Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Οι κατσαρίδες δεν έχουν μυαλό στο κεφάλι τους, αλλά είναι πολύ πονηρές!


Η φράση «Δεν έχεις μυαλό στο κεφάλι σου» έχει βάση: Νομίζεις ότι ξεμπέρδεψες επειδή αποκεφάλισες μια ενοχλητική κατσαρίδα; Μην είσαι τόσο σίγουρος/η. Ο εγκέφαλος της κατσαρίδας βρίσκεται κρυμμένος μέσα στο σώμα της. Αν λοιπόν χάσει το κεφάλι της, έχει περιθώριο ζωής για περίπου εννέα ημέρες ακόμα.

Και φυσικά δε θα πεθάνει επειδή δεν μπορεί να… σκεφτεί, αλλά γιατί δεν μπορεί να τραφεί.




Πονηρή και πρώτη στη μετάλλαξη

Παρεμπιπτόντως, μην προσπαθήσεις να εξολοθρεύσεις μια κατσαρίδα με γλυκά δολώματα που περιέχουν γλυκόζη. Γιατί μάλλον δε θα τα πλησιάσει καν.

Η κατσαρίδα για χρόνια εξολοθρευόταν από τους ανθρώπους με δηλητηριασμένα δολώματα που περιείχαν γλυκόζη (σιρόπι καλαμποκιού) – μια ουσία που, τουλάχιστον στο παρελθόν, τις έλκυε ιδιαίτερα. Ώσπου στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 ένα από τα κλασικά κατσαριδοκτόνα έπαψε πλέον να είναι αποτελεσματικό. Όπως ανακάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες από το αμερικανικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, ένα συγκεκριμένο γένος του εφτάψυχου και αντιπαθητικού εντόμου (που επιζεί ακόμα και από πυρηνική καταστροφή) βρήκε τον τρόπο να αντεπεξέλθει στις θανατηφόρες ανθρώπινες παγίδες κάνοντας μια… στρατηγική κίνηση ευελιξίας: Μεταλλάχθηκε και άρχισε να βλέπει το γλυκό ως… πικρό και απωθητικό. Για να το πετύχει, άρχισε να ενεργοποιεί νευρώνες του εγκεφάλου της που μετέδιδαν το μήνυμα ότι η τροφή είναι αηδιαστική. Αυτή η προσαρμογή – μετάλλαξη μεταφέρθηκε σιγά – σιγά σε αμέτρητες γενεές απογόνων του εντόμου – και κυρίως στις λεγόμενες γερμανικές κατσαρίδες καφέ χρώματος.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου