Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Το θαύμα της Εθνικής Δανίας στο Euro '92


Το θαύμα της κατάκτησης του Euro '92 από τη Δανία, που ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουνίου, μόνο με της Ελλάδας το 2004 μπορεί να συγκριθεί.


Όπως λέει ο λαός, «μην αφήνετε μία λεπτομέρεια να χαλάσει μία όμορφη ιστορία». Εδώ και 21 χρόνια, ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι οι Δανοί διεθνείς μαζεύτηκαν άρον-άρον από τις παραλίες για να πάνε στη Σουηδία και να παίξουν στο Euro '92. Και όχι μόνο πήγαν, αλλά... το κατέκτησαν κιόλας! Ε, ας μην το χαλάσουμε εμείς.

Ήταν σαν σήμερα, 26 Ιουνίου 1992, όταν διεξήχθη ο τελικός. Η Δανία, η οποία είχε πετάξει ήδη εκτός τις Γαλλία, Αγγλία (στον όμιλο) και την κάτοχο του τίτλου Ολλανδία (στα ημιτελικά), είχε πια απέναντί της την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία. Όλοι πίστευαν ότι το ψυχρό ποδόσφαιρο των «πάντσερ» και η ανωτερότητα των παικτών τους, θα έβαζε φρένο στους ενθουσιώδεις Δανούς. Διαψεύστηκαν. Η Δανία νίκησε μάλλον εύκολα με 2-0 και έγινε η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης! Μόλις στο 19' ο Τζόνι Γιένσεν άνοιξε το σκορ με σουτ-κεραυνό! Και στο 79', ο Κιμ Βίλφορτ -ο οποίος πηγαινοερχόταν σχεδόν καθημερινά στην Κοπεγχάγη, για να βλέπει την κορούλα του που έπασχε από λευχαιμία- «κλείδωσε» τη νίκη, ολοκλήρωσε το θαύμα.

Όλα έγιναν γρήγορα. Η συμμετοχή των Δανών στα τελικά του Euro οριστικοποιήθηκε μόλις δέκα μέρες πριν την έναρξη του τουρνουά. Όμως, ακουγόταν καιρό πριν ότι η ΟΥΕΦΑ σκεφτόταν να αποκλείσει τη Γιουγκοσλαβία, με πρόσχημα το εμπάργκο που της είχε επιβάλει ο ΟΗΕ για τον εμφύλιο πόλεμο που μαινόταν στα εδάφη της. Έτσι οι Δανοί, οι οποίοι είχαν τερματίσει 2οι στον προκριματικό όμιλο των «πλάβι», είχαν αρχίσει προετοιμασία για να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Γι' αυτό και τα περί... παραλιών, που αναφέραμε και στον πρόλογο, δεν είναι τίποτα άλλο από έναν αστικό μύθο, ο οποίος απλώς κάνει ακόμα πιο γοητευτική την ιστορία.

Και πάλι, όμως, το επίτευγμα παραμένει μοναδικό. Όχι μόνο για το ξαφνικό του πράγματος, αλλά και επειδή η Δανία ελάχιστη σχέση είχε με την ομάδα που είχε γοητεύσει όλο τον κόσμο στα '80s. Τα μεγάλα «αστέρια» του τότε (Έλκιερ, Σίμονσεν, Λέρμπι, Μόρτεν και Γιέσπερ Όλσεν) είχαν εγκαταλείψει την ενεργό δράση ή την Εθνική, πλην του Μίκαελ Λάουντρουπ, ο οποίος όμως αρνήθηκε την πρόσκληση. Δεν ήθελε, όπως έλεγε, να χαλάσει τις διακοπές του, μια και δεν πίστευε ότι η παρουσία της Εθνικής στη διοργάνωση θα είχε κάποιο αντίκρισμα!

Να όμως που με ηγέτες τον μικρό αδελφό του Μίκαελ, τον Μπρίαν Λάουντρουπ και τον Πίτερ Σμάιχελ, η Δανία πέτυχε το μεγαλύτερο -μέχρι τότε, γιατί το 2004 βρέθηκε ομάδα να το ξεπεράσει- θαύμα στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο Ρίχαρντ Μέλερ-Νίλσεν και τα «παιδιά» του (ανάμεσά τους και ο μετέπειτα άσος του Ολυμπιακού, Μπεντ Κρίστενσεν, ο οποίος όμως τραυματίστηκε στο δεύτερο ματς και γύρισε πρόωρα στην πατρίδα) κατάφεραν να δικαιώσουν και την προηγούμενη γενιά του δανέζικου ποδοσφαίρου, η οποία είχε κερδίσει τις εντυπώσεις τη δεκαετία του '80, αλλά όχι κάποιο τρόπαιο.



Δανία - Γερμανία 2-0
 (19' Γιένσεν, 79' Βίλφορτ)

Δανία (Ρίχαρντ Μέλερ-Νίλσεν): Σμάιχελ, Σίβεμπακ (66' Κλ. Κρίστιανσεν), Κ. Νίλσεν, Λ. Όλσεν, Κριστόφτε, Γιένσεν, Πόουλσεν, Μπρ. Λάουντρουπ, Πιέχνικ, Χ. Λάρσεν, Βίλφορτ.

Γερμανία (Μπέρτι Φογκτς): Ίλγκνερ, Ρόιτερ, Μπρέμε, Χέλμερ, Κόλερ, Μπούχβαλντ, Χέσλερ, Ζάμερ (46' Ντολ), Έφενμπεργκ (80' Τομ), Ρίντλε, Κλίνσμαν.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου