Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Κύκλωμα στημένων αγώνων σε όλη την Ευρώπη

Νέα σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια αποκάλυψε η Europol τη Δευτέρα και αυτή τη φορά ορισμένα από τα στημένα έγιναν στη δημοφιλέστερη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Champions League.

Συνολικά 380 παιχνίδια σε διάφορες διοργανώσεις της γηραιάς ηπείρου, μεταξύ αυτών και της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου αλλά  και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, εντοπίστηκαν από τη Europol ως ύποπτα για προσυμφωνημένα αποτελέσματα.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες το οργανωμένο κύκλωμα στην Ευρώπη συντονίζεται από την Ασία. Η έρευνα ξεκίνησε πριν από 18 μήνες σε Γερμανία, Φινλανδία και Ουγγαρία, ωστόσο στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες. «Ύποπτες αναμετρήσεις» έχουν εντοπιστεί σε πολλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και μάλιστα σε κορυφαίους αγώνες.




Η έρευνα σε αριθμούς


Σύμφωνα με το BBC, έχουν εντοπιστεί συνολικά 680 «ύποπτα παιχνίδια» σε 30 χώρες. Στην Ευρώπη τα «ύποπτα παιχνίδια» ανέρχονται σε 380 και ακόμα 300 έχουν εντοπιστεί σε Αφρική, Ασία, νότια και κεντρική Αμερική. Αναλύθηκαν 13.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι εμπλεκόμενοι ανέρχονται σε 425 (μεταξύ αυτών διαιτητές, παράγοντες και παίκτες), ενώ έχουν συλληφθεί ήδη 50 άτομα για στημένα παιχνίδια σε 15 χώρες. Συνολικά έχουν εκδοθεί 80 εντάλματα έρευνας. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη Γερμανία το κύκλωμα φέρεται να έχει ποντάρει 16 εκ ευρώ σε στημένα παιχνίδια με τα κέρδη να ανέρχονται σε πάνω από 8 εκ ευρώ και εκτιμάται πως οι εμπλεκόμενοι έλαβαν πάνω από 2 εκ ευρώ, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Europol. Όπως σημειώνει το BBC, αξιωματούχοι αναφέρουν πως αυτός ενδέχεται να είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Σημειώνεται πως η Europol δεν έδωσε οικονομικά στοιχεία για άλλες χώρες εκτός της Γερμανίας. Ωστόσο ανέφερε πως το μεγαλύτερο ποσό που έλαβε ένα άτομο για να στήσει ένα παιχνίδι ήταν πάνω από 130.000 ευρώ στην Αυστρία.



«Συνδικάτο οργανωμένου εγκλήματος»

Ο επικεφαλής της Europol Ρομπ Γουέινραϊτ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ολλανδία (Χάγη) έκανε λόγο για «εκτεταμένο δίκτυο παρανομίας, δουλειά ενός συνδικάτου του οργανωμένου εγκλήματος από την Ασία, που λειτουργεί σε συνεργασία με άλλα κέντρα σε ολόκληρη την Ευρώπη».

«Είναι μια θλιβερή μέρα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο... Μιλάμε για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει στην Ευρώπη για τους χειραγωγημένους αγώνες, η οποία έχει αποφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Πιστεύουμε πως αποκαλύψαμε ένα μεγάλο πρόβλημα για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, αλλά φοβόμαστε πως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» συμπλήρωσε.

Όπως αναφέρεται στο BBC, σύμφωνα με τα στοιχεία της Europol «το συνδικάτο του εγκλήματος έχει έδρα στη Σιγκαπούρη» και ήταν σε επικοινωνία με δίκτυα σε όλη την Ευρώπη. Η Γερμανική αστυνομία κάνει λόγο για ένα «παγκόσμιο δίκτυο που πλήρωνε έως και 100 χιλιάδες ανά αγώνα σε παίκτες και διαιτητές για να τον στήσουν. Σημειώνεται πως οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί στη Γερμανία, όπου έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί 14 άτομα. Συλλήψεις έχουν γίνει επίσης και σε Φινλανδία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Αυστρία.

Ένας Ούγγρος εισαγγελέας εξηγεί πως δρούσε το κύκλωμα. «Μέλος του κυκλώματος από την Ουγγαρία, υπό την εποπτεία των επικεφαλής στη Σιγκαπούρη, ερχόταν σε επαφή με διαιτητές, οι οποίοι στη συνέχεια προσπαθούσαν να ελέγξουν τα αποτελέσματα με τα σφυρίγματά τους. Συνεργοί από όλο τον κόσμο στοιχημάτιζαν μέσω του διαδικτύου σε πράκτορες της Ασίας, καθώς στην Ευρώπη τα πονταρίσματά τους θα ήταν παράνομα».

«Το ζήτημα των στημένων αγώνων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί ισχυρές συνεργασίες σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, όχι μόνο για τον εντοπισμό και εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων που κερδίζουν παράνομα εκατομμύρια, αλλά και για την εφαρμογή προγραμμάτων ώστε να προστατευθούν αυτοί που εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζιάνι Μπαλντί της Interpol.

Όπως τονίζεται το κύκλωμα των στημένων αγώνων αποτελεί μια πρόκληση για τις αρχές. Σε ένα στημένο αγώνα μπορεί να εμπλέκονται μέχρι και 50 άτομα σε 10 διαφορετικές χώρες με διαφορετικά νομικά πλαίσια για τον στοιχηματισμό.



Στημένο και στην Αγγλία στο πλαίσιο του Champions League

Τα βρετανικά μέσα αναφέρουν πως μεταξύ των στημένων αγώνων ήταν και ένας αγώνας του Champions League στην Αγγλία και συγκεκριμένα ένα ισόπαλο παιχνίδι. Οι αρχές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τον αγώνα καθώς οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, ωστόσο ανέφεραν πως πραγματοποιήθηκε τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου