Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Ασφάλιση των εισπράξεων ζητούν από τον ΟΠΑΠ οι πράκτορες

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΛΗΣΤΕΙΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ


Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Οχι άλλο αίμα» απαιτούν πράκτορες του ΟΠΑΠ, με αφορμή τη ληστεία μετά φόνου ιδιοκτήτη πρακτορείου ΠΡΟΠΟ την Τρίτη το βράδυ στην Πετρούπολη. Με τις ληστείες στα πρακτορεία -αρκετές φορές και αιματηρές- να έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η ομοσπονδία των πρακτόρων θίγει εκ νέου το θέμα της ασφάλισης των εισπράξεων. Με τις εισπράξεις ασφαλισμένες, οι πράκτορες δεν θα μπαίνουν στον επικίνδυνο «πειρασμό» να υπερασπιστούν ξένα χρήματα, τα οποία εάν κλαπούν θα πρέπει να καταβάλουν στον ΟΠΑΠ από τη δική τους τσέπη.

Η προχθεσινή φονική ληστεία στο πρακτορείο της Πετρούπολης ξεσήκωσε τους πράκτορες που ζητούν άμεσα συνάντηση με τον ΟΠΑΠ για λύσεις 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης (ΠΟΕΠΠΠ) ζητάει την ασφάλιση των εισπράξεων από τον ΟΠΑΠ «εδώ και μια πενταετία», λέει ο υπεύθυνος Τύπου της ΠΟΕΠΠΠ, Αναστάσιος Λυριστής.

«Υποθετικά, ένα πρακτορείο με το κλείσιμο του ταμείου του έχει εισπράξεις δέκα χιλιάδων ευρώ. Από αυτά, το καθαρό για τον πράκτορα κέρδος είναι 4%. Αν όμως τον ληστέψουν, θα πρέπει να καταβάλει στον ΟΠΑΠ, ακέραιο το ποσό». Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πράκτορας δεν έχει αυτά τα χρήματα. Παράλληλα, έχουν υπάρξει φορές που γίνεται κάτι σαν «συμφωνία» μεταξύ ΟΠΑΠ και ληστευθέντα πράκτορα προκειμένου η εξόφληση να γίνει σε δόσεις. «Είναι ένα θέμα το οποίο διαρκώς μας καίει», λένε από την Ομοσπονδία. «Είναι σαν να γίνεται ληστεία σε μια τράπεζα και υπεύθυνος για τα χρήματα να είναι ο υπάλληλος στο ταμείο». Σε αυτό που συμφωνούν αρκετοί πράκτορες, ιδίως σε απομακρυσμένες και υποβαθμισμένες περιοχές, είναι πως «μετά τις 9 είναι ρίσκο για ένα πρακτορείο να παραμένει ανοικτό».

Μέλη της Ομοσπονδίας, και ιδίως τους τελευταίους μήνες, έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τον ΟΠΑΠ να πληρώσει ο ίδιος για να ασφαλίσει τις εισπράξεις του, αλλά ακόμη και εάν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό να συναντηθούν προκειμένου να βρεθούν λύσεις. «Ποτέ μα ποτέ τους, όμως, δεν κάθησαν να συζητήσουν», λένε από την Ομοσπονδία. Με τον ΟΠΑΠ επίσης ακέφαλο από τον Οκτώβριο και τις διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες να ζητούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ασφάλιση των εισπράξεων, το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου μετά τις γιορτές. Σε κοινή γραμμή για την ασφάλιση των εισπράξεων και ο Συνεταιρισμός Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης (ΣΕΠΠΠ), που έχει κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις: «Είτε η ΟΠΑΠ αναλάβει το κόστος ασφάλισης των εισπράξεων είτε όχι, ο ΣΕΠΠΠ θα αγοράσει για τα μέλη του, χρησιμοποιώντας κάποιο τραπεζικό προϊόν επιδοτούμενο από ευρωπαϊκά προγράμματα, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτούν οι ασφαλιστικές και θα τον χορηγήσει στα καταστήματά του. Στη συνέχεια, αν ο ΟΠΑΠ δεν αναλάβει την ασφάλιση, θα προχωρήσει και σε ομαδική ασφάλιση των μελών του».




«Μικρό κόστος»

Ο Γιάννης Διαμάντης είναι γενικός γραμματέας της Ενωσης Πρακτόρων ΠΡΟΠΟ Αθήνας - Πειραιώς (ΕΠΠΑΠ), έχει πρακτορείο στη Λαμπρινή, ενώ το 2007 έπεσε θύμα ένοπλης ληστείας. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, για να ασφαλιστούν μόνο τα 2.000 πρακτορεία που υπάγονται στην ΕΠΠΑΠ και μόνο για τις εισπράξεις τους σε περίπτωση ληστείας εν ώρα λειτουργίας, χρειάζονται περίπου 180.000 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

«Σε κάθε περίπτωση, το ποσό αυτό εάν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι ψίχουλα για τον ΟΠΑΠ», λέει ο κ. Διαμάντης και θυμάται το βράδυ που τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο πρακτορείο του. «Ηταν μόλις λίγο μετά τις εννιά το βράδυ. Μπήκαν μέσα στο πρακτορείο τρεις ένοπλοι. Μίλαγαν καθαρά ελληνικά. Φώναζαν "τα λεφτά, τα λεφτά". Απ' έξω τους περίμενε αυτοκίνητο. Ο ένας πήγε να με χτυπήσει με το όπλο και αυτό κατά λάθος εκπυρσοκρότησε. Δεν φάνηκαν αρκετά έμπειροι. Μέσα στο πρακτορείο ήμασταν μόνο εγώ με τους γονείς μου. Είχαμε παγώσει. Πήραν 600 ευρώ και εξαφανίστηκαν», καταλήγει.



ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου