Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Το προφίλ της γαλλικής Μπορντό


Η πρωταθλήτρια ομάδας της Γαλλίας, η Μπορντό, θα βρεθεί στο δρόμο του Ολυμπιακού στους «16» του Champions League. Η Μπορντό, μια από τις ιστορικές ομάδες της Γαλλίας, ιδρύθηκε το 1881 και έχει κατακτήσει 6 φορές το πρωτάθλημα στη χώρα της (1950, 1984, 1985, 1987, 1999, 2009).
Εδρα της είναι το στάδιο Σαμπάν Ντελμάς, το οποίο πήρε το όνομά του από τον πρώην δήμαρχο της πόλης. Η μεγαλύτερη επιτυχία της σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι η συμμετοχή της στον τελικό του UEFA το 1996. Την χρονιά εκείνη μάλιστα είχε ξεκινήσει η Μπορντό την ευρωπαϊκή της πορεία από το Ιντερτότο. Στον τελικό (τότε διεξάγονταν διπλός) η Μπορντό είχε χάσει από την Μπάγερν Μονάχου.

Η Μπορντό πραγματοποίησε μια εξαιρετική πορεία στους ομίλους. Εξασφάλισε την πρώτη θέση, αφήνοντας δύο παραδοσιακές δυνάμεις, Μπάγερν Μονάχου και Γιουβέντους, να μάχονται για τη δεύτερη θέση. Η ισοπαλία της στο Τορίνο για την πρώτη αγωνιστική (1-1), ήταν η μοναδική της απώλεια βαθμών, ολοκληρώνοντας τους αγώνες της με συγκομιδή πέντε νίκες και 9-2 γκολ, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό την έδρα της.

Οι 16 βαθμοί ήταν η μεγαλύτερη συγκομιδή στη φάση των ομίλων, ενώ τα δύο γκολ το μικρότερο παθητικό. Παράλληλα οδηγεί την κούρσα στο πρωτάθλημα της χώρας της, καθώς ύστερα από 17 αγωνιστικές προηγείται με 37 βαθμούς.

Προπονητής της είναι ο Λοράν Μπλαν και μεγάλο αστέρι της ο μεσοεπιθετικός Γιοάν Γκορκίφ, για την αγορά του οποίου έδωσε στη Μίλαν 15 εκατ. ευρώ. Υπερέχει το γαλλικό στοιχεία στον κορμό της ομάδας ενώ διαθέτει και εξαιρετικούς ξένους όπως οι βραζιλιάνοι Φερνάντο, Γουέντελ και Ζουσιέ και ο αργεντινός Καβενάγκι.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου