Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Διχασμός για την φανέλα με το «10»

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΡΑΓΟΥ


Στο πρώτο παιχνίδι της Γιουβέντους για τη σεζόν 2013-14 θα επανεμφανιστεί η φανέλα με το νούμερο 10. Ενα χρόνο μετά την αποχώρηση του θρυλικού Αλεσάντρο ντελ Πιέρο, ο πιο χαρακτηριστικός αριθμός σε ποδοσφαιρική φανέλα επιστρέφει για τη «μεγάλη κυρία». Δεν θα βρίσκεται στην πλάτη του Ντελ Πιέρο, δεν θα είναι σε αυτήν του Ρομπέρτο Μπάτζο, του Μισέλ Πλατινί, του Ομάρ Σίβορι ή του Φάμπιο Καπέλο.

Η θρυλική φανέλα ανήκει πλέον στον Κάρλος Τέβες. Ο Αργεντινός επιθετικός ζήτησε και πήρε το «10», βάζοντας και το δικό του όνομα στη λίστα των παικτών που μπήκαν στο τερέν φορώντας τη φανέλα της Γιουβέντους με αυτό το νούμερο.

Μεγάλο το βάρος για τον Τέβες, το παραδέχθηκε και ο ίδιος χθες στην παρουσίασή του, δηλώνοντας μάλιστα υπερήφανος που είναι αυτός που διαδέχεται τον «Μεγαλέξανδρο» της Γιούβε, τον Αλεσάντρο ντελ Πιέρο.

Μόλις έγινε γνωστό, πάντως, ότι το νέο απόκτημα των πρωταθλητών Ιταλίας θα φορέσει τη φανέλα με το «10», αρκετοί οπαδοί της Γιουβέντους «πάγωσαν» και ξεκίνησε μια ατέρμονη συζήτηση σε φόρουμ για το αν αυτό είναι σωστό.

Οι νεότεροι τιφόζι της «κυρίας» μπορεί να μη θυμούνται καν ότι υπήρχε άλλος ποδοσφαιριστής πλην του Ντελ Πιέρο που είχε φορέσει αυτό το νούμερο. Αρκετοί εξ αυτών μπορεί να μην έχουν δει καν άλλον ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται με την μπιανκονέρι φανέλα με το «10». Ο Ντελ Πιέρο το πήρε μετά τον Ρομπέρτο Μπάτζο και το έβγαλε πέρυσι το καλοκαίρι μόλις αποχώρησε.

Σε διαδικτυακή ψηφοφορία στην ιστοσελίδα της φίλα προσκείμενης στη Γιουβέντους εφημερίδας «Tuttosport», με σχεδόν 10.000 ανθρώπους να έχουν ψηφίσει ως χθες το βράδυ, το 51% εξ αυτών συμφωνούν με την κίνηση της διοίκησης να δώσει στον Τέβες το «10» και το 49% διαφωνούν. Είναι πάντως ένα θέμα που δεν κλείνει εύκολα, κυρίως επειδή οι οπαδοί της Γιουβέντους δεν έχουν αποδεχθεί τον τρόπο που αποχώρησε πέρυσι ο Ντελ Πιέρο.

«Επιτέλους έχουμε ένα μεγάλο ''10'' στην ομάδα μας» είπε ο Τζον Ελκαν, πρόεδρος της εταιρείας (συμφερόντων της οικογένειας Ανιέλι) που έχει στην ιδιοκτησία της τη Γιουβέντους. Μια ατάκα που αρχικά προκάλεσε έκπληξη, μέχρι ο Ελκαν να τη διορθώσει και να πει: «Επιτέλους, έχουμε ξανά ένα μεγάλο ''10'' στην ομάδα μας».


Ο Ντελ Πιέρο «έφαγε» τον Ζιντάν

Αρκετοί θα αναρωτηθούν γιατί από τη συγκεκριμένη λίστα απουσιάζει το όνομα του Ζινεντίν Ζιντάν. Η απάντηση είναι απλή. Ο Γάλλος συνέπεσε χρονικά με την παρουσία του Αλεσάντρο ντελ Πιέρο στη Γιουβέντους, με τον «Μεγαλέξανδρο» να έχει πάρει το «10»... σπίτι του. Ο «Ζιζού» φόρεσε το Νο 21.

1. ΤΖΟΝ ΤΣΑΡΛΣ. Ο μακαρίτης Ουαλός επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Γιουβέντους από το 1957 έως το 1962. Ο «αγαθός γίγαντας» αγωνίστηκε με το «10» στην πλάτη, κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και το 1997 στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της Γιούβε ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος της ξένος όλων των εποχών.

2. ΟΜΑΡ ΣΙΒΟΡΙ. Εφτασε στη Γιουβέντους την ίδια χρονιά (1957) με τον Τζον Τσαρλς και έμεινε ως το 1965. Ο μακαρίτης Αργεντινός επιθετικός πέτυχε 135 γκολ σε 215 ματς με την «κυρία» και την οδήγησε σε τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ιταλίας.

3. ΡΟΜΕΟ ΜΠΕΝΕΤΙ. Αγωνίστηκε συνολικά για τέσσερα χρόνια στη Γιουβέντους σε δύο περιόδους, αρχικά το 1968-69 και μετά το 1976-79. Φόρεσε και αυτός το «10», κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Ιταλίας και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

4. ΦΑΜΠΙΟ ΚΑΠΕΛΟ. Το 1970 μετακόμισε στη Γιουβέντους. Με το «10» στην πλάτη ο Καπέλο οδήγησε τους «μπιανκονέρι» σε τρία πρωταθλήματα Ιταλίας, γράφοντας το όνομά του με χρυσά γράμματα στη λίστα των Γιουβεντίνων με τη θρυλική φανέλα.

5. ΛΙΑΜ ΜΠΡΕΪΝΤΙ. Σε ηλικία 24 ετών το 1980 ο Ιρλανδός διεθνής μέσος φτάνει στο Τορίνο. Δύο χρόνια έμεινε εκεί και τίμησε το «10» των «μπιανκονέρι», οδηγώντας τους σε ισάριθμα πρωταθλήματα Ιταλίας.

6. ΜΙΣΕΛ ΠΛΑΤΙΝΙ. Το 1982 φτάνει στο Τορίνο ο Γάλλος σούπερ σταρ Μισέλ Πλατινί. Αφησε τη σφραγίδα του ως ένας εκ των κορυφαίων παικτών που φόρεσαν το «10» στους «μπιανκονέρι». Κατέκτησε ένα Πρωταθλητριών, ένα Κυπελλούχων, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, ένα Διηπειρωτικό, δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ιταλίας.

7. ΜΑΡΙΝΟ ΜΑΓΚΡΙΝ. Μόλις αποσύρεται ο Μισέλ Πλατινί, το 1987 η Γιουβέντους αποκτά το «10» της Αταλάντα, Μαρίνο Μαγκρίν, για να τον αντικαταστήσει. Ο 28χρονος τότε μέσος παρουσιάζεται με το «10», το φοράει σε κάποια φιλικά και ζητά να αλλάξει νούμερο μην αντέχοντας το βάρος του.

8. ΤΖΑΝΚΑΡΛΟ ΜΑΡΟΚΙ. Η αναζήτηση του διαδόχου του Πλατινί φέρνει τον Τζανκάρλο Μαρόκι το 1988 στο Τορίνο. Μένει ως το 1996, κατακτά με την «κυρία» ένα πρωτάθλημα, δύο Κύπελλα, ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας, ένα Τσάμπιονς Λιγκ και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ μαζί της.

9. ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΜΠΑΤΖΟ. Η Γιουβέντους τον αποκτά το 1990 και βρίσκει έναν πανάξιο κάτοχο για τη φανέλα με το «10». Ο «Μικρός Βούδας» έμεινε ως το 1995 και κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο Ιταλίας και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

10. ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΖΑΒΑΡΟΦ. Επαιξε μία διετία (1988-1990) στη Γιουβέντους, φόρεσε το «10» στην πλάτη, κατέκτησε ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και ένα Κύπελλο Ιταλίας.

11. ΑΛΕΣΑΝΤΡΟ ΝΤΕΛ ΠΙΕΡΟ. Ενα όνομα, μια ολόκληρη ιστορία. Ο Ντελ Πιέρο είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Γιουβέντους που φόρεσε το «10». Κατέκτησε έξι πρωταθλήματα Ιταλίας συν τα δύο που αφαιρέθηκαν λόγω «Καλτσιόπολι», ένα Κύπελλο Ιταλίας, τέσσερα Σούπερ Καπ Ιταλίας, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, ένα Διηπειρωτικό και ένα Ιντερτότο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου