Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

«Αφήσαμε κατοίκους να εκτεθούν σε ραδιενέργεια» παραδέχεται το Τόκιο

Οι ιαπωνικές αρχές αγνόησαν αμερικανικά στοιχεία για την εξάπλωση της ραδιενέργειας μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, αφήνοντας έτσι χιλιάδες κατοίκους να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση με το ραδιενεργό νέφος, παραδέχτηκε την Τρίτη Ιάπωνας υπουργός.

«Είναι εξαιρετικά ατυχές το γεγονός ότι αυτές οι πληροφορίες δεν δημοσιοποιήθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν κατάλληλα από την κυβέρνηση. Δεν έχω λόγια για να απολογηθώ, ειδικά στα θύματα της καταστροφής» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιουκίου Εντάνο, υπουργός Βιομηχανίας και αρμόδιος για την ενημέρωση του κοινού στη διάρκεια της κρίσης.

Τα επίμαχα δεδομένα συλλέχθηκαν από αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούσαν σε ακτίνα 45 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι από τις 17 έως τις 19 Μαρτίου 2011. Στο διάστημα αυτό, περίπου 160.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν την περιοχή.

Οι μετρήσεις, παραδέχτηκε ο Εντάνο, έδειχναν ότι κάτοικοι που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν και βρίσκονταν εκείνες τις ημέρες 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του εργοστασίου εκτέθηκαν στο ανώτατο ετήσιο όριο ραδιενέργειας σε διάστημα οκτώ μόλις ωρών.

Η τελευταία παραδοχή της ιαπωνικής κυβέρνησης ίσως εξηγεί γιατί η ζώνη αποκλεισμού που οριοθετήθηκε λίγες μέρες μετά την καταστροφή ήταν σημαντικά μικρότερη από την περιοχή που οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει να εκκενωθεί από τους Αμερικανούς πολίτες.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη παραδεχτεί ότι, λόγω της ασυνεννοησίας ανάμεσα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι προβλέψεις για την εξάπλωση της ραδιενέργειας δεν δημοσιοποιήθηκαν εγκαίρως, και άφησαν μέρος του πληθυσμού εκτεθειμένο.

Οι δηλώσεις του Εντάνο έρχονται την ώρα που δύο ανεξάρτητες επιτροπές που διόρισε η ιαπωνική κυβέρνηση ολοκληρώνουν τις εκθέσεις τους για τα αίτια της καταστροφής και την αντίδραση των αρχών.

Όπως σχολιάζει το Reuters, η παραδοχή ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αξιοποιήσει τα αμερικανικά δεδομένα είναι πιθανό να εντείνει τη δυσπιστία των Ιαπώνων στην πυρηνική ενέργεια.

Υπό τον φόβο εκτεταμένων ελλείψεων σε ηλεκτρική ενέργεια, και παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση αποφάσισε προ ημερών να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τους δύο από τους 50 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας.





Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου