Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Πως πήραν τα ονόματα τους οι μεγαλύτερες μπάντες και οι πιο γνωστοί μουσικοί;


Γιατί λέγονται U2; τι είναι το Joy Division; το KISS κρύβει πράγματι σατανικό μήνυμα. Αυτά και άλλα πολλά αποκαλύπτει ο Κωσταντίνος Τσάβαλος στο χορταστικό κείμενο που ακολουθεί


Air
Πρόκειται για ακροστιχίδα: "Α"=amour, "I"=imagination, "R"=reve, μεθερμηνευόμενο ως «αγάπη, φαντασία, όνειρο».

Beatles

Το διάλεξαν λοιπόν σαν απάντηση στους «Crickets» του Buddy Holly, αλλά με μια διαφορά: κανονικά θα έπρεπε να γράφονται «Βeetles». Αντικατέστησαν το δεύτερο έψιλον με ένα άλφα (Beatles) για να δηλώσουν την αρχική τους διάθεση να «παίξουν χωρίς ρυθμό» = beat-less.

Belle And Sebastian

Από το παιδικό βιβλίο της δεκαετίας του '60, γραμμένο από την Cecile Aubry, σχετικά με ένα κοριτσάκι, την Belle και το σκύλο της ονόματι Sebastian.

Badfinger
Το πήραν απ’ το «Bad Finger Boogie», τον αρχικό τίτλο του «With a Little Help from My Friends» των Beatles.

The Band
Επειδή αποτελούσαν τη συνοδευτική μπάντα του Bob Dylan, όλοι τους έλεγαν απλώς «Bob Dylan and his band» και είπαν να το κρατήσουν.

Bauhaus
Αρχικά λέγονταν «Bauhaus 1919», από το ομώνυμο κίνημα της τέχνης, αλλά τελικά το συντόμευσαν.

Beastie Boys
Σύμφωνα με τον Mike D., το «BEASTIE» είναι ακροστιχίδα της έκφρασης «Boys Entering Anarchistic Stages Towards Internal Excellence».

Black Rebel Motorcycle Club
Από την ταινία «Ο Ατίθασος» (The Wild One) όπου η μια συμμορία μοτοσικλετιστών που ηγείται ο Marlon Brando ονομάζεται Black Rebels Motorcycle Club.

Black Sabbath
Όταν ακόμη τα μέλη της μπάντας ήταν γνωστά με το όνομα Earth, μαζεύτηκαν στο σπίτι του Ozzy και παρακολούθησαν μια ταινία τρόμου της δεκαετίας του '30 με πρωταγωνιστή τον Boris Karlof και τίτλο Black Sabbath.

Blondie
Στα τέλη της δεκαετίας του '60 κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ ένα περιοδικό κόμικς με μπόλικο γυμνό και τίτλο Blondie & Dagwood.

Cansei de Ser Sexy
Στα πορτογαλικά σημαίνει «κουράστηκα να είμαι σέξι», που είναι μια ατάκα που είχε πει κάποτε η Beyonce Knowles σε μιας της συνέντευξη.

Dead Kennedys
Σύμφωνα με τον τραγουδιστή Jello Biafra, το όνομα δεν προσβάλει τη μνήμη των Kennedy, αλλά θέλει απλώς να δηλώσει το «θάνατο του Αμερικανικού Ονείρου».

Devo
Συντόμευση της λέξης «de-evolution», του αντίθετου του «evolution».

Dexys Midnight Runners
Από το διεγερτικό φάρμακο Dexedrine, που το έπαιρναν για να βγαίνουν έξω τα βράδια.

David Bowie
To επώνυμο Jones είναι το πλέον συνηθισμένο στην Αγγλία και δεδομένου ότι ο David ήθελε να ξεχωρίζει, διάλεξε το επώνυμο ενός από τους ήρωες του Αμερικανικού Εμφυλίου, του Jim Bowie, ο οποίος διακρίθηκε στην μάχη του Άλαμο.

Daft Punk
Όταν ακόμη το γαλλικό ηλεκτρονικό ντουέτο ηχογραφούσε με το όνομα Darling, μια γαλλική εφημερίδα έγραψε ότι η μουσική τους ηχούσε "comme daft punk", δηλαδή «χαζή πανκ».

Depeche Mode
Το αντίστοιχο των δικών μας περιοδικών Elle, Marie Claire κτλ στη Γαλλία λεγόταν «Depeche Mode» = Γρήγορη Μόδα.

Doors
«Όταν οι Πόρτες της Ενόρασης -The Doors Of Perception- ανοίξουν, ο άνθρωπος θα δει τα πράγματα όπως πραγματικά είναι», έγραψε κάποτε ο Γουίλιαμ Μπλεικ, αγαπημένος ποιητής του Jim Morrison.

Duran Duran
Αυτό ήταν το όνομα ενός επιστήμονα, του Dr. Durand-Durand, στην cult ταινία επιστημονικής φαντασίας «Μπαρμπαρέλα», με πρωταγωνίστρια την Τζειν Φόντα.

Bob Dylan
Έπρεπε να φτάσουμε στο 1961 για να αναγνωριστεί η προσφορά του Ουαλού ποιητή Dylan Thomas και να γίνει ο ίδιος ευρύτερα γνωστός μετά την υιοθέτηση του μικρού ονόματος του από κάποιον Robert Allen Zimmerman.

Eminem
Ηχητική παρήχηση των αρχικών των δυο ονομάτων του λευκού ράπερ: Marshall Mathers = Μ αnd M=Eminem.

Evanescence
Η λέξη «evanescence» σημαίνει στα αγγλικά «εξατμίζομαι».

Fugazi
Από μια λέξη αντί για το SOS που χρησιμοποιούσαν όσοι πολέμησαν στο Βιετνάμ: είναι αρκτικόλεξο του «Fucked Up, Got Ambushed, Zipped In».

Foo Fighters
Με αυτό το κωδικό όνομα αποκαλούσε το 1950 η Αεροπορία των ΗΠΑ τα Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα, πριν ακόμη βαπτιστούν UFO.

Green Day
Επειδή έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση σε οτιδήποτε πράσινο, συμπεριλαμβανομένης και της μαριχουάνας.

Groove Armada
Είναι το όνομα της ντισκοτέκ όπου σύχναζαν τα μέλη της μπάντας στην πόλη τους, το Νιουκάστλ.

Guns 'N' Roses
Συνδυασμός των δυο συγκροτημάτων του Λος Άντζελες, απ’ όπου προέκυψαν τα πέντε μέλη της μπάντας, L.A. Guns and Hollywood Rose.

Husker Du
Παρμένο από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι απ’ τη Σουηδία που σημαίνει «Θυμάσαι;».

Heaven 17
Είναι η μπάντα που παίζει μουσική στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι», το cult μυθιστόρημα του Antony Burgess

Jamiroquai
O τραγουδιστής Jay Kay έχει μελετήσει το πολιτισμό των Ινδιάνων Iroquai και προσπάθησε να μεταδώσει τα νοήματα της φιλοσοφίας τους και στην μουσική του.

Tom Jones
Ο Τom, γοητευμένος από τις περιπέτειες του Tom Jones, ήρωα του ομώνυμου βιβλίου του Henry Fielding, αποφάσισε να επαναβαπτιστει. Είναι σίγουρα καλύτερο από το κανονικό του επώνυμο, το Woodward.

Joy Division
Ο "Τομέας Ηδονής" (Joy Division) των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, στον οποίο οι γερμανοί αξιωματικοί απολάμβαναν τις «υπηρεσίες» από πόρνες διαφόρων φυλών κι εθνικοτήτων.

Jethro Tull
Το όνομα ενός διάσημου άγγλου γεωπόνου του 18ου αιώνα.

Judas Priest
Από ένα τραγούδι του Bob Dylan με τίτλο «The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest».

Kaiser Chiefs
Από την ποδοσφαιρική ομάδα Kaizer Chiefs Football Club, ενός κλαμπ στο πρωτάθλημα της Νότιας Αφρικής.

KISS
Όχι, το αρκτικόλεξο αυτό δεν σημαίνει «Knights in Satan's Service». Οι φήμες λένε πως σημαίνει «Keep It Simple Stupid».

Marilyn Manson
Κάθε ένα από τα μέλη του γκρουπ διάλεξε ένα ψευδώνυμο, που το όνομα τους θα ήταν βασισμένο σε μια γυναίκα-είδωλο και το επώνυμο τους σε έναν κατά συρροή δολοφόνο: το Marilyn Manson προκύπτει από τον συνδυασμό των ονομάτων της Marilyn Monroe και του Charles Manson.

Marillion
Απ’ το μυθιστόρημα «Silmarillion» του J.R.R. Tolkien. Το πετσόκοψαν λίγο, για προφανείς νομικούς λόγους.

Modest Mouse
Από μια ιστορία της αγγλίδας συγγραφέως Virginia Woolf , ονόματι «The Mark on the Wall», στην οποία γράφει «and very frequent even in the minds of modest, mouse-coloured people".

My Chemical Romance
Απ’ το μυθιστόρημα του Irvine Welsh «Three Tales of Chemical Romance».

Moby
Βαπτισμένος Richard Melville, ο απόγονος του συγγραφέα του Moby Dick, Herman Melville, αποφάσισε ότι το όνομα μιας λευκής φάλαινας είναι πιο κατάλληλο για να κάνεις καριέρα στη μουσική.

Moloko
Ακόμη μια επιρροή από το «Clockwork Orange»: είναι το όνομα που διάλεξε ο συγγραφέας να δώσει στο γάλα που περιείχε ναρκωτικές ουσίες και που κατανάλωσε ο Alex De Large κι η παρέα του.

Morcheeba
Βασισμένο στη πορτογαλική λέξη «cheeba» που σημαίνει μαριχουάνα, με την πρόσθεση του Mor' = περισσότερο.

New Order
Μετά τον θάνατο του Ιan Curtis, τα υπόλοιπα μέλη των Joy Division επέλεξαν το όνομα αυτό ως μια ένδειξη για μια Νέα Τάξη πραγμάτων που θα ερχόταν στη μουσική.

Orbital
Από τον αυτοκινητόδρομο Μ25, περιφερειακό (orbital) δρόμο του Λονδίνου και το επίκεντρο όλων των rave parties της δεκαετίας του '80.

Pink Floyd
Υβριδική ένωση από τα ονόματα των μεγαλύτερων μπλουζμεν της Τζορτζια, του Pink Anderson και του Floyd Council.

Pixies
Μια ονομασία καλικάτζαρων της αγγλοσαξονικής λαογραφίας.

Portishead
Το θέρετρο στα παράλια της ΝΔ Αγγλίας στο οποίο σύχναζε μικρός ο Geoff Barrow, ιδρυτικό μέλος της μπάντας.

The Pogues
Το αρχικό τους όνομα ήταν Pog mo Thoin, που στα κελτικά σημαίνει «φίλησε μου τον πισινό». Το έκαναν Pogues μετά από απαίτηση του BBC.

The Ramones
Από το «Paul Ramone», το ψευδώνυμο που έδινε ο Paul McCartney όταν έκανε check in σε ξενοδοχεία ανά τον κόσμο κι ήθελε να παραμένει incognito.

Primal Scream
Ο ψυχίατρος Dr Arthur Janov συμβούλευε τους ασθενείς με σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές να απελευθερώνουν τα αρνητικά συναισθήματα τους μέσω «πρωτόγονων κραυγών».

Prodigy
Το πρώτο συνθεσάιζερ που απέκτησε ο νεαρός Liam Howlett λεγόταν Moog Prodigy.

Radiohead
Απ’ τον δίσκο των Talking Heads «True Stories», όπου στη δεύτερη πλευρά υπήρχε ένα κομμάτι με τίτλο «Radiohead».

R.E.M.
Rapid Eye Movement: η διαδικασία στην οποία βρίσκεται ένας άνθρωπος όταν βλέπει όνειρα και τα βλέφαρα του κάνουν γρήγορες και σπασμωδικές κινήσεις δεξιά κι αριστερά.

Rolling Stones
Από το ομώνυμο τραγούδι του Muddy Waters, μεγάλου μαύρου μουσικού των μπλουζ.

Sex Pistols
Sex Pistils είναι ο ύπερος, τo αρσενικό αναπαραγωγικό όργανo ενός φυτού. Το διάλεξε ο μάνατζερ της μπάντας Malcolm McLaren.

Skunk Anansie
«Skunk» είναι το κουνάβι κι «Anansie» ο Άνθρωπος-Αράχνη στην τοπική Τζαμαϊκανή λαογραφία.

Steely Dan
Ένα φονικό όπλο με τη μορφή ενός δονητή που αναφέρει ο μετρ της διαστροφής William S. Burroughs στο βιβλίο του «Γυμνό Γεύμα».

Sting
Ο Gordon Sumner εμφανίστηκε στη πρόβα μιας από τις πρώτες του μπάντες ντυμένος με τα χρώματα της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου -κίτρινο και μαύρο- που τον έκαναν να μοιάζει σαν τη Μάγια τη Μέλισσα.

Stone Roses
Από τη κατασκοπευτική νουβέλα της Sarah Gainham με τίτλο «The Stone Roses».

Stranglers
Tην εποχή που το συγκρότημα έψαχνε όνομα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού έσπερνε το φόβο ένας δολοφόνος που στραγγάλιζε τα θύματα του κι έμεινε γνωστός στην Ιστορία Της Εγκληματολογίας ως ο «Στραγγαλιστής Της Βοστόνης».

Sigur Ros
Η μικρή αδελφή του τραγουδιστή της μπάντας, του Jon ?or Birgisson ονομάζεται Sigurros, που στα ισλανδικά σημαίνει «το ρόδο της νίκης».

Skid Row
Στην αμερικανική αργκό, είναι οι πιο υποβαθμισμένες και φτωχές γειτονιές των μεγαλουπόλεων.

Soundgarden
Από ένα μεγάλο γλυπτό που βρίσκεται στην πόλη τους, το Seattle κι ονομάζεται «Sound Garden».

They Might Be Giants
Αναφορά στον Δον Κιχώτη του Θερβαντες. Κάθε φορά που ο ήρωας βλέπει τους ανεμόμυλους, φωνάζει «they might be giants».

10 cc
Τόση είναι η μέση ποσότητα σπέρματος που εκχύνεται κατά την διάρκεια της εκσπερμάτισης.

Teardrop Explodes
Το πρώην συγκρότημα του Julian Cope έλαβε το όνομα του από μια φράση που απευθύνει ο ήρωας Daredevil στην ομώνυμη σειρά κόμικ της Marvel: «filling the wintered glades of Central Park with an unearthly whine the teardrop explodes!»

Travis
O πρωταγωνιστής της αγαπημένης ταινίας του συγκροτήματος «Paris, Texas» του Βιμ Βεντερς ονομάζεται Travis.

U2
O μπασίστας του γκρουπ Adam Clayton διάλεξε το όνομα αυτό επειδή θύμιζε τον τύπο αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου της δεκαετίας του '60 και επειδή έκανε λογοπαίγνιο με την ηχητική εκφορά του «you too = «κι εσύ επίσης», που παρέπεμπε στο ότι όλοι, ακόμη «κι εσύ» μπορούσες να ακούσεις τη μουσική τους.

Velvet Underground
Aπό το ομώνυμο σαδομαζοχιστικό μυθιστόρημα του Μιchael Leigh.

Wu Tang Clan
Βασισμένο σε μια σειρά ταινιών με θέμα τις πολεμικές τέχνες και τις περιπέτειες των πολεμιστών Wu Tang.

White Snake
Ο τραγουδιστής τους, David Coverdale, είχε για pet ένα λευκό φίδι.

The Yardbirds
Φόρος τιμής στον σαξοφωνίστα της τζαζ Charlie Parker: «Yardbird» ήταν το παρατσούκλι του.

Yo La Tengo
Σημαίνει «την έχω» στα ισπανικά και είναι μια ατάκα που λένε μεταξύ τους οι ισπανόφωνοι παίχτες του μπειζμπολ, για τις μπάλες που έρχονται κατά πάνω τους.

ZZ Top
Συνδυασμός του «Zig Zag» και του «Top», των δυο πιο γνωστών μαρκών χαρτιού για στριφτά τσιγάρα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου