Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Τέλος για την Εθνική Ουκρανίας ο Σεβτσένκο

«Ηταν ένα όμορφο ταξίδι που κράτησε 17 χρόνια. Κάπου εδώ πρέπει να βάλουμε την τελεία. Φεύγω με χαμόγελο και ας ξέρω ότι μπορούσαμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα σε αυτό το Euro». Το «αντίο» του σπουδαίου Αντρέι Σεβτσένκο στην εθνική ομάδα της Ουκρανίας, δεν σήκωνε δάκρυα και κουβέντες απογοήτευσης παρά το άδικο του αποκλεισμού από τη διοργάνωση.

Από το 1995, όταν σε ηλικία 18 ετών πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, ως σήμερα, ο «Σέβα» έχει συλλέξει πολλές καλές αναμνήσεις. Θα θυμάται πάντοτε το πρώτο τέρμα του στο φιλικό ματς εναντίον της Τουρκίας το 1996 όπως και τα τελευταία δύο του εναντίον της Σουηδίας στην έναρξη του Euro 2012.

Και ακόμα περισσότερο δε την εξαιρετική πορεία της Ουκρανίας ως τους «8» του Μουντιάλ 2006 η οποία ανεκόπη στα προημιτελικά κάπως… βίαια (με το βαρύ 0-3) από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Ιταλία.

Περισσότερα από όλα όμως «θα θυμάμαι ότι κάθε μία από τις 111 φορές που βγήκα στο γήπεδο φορώντας αυτή τη φανέλα αισθανόμουν υπερηφάνεια και μεγάλη ευθύνη» λέει ο Σεβτσένκο που πρόλαβε να σημειώσει 48 τέρματα σε αγώνες της εθνικής ομάδας. Αυτό που πλέον επιθυμεί είναι να τα κάνει 50 στο τελευταίο παιχνίδι του με την Ουκρανία το οποίο θα είναι ένα φιλικό προς τιμήν του προκειμένου να αποχαιρετίσει τους συμπατριώτες του.

Την ώρα που το άστρο ενός εκ των κορυφαίων επιθετικών στον κόσμο την τελευταία 20ετία δύει, εκείνο του Εβγένι Καχερίντι ανατέλλει. Θα μπορούσε να συμβαίνει φορώντας γαλανόλευκη στολή (ως Ευγένιος Καχερίδης) καθώς ο 24χρονος κεντρικός αμυντικός έχει έλληνα (ποντιακής καταγωγής) πατέρα ο οποίος μάλιστα είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του Euro 2004 κυκλοφορώντας (μαζί με άλλους πρόσφυγες του Πόντου) στους δρόμους της ουκρανικής Μελιτόπολης με ελληνικές σημαίες!

Ο στόπερ της Ντιναμό Κιέβου σπανίως σημειώνει γκολ, αναμφίβολα (και λόγω θέσης ή ποδοσφαιρικής παιδείας) δεν διαθέτει τις τεχνικές αρετές και την μαεστρία του Σεβτσένκο, ωστόσο στην Ουκρανία της επόμενης ημέρας φαντάζει ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Παρά το γεγονός ότι είχε να αντιμετωπίσει τρεις εκ των κορυφαίων φορ της Ευρώπης (Ιμπραΐμοβιτς, Μπενζεμά, Ρούνεϊ) κατάφερε να διακριθεί και να κερδίσει τον καθολικό θαυμασμό με το ώριμο και αποτελεσματικό παιχνίδι του.

«Φεύγει ο Σεβτσένκο, αποχωρεί και ο Βορονίνν που επίσης ήταν σπουδαίο κεφάλαιο για την Ουκρανία και δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα ανάλογοι επιθετικοί. Ομως θεωρώ ότι ποτέ δεν είχαμε έναν κεντρικό αμυντικό με τις προδιαγραφές του Καχερίντι. Νομίζω ότι μετά από αυτές τις εμφανίσεις, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ και η Μίλαν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν» προέβλεψε ο άλλοτε μέσος της Σοβιετικής Ενωσης και της Ουκρανίας Αλεξέι Μιχαϊλιτσένκο που διετέλεσε και προπονητής της Εθνικής πριν από την τρέχουσα θητεία του Ολεγκ Μπλαχίν.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου