Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Στημένα: Πώς δρουν τα κυκλώματα από την Ασία

Τις σοβαρές αδυναμίες των διεθνών ποδοσφαιρικών οργανισμών, της FIFA και της UEFA, να αντιμετωπίσουν τα κυκλώματα που στήνουν αγώνες αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού SPIEGEL . Στο δημοσίευμα με τίτλο «Πως το διεθνές ποδόσφαιρο απέτυχε» γίνεται εκτενής αναφορά στις «τρύπες» του συστήματος προειδοποίησης για ύποπτα ματς που διαθέτουν τόσο η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου όσο και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Το SPIEGEL επικαλείται εκτός των άλλων τη δήλωση του γερμανού αστυνομικού Φρίντχελμ Αλντανς, ειδικού στα σκάνδαλα στημένων αγώνων ο οποίος δηλώνει ότι τα συστήματα που έχουν οι δύο ποδοσφαιρικές οργανώσεις «δεν έχουν μέχρι στιγμής μετρήσιμα αποτελέσματα».

FIFA και UEFA είχαν στηρίξει μεγάλες προσδοκίες στο σύστημα προειδοποίησης για την αντιμετώπιση των στημένων αγώνων αλλά όπως εξηγεί στο SPIEGEL ένα πρώην υπάλληλος της Ιντερπόλ «το σύστημα αυτό είναι ξεδοντιασμένο. Είναι απλώς μια καλή επιχείρηση για να κερδίζουν κάποιοι άνθρωποι εύκολα λεφτά. Αλλά αυτοί που χειραγωγούν αγώνες για το στοίχημα, ειδικά στην Ασία, είναι πολύ εύκολο να το αποφύγουν».

Σημαντική είναι η μαρτυρία πρώην υπαλλήλου της UEFA που είχε συμμετάσχει στην εγκατάσταση του συστήματος. Οπως αποκαλύπτει στο SPIEGEL «το σύστημα προειδοποίησης λειτουργεί όταν κάποιος ποντάρει ένα πολύ μεγάλο ποσό σε ένα ματς. Το σύστημα όμως είναι τυφλό σε περιπτώσεις όπου έχουν γίνει πολλά μικρά πονταρίσματα σε διαφορετικά στοιχηματζίδικα». Επιπλέον όπως σημειώνει ο πρώην υπάλληλος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας το σύστημα αυτό αναγνωρίζει μόνο τις μεγάλες ή μεσαίες στοιχηματικές εταιρείες στην Ευρώπη. Τα πολλά μικρά ημι-νόμιμα ή παράνομα στοιχηματζίδικα της Ασίας δεν συνεργάζονται με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές οργανώσεις.



«Το βαθύ λαρύγγι»

Στην Ασία άλλωστε βρίσκεται και το κέντρο του κυκλώματος που αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες η Γιουροπόλ η οποία ερεύνησε 380 ύποπτους αγώνες στους οποίους εμπλέκονται 425 άνθρωποι του ποδοσφαίρου. Πρόσωπο κλειδί για την αποκάλυψη του κυκλώματος ήταν ο Γουίλσον Ράι Περουμάλ από τη Σιγκαπούρη. Ο Περουμάλ ήταν ο άνθρωπος που βρίσκονταν πίσω από τη διοργάνωση ενός «περίεργου» φιλικού ποδοσφαιρικού τουρνουά στην Τουρκία με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, της Βολιβίας, της Εσθονίας και της Λετονίας. Ο Περουμάλ είχε φροντίσει να εξαγοράσει και τους έξι διαιτητές που συμμετείχαν ώστε να εξασφαλίσει τα αποτελέσματα που ήθελε. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε, ο Περουμάλ συνελήφθη στη Φινλανδία λίγο μετά, και έγινε το «βαθύ λαρύγγι» που έδωσε στη Γιουροπόλ κρίσιμες πληροφορίες.

Οπως ο ίδιος ομολόγησε στις αστυνομικές αρχές ότι ήταν υπάλληλος του Νταν Ταν ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του μεγαλύτερου κυκλώματος χειραγώγησης αγώνων. Ο Νταν Ταν όμως δεν συλλαμβάνεται από τις αρχές της Σιγκαπούρης καθώς είναι σημαίνον πρόσωπο στη χώρα του ενώ από την άλλη πλευρά έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο εταιρειών μέσα από το οποίο «χάνονται» τα ίχνη του.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου