Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Τα ποδοσφαιρικά ντουέτα που έγραψαν ιστορία

Με αφορμή το δίδυμο των Νεϊμάρ - Μέσι, που όλη η υφήλιος περιμένει να δει στη Μπαρτσελόνα, το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα 15 καλύτερα ποδοσφαιρικά ντουέτα που έγραψαν ιστορία στο άθλημα. Από τους Ντι Στέφανο - Πούσκας και τους Πελέ - Γκαρίντσα, στους σύγχρονους Τσάβι - Ινιέστα και Ριμπερί - Ρόμπεν. Ποιο ήταν τα καλύτερο δίδυμο όλων των εποχών;
Μετά την μετακόμιση του Βραζιλιάνου σταρ, Νεϊμάρ, στην Μπαρτσελόνα, όλος ο κόσμος πλέον αυτό που περιμένει, είναι να δει τη συνεργασία του με τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου, Λιονέλ Μέσι.

Ο παίκτης που σηκώνει στις πλάτες του όλη τη Βραζιλία αυτή τη στιγμή, θα συναντήσει στον αγωνιστικό χώρο του Καμπ Νόου, τον αρχηγό και ηγέτη της εθνικής Αργεντινής, Μέσι. Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, θα μιλάμε ίσως για το καλύτερο αγωνιστικό δίδυμο του κόσμου. Ποια άλλα ποδοσφαιρικά ντουέτα όμως έγραψαν ιστορία στο άθλημα;

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα 15 ποδοσφαιρικά ντουέτα που άφησαν εποχή:



1. Αλφρέδο Ντι Στέφανο - Φέρεντς Πούσκας

 

Ο Ούγγρος έφτασε στη Ρεάλ Μαδρίτης το 1958 στα 31 του χρόνια, έχοντας ήδη διαγράψει μια λαμπρή καριέρα με πολλές διακρίσεις τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Μαζί με τον Ντι Στέφανο αποτέλεσαν ένα από τα καλύτερα δίδυμα της ιστορίας, σηκώνοντας 5 συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

2. Πελέ - Γκαρίντσα

 

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 στην Σουηδία, όπου μαζί κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο, η Βραζιλία ξεκίνησε ένα κύκλο επιτυχιών. Ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία, συνεργάστηκε στην "Σελεσάο" με τον καλύτερο - για πολλούς - ντριμπλέρ που έχει βγάλει το άθλημα.

3. Μπόμπι Τσάρλτον - Τζορτζ Μπεστ

 

Η συνεργασία των δυο παικτών - θρύλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν αυτή που βοήθησε τον αγγλικό σύλλογο να γίνει η πρώτη ομάδα από το Νησί που κατέκτησε Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1968 ενάντια στην Μπενφίκα του μεγάλου Εουσέμπιο. Για 10 ολόκληρα χρόνια υπήρξαν συμπαίκτες στους "μπέμπηδες" και αποτέλεσαν ίσως το καλύτερο δίδυμο που πέρασε ποτέ από τη Γιουνάιτεντ.

4. Γιόχαν Κρόιφ - Πιέτ Κάιζερ

 

Οι δυο τους ήταν οι κύριοι υπαίτιοι της μεγάλης κυριαρχίας του Άγιαξ τη δεκαετία του '70. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1972, κατέκτησαν τα πάντα. (πρωτάθλημα, κύπελλο, ευρωπαϊκό, διηπειρωτικό, σούπερ-καπ), καθώς επίσης κατέκτησαν το κύπελλο πρωταθλητριών για 3 συνεχόμενες χρονιές (1971, 1972, 1973).

5. Ζίκο - Σώκρατες

 

Οι δυο τους κατάφεραν στο Μουντιάλ του 1982, αυτό που έκανε και η Ολλανδία 8 χρόνια νωρίτερα. Όλοι θα τους θυμούνται για το καλύτερο ποδόσφαιρο που έπαιξαν στη διοργάνωση, χωρίς τελικά να παίρνουν τον τίτλο.

6. Μαραντόνα - Μπερντ Σούστερ

 

Ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου (μαζί με τον Πελέ), Ντιέγκο Μαραντόνα, συνεργάστηκε στην Μπαρτσελόνα, με τον καλύτερο ίσως οργανωτή, Μπερντ Σούστερ. Όλοι τότε έκαναν λόγο για ένα απίστευτο δίδυμο. Διάφοροι τραυματισμοί ωστόσο, δεν επέτρεψαν τη συνεργασία ανάμεσα στους δυο τους να διαρκέσει πάνω από δυο χρόνια.

7. Μάρκο Φαν Μπάστεν - Ρούουντ Γκούλιτ

 

Οι δυο τους αποτέλεσαν το καλύτερο επιθετικό δίδυμο στην ιστορία της Μιλάν, αλλά και της Ολλανδίας. Πέρα από τα δυο ευρωπαϊκά κύπελλα που κατέκτησαν μαζί, έφεραν και μια επανάσταση στο ποδόσφαιρο, με την επιθετική τους φιλοσοφία.

8. Γιούργκεν Κλίνσμαν - Ρούντι Φέλερ

 

Δύο από τους καλύτερους παίκτες που έχει βγάλει ποτέ το γερμανικό ποδόσφαιρο συνεργάστηκαν με απόλυτη επιτυχία στο Μουντιάλ του 1990, κατακτώντας και το τρόπαιο. Ο Φέλερ πήρε έτσι μια άτυπη εκδίκηση από το χαμένο τελικό του 1986.

9. Ζινεντίν Ζιντάν - Γιούρι Τζοργκάεφ

 

Χάρη στο ταλέντο, το μυαλό αλλά και την άψογη συνεργασία αυτών των δύο, η Γαλλία κατάφερε να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998.

10. Μαρσέλο Σάλας - Ιβάν Ζαμοράνο

 

Είναι οι δυο κορυφαίοι σκόρερ της εθνικής Χιλής με τον Μαρσέλο Σάλας να έχει 37 και τον Ιβάν Ζαμοράνο, 34. Μαζί οδήγησαν την εθνική ομάδας τους στους 16 του Μουντιάλ της Γαλλίας το '98, δεύτερη καλύτερη επίδοση της ιστορίας της, μετά την τρίτη θέση που είχε κατακτήσει η Χιλή το 1962.

11. Τιερί Ανρί - Ντένις Μπέργκαμπ

 

Η καλύτερη Άρσεναλ του Βενγκέρ, οφείλεται κυρίως στην συνεργασία αυτών των δύο, από το 1999 μέχρι και το 2006. Σ' αυτό το διάστημα ο Μπέργκαμπ μέτρησε 87 γκολ και ο Ανρί 228, κατακτώντας μάλιστα την Πρέμιερ Λιγκ το 2004 όντας αήττητοι!

12. Ρονάλντο - Ριβάλντο

Πράγματα και θαύματα από τα δυο "Ρ" της εθνικής Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 2002. Μαζί με τον νεαρό τότε Ροναλντίνιο (το τρίτο "Ρ"), κατέκτησαν το Κύπελλο. Ρονάλντο και Ριβάλντο μαζί είχαν 13 γκολ στη διοργάνωση και μια άψογη συνεργασία.

13. Αντρέι Σεβτσένκο - Κακά

Ο Ουκρανός έφτασε το 1999 στο Μιλάνο και ο Βραζιλιάνος το 2003. Ο τελικός απολογισμός της συνεργασίας τους ήταν από μια χρυσή μπάλα για τον καθένα κι ένα Champions League.

14. Τσάβι Ερνάντεθ - Αντρές Ινιέστα

 

Ίσως το καλύτερο δίδυμο της σύγχρονης εποχής. Έχουν καθιερώσει το γνωστό "τίκι-τάκα" στην εθνική Ισπανίας και στην Μπαρτσελόνα. Οι δυο τους έχουν συνδέσει το όνομά τους με τίτλους, σε συλλογικό, ατομικό και εθνικό επίπεδο. Τα δυο ευρωπαϊκά με την Ισπανία, αλλά και το Μουντιάλ του 2010 μιλούν από μόνα τους.

15. Άριεν Ρόμπεν - Φρανκ Ριμπερί

 

Τα δυο άκρα της Μπάγερν, είναι αυτά που έχουν συμβάλει τα μέγιστα για την κατάκτηση του φετινού Τρεμπλ, από τους Βαυαρούς. Ρόμπεν και Ριμπερί με την άψογη συνεργασία που έχουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αποτελούν ένα από τα πιο φονικά επιθετικά δίδυμα για κάθε άμυνα.
Πλέον αναμένουμε όλοι να δούμε αν τελικά το δίδυμο Νεϊμάρ και Μέσι θα καταφέρουν, ότι και οι υπόλοιποι της λίστας. Πάντως ο πρώην προπονητής τον μπλαουγκράνα και νυν της Μπάγερν, Πεπ Γκουαρντιόλα, είναι σίγουρος πως θα τα καταφέρουν άψογα.


  *τα ονόματα έχουν μπει με χρονολογική κι όχι με αξιολογική σειρά.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου