Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Επιστροφή στις ρίζες


Οι κανόνες του ποδοσφαίρου έχουν περάσει πολλά στάδια ώστε να φτάσουν και να πάρουν το σημερινό, πάντα ευμετάβλητο σχήμα τους. Η μοντερνοποίηση του δημοφιλέστερου ομαδικού αθλήματος στον κόσμο, με την επικείμενη εισαγωγή της τεχνολογίας η οποία θα ελέγχει το αν η μπάλα έχει περάσει την γραμμή του τέρματος, έχει μεταλλάξει κατά πολύ τους κανονισμούς, ιδιαίτερα την τελευταία 20ετία.

Ήταν 21 Οκτωβρίου του 1858 όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτοι κανόνες του αθλήματος, γνωστοί και ως «Κανόνες του Σέφιλντ», οι οποίοι πήραν την ονομασία τους από την ομάδα της οποίας άνθρωποι της επινόησαν τους κανονισμούς και δεν είναι άλλοι από αυτούς της πρώτης ομάδας που ιδρύθηκε στον κόσμο, της Σέφιλντ FC.

Εκατόν πενήντα πέντε χρόνια αργότερα, παιδιά – αγόρια και κορίτσια – από 4 σχολεία του Σέφιλντ αποφάσισαν να αναβιώσουν το ποδόσφαιρο εκείνης της εποχής, μέσω ενός τουρνουά το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Heritage Lottery Fund, ως μέρος ενός πρότζεκτ αναφορικά με την ιστορία του ποδοσφαίρου.

Το τουρνουά έλαβε μέρος στο Σάντιγκεϊτ Ρόουντ, το παλαιότερο στάδιο που χτίστηκε στην ιστορία του ποδοσφαίρου και έδρα της δεύτερης ομάδας που ιδρύθηκε ποτέ, της Χάλαμ FC και διαιτητής των αναμετρήσεων ήταν ο παλαίμαχος διαιτητής της Πρέμιερ Λίγκ και πρόεδρος της Χάλαμ, Ουράια Ρένι.

«Έχω διαιτητεύσει σε όλο τον κόσμο άλλα πάντα κάτι με τραβούσε πίσω στο Σέφιλντ όπου μεγάλωσα. Το ποδόσφαιρο έχει αγαπηθεί σε όλο τον πλανήτη αλλά δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν συνειδητοποιήσει ότι κατάγεται από το Σέφιλντ.Η πόλη έχει μια ιδιαίτερη ποδοσφαιρική κληρονομιά, η οποία έχει επηρεάσει το μοντέρνο ποδόσφαιρο και δεν μπορείς να τη βρεις πουθενά αλλού στον κόσμο», δήλωσε ο Ρένι στην ιστοσελίδα του Yorkshirepost.

«Μου άνοιξε πραγματικά τα μάτια το ότι έμαθα τους γνήσιους κανόνες με τους οποίους σφύριξα στο τουρνουά. Έχουμε κάνει μεγάλο δρόμο και τα παιδιά που πήραν μέρος το βρήκαν πάρα πολύ διασκεδαστικό και ικανοποιητικό να είναι μέρος μιας τόσο ιστορικής αναπαράστασης του αρχικού παιχνιδιού.»

Οι κανονισμοί σύμφωνα με τους οποίους διεξήχθησαν τα παιχνίδια διαφέρουν αρκετά από αυτούς με τους οποίους παίζεται το ποδόσφαιρο σήμερα, αλλά δεν παύουν να θεωρούνται η βάση των κανόνων του αθλήματος.

Στα παιχνίδια της Πέμπτης τα παιδιά μπορούσαν να πιάσουν την μπάλα με τα χέρια, χωρίς να την κρατούν για ώρα, και να την πασάρουν. Σύμφωνα με τους «Κανόνες του Σέφιλντ» οι 40 παίχτες που βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο έχουν το δικαίωμα να σπρώξουν τον αντίπαλο κατά την διάρκεια του ματς χωρίς κάτι τέτοιο να θεωρείται αντιαθλητικό μαρκάρισμα.

Κάτι τέτοιο για λόγους ασφαλείας δεν έγινε πραγματικότητα στα παιχνίδια διάρκειας 30 λεπτών στα οποία τα παιδιά συγκρότησαν ομάδες των 8 ή 12 ατόμων. Ο Ρένι σφύριξε το παιχνίδι φορώντας ένα καπέλο παλαιάς Βικτοριανής κοπής και τα παιδιά ήταν ντυμένα σύμφωνα με την ενδυμασία που προβλεπόταν για να αναβιώσεις ένα παιχνίδι 155 χρόνων πριν.

Τα ευρήματα του εν λόγω πρότζεκτ θα βγουν στην δημοσιότητα μαζί με ιστορικές συλλογές από τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως το παλαιότερο κύπελλο στην ιστορία του ποδοσφαίρου που ονομάζεται Γιούνταν Καπ και χρονολογείται πίσω στο 1867, αλλά και το παλαιότερο διασχολικό κύπελλο στον κόσμο με την ονομασία Κλέγκ Σίλντ και χρονολογία 1889.

Όλα αυτά την ώρα που το αυθεντικό χειρόγραφο βιβλίο που περιείχε τους «Κανόνες του Σέφιλντ» δόθηκε σε δημοπρασία από την ομάδα του Σέφιλντ έναντι του ποσού των 900.000 λιρών το 2011.

Αν μη τι άλλο το μοντέρνο ποδόσφαιρο, με την συνεχόμενη αλλαγή κανονισμών εντός των τεσσάρων γραμμών έχει ως στόχο να προσελκύσει τον θεατή, είτε για λόγους μάρκετινγκ και χρημάτων, είτε για λόγους ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Κινήσεις όμως σαν και αυτή αναδεικνύουν τον αγνό ρομαντισμό του ποδοσφαίρου, προσφέροντας την απάντηση σε όσους δεν αναρωτήθηκαν ποτέ ένα πολύ απλό πράγμα. Ποιες είναι οι γνήσιες ρίζες του πιο αγαπημένου αθλήματος στον πλανήτη;

Επιμέλεια: Πάνος Κωστόπουλος



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου