλιτς (απέκρουσε ο Τσεχ).
Κόουλ (3-3).
Σβαϊνστάιγκερ (δοκάρι).
Ντρογκμπά (3-4)


ΣΚΟΡΕΡ: 83' Μίλερ - 88' Ντρογκμπά

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Πέδρο Προένσα (Πορτογαλία).

ΚΟΚΚΙΝΕΣ:

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 2' Σβαϊνστάιγκερ - 81' Κόουλ, 85' Νταβίντ Λουίζ, 93' Ντρογκμπά, 119' Τόρες



ΜΠΑΓΕΡΝ: Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Τίμορστσουκ, Κοντέντο, Κρος, Σβαϊνστάιγκερ, Ρόμπεν, Μίλερ (86' Βαν Μπούιτεν), Ριμπερί (96' Όλιτς), Γκόμες.

ΤΣΕΛΣΙ: Τσεχ, Μποσίνγκουα, Κέιχιλ, Νταβίντ Λουίζ, Κόουλ, Λάμπαρντ, Μίκελ, Καλού (84' Τόρες), Μάτα, Μπερτράντ (73' Μαλουντά), Ντρογκμπά.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου