Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η πιο μαύρη από τις μαύρες στιγμές

Πρόκειται για μία 89χρονη ιστορία με τίτλους, ευρωπαϊκές διακρίσεις, ανάδειξη μερικών από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μία πορεία με αξιοπρέπεια και ήθος που επέτρεπε πάντα στους οπαδούς της να πιστεύουν ότι είναι... διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ. Μία πορεία από την οποία δεν έλειψαν και οι κακές στιγμές που υπάρχουν πάντα στο ποδόσφαιρο και που δεν απαξιώνουν αλλά κανονικά θα πρέπει να γιγαντώνουν μία μεγάλη ομάδα.


Το βράδυ της Κυριακής γράφτηκε η πιο μαύρη από τις μαύρες στιγμές στην ιστορία της ΑΕΚ. Και όχι μόνο για τον διαφαινόμενο υποβιβασμό. Αλλά για όσα προηγήθηκαν. Για την ανυπαρξία των ανθρώπων που δήθεν τη διοικούν, για μία κάστα ανεξέλεγκτων χούλιγκαν που κάποιοι τους έδωσαν το δικαίωμα να πιστεύουν ότι μπορούν να επιβάλλουν τον δικό τους νόμο, για τα έκτροπα στο ΟΑΚΑ.

Στην ΑΕΚ δεν αξίζει τέτοιος διασυρμός. Η ΑΕΚ απαιτεί αξιοπρέπεια ακόμα και στις δύσκολες στιγμές της. Σε 89 χρόνια ιστορίας δεν θα μπορούσε τα πάντα να είναι ρόδινα. Η ΑΕΚ δεν μεγάλωσε μόνο μέσα από τους τίτλους και τις διακρίσεις. Κανείς βεβαίως δεν θα μπορούσε να περιμένει ότι θα ζούσε έναν τόσο οδυνηρό υποβιβασμό.

Το «Goal» απλώς καταγράφει το Τop-10 της ντροπής για τον μεγάλο σύλλογο, εστιάζοντας με χρονική σειρά στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.



1 Ο διασυρμός και η τραγωδία της Θύρας 7 



Λίγο μετά τα μισά της αγωνιστικής περιόδου 1980-1981, ο Ολυμπιακός προηγείται στη βαθμολογία του πρωταθλήματος και οδεύει ολοταχώς για την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου τίτλου και 22ου συνολικά στην ιστορία του. Στη δεύτερη θέση και με διαφορά δύο βαθμών από τον πρωτοπόρο βρίσκεται η ΑΕΚ, η οποία διεκδικεί με αξιώσεις το πρωτάθλημα που έχει να κατακτήσει από την περίοδο 1978-1979. Στο μεγάλο ντέρμπι της 20ής αγωνιστικής ο Ολυμπιακός συντρίβει την ΑΕΚ με 6-0 και αμέσως μετά λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο αριθμός των θυμάτων σταματά στους 21, ανάμεσά τους και ένας οπαδός της ΑΕΚ, ενώ οι τραυματίες είναι πολλοί περισσότεροι.


2 Εμπλοκή σε δωροδοκία 



Την περίοδο 1985-86 η ΑΕΚ επρόκειτο να αντιμετωπίσει στις Σέρρες τον Πανσερραϊκό. Ο -τότε- γενικός αρχηγός της ΑΕΚ Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος φέρεται ότι είχε πλησιάσει τους ποδοσφαιριστές του Πανσερραϊκού Γιάννη Αντωνιάδη, Γιώργο Σφακιανάκη και Μιχάλη Γαλατίδη, προτρέποντάς τους να έχουν μειωμένη απόδοση με το ανάλογο αντίτιμο. Μεσάζων φέρεται ότι ήταν ο πρώην παίκτης της Καβάλας, μετέπειτα της ΑΕΚ και του Μακεδονικού, Γιώργος Ρήγας. Αποτέλεσμα; Η ΑΕΚ λεκιάζει το όνομά της με υπόθεση δωροδοκίας, χωρίς τελικά να επωφεληθεί καθόλου, αλλά η αθλητική δικαιοσύνη δεν την έστειλε, όπως προβλεπόταν, στη Β' Εθνική, αλλά της αφαίρεσε μόλις τέσσερις βαθμούς από το επόμενο πρωτάθλημα.


3 Κοσκωτάς - Μπαλής - Θεολόγης 



Η 10η Φεβρουαρίου του 1988 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία της ΑΕΚ. Η ομάδα προσπαθούσε να μείνει στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος και αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό στη ρεβάνς του Κυπέλλου μετά το ευνοϊκό 1-1 στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη. Η ρεβάνς ήταν τελικά εφιαλτική όχι για το τελικό 1-3 και τον αποκλεισμό, αλλά για τις σοβαρές υπόνοιες για δωροδοκία παικτών της ΑΕΚ από την τότε διοίκηση Κοσκωτά. Στην ΑΕΚ κατήγγειλαν απόπειρα δωροδοκίας με διαμεσολαβητή τον παλιό παίκτη της ομάδας Ντίνο Μπαλή για τους ποδοσφαιριστές Θεολόγη Παπαδόπουλο και Βασίλη Βασιλάκο. Ο Μπαλής καταδικάστηκε, αλλά τελικά ο Ολυμπιακός αθωώθηκε.


4 Αποκλεισμός από την ΑΪΚ



Η ΑΕΚ έχει μπει στην εποχή των πολυεθνικών, έχει απομακρυνθεί πολύ από την εποχή της κατάκτησης των τίτλων, αλλά προσπαθεί να κάνει μία νέα αρχή με Τουμπάκοβιτς προπονητή, Netmed ιδιοκτήτρια και Δημήτρη Μελισσανίδη στο μάνατζμεντ. Εξασφαλίζει το δεύτερο ελληνικό εισιτήριο για το Champions League, αλλά χάνει τη μεγάλη ευκαιρία για τη δεύτερη συμμετοχή στην ιστορία της στα δύο καλοκαιρινά ματς με την ΑΪΚ. Μετά το άτυχο 0-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, έρχεται το γκολ του 37χρονου Σέρβου Νοβάκοβιτς στη ρεβάνς του «Ρασούντα» και εκτός από τον αποκλεισμό τον Αύγουστο του 1999 ακολουθούν δραματικές διοικητικές εξελίξεις, η αποχώρηση Μελισσανίδη, ο σεισμός της Πάρνηθας και όλη η χρονιά της... ελπίδας παίρνει εντελώς στραβή τροπή.


5 Πυροβολισμοί στο Members 



Στις 15 Νοεμβρίου 1999, στο ντεμπούτο του Αλμπέρτο Μπιγκόν στον πάγκο του Ολυμπιακού, έχουμε το σόου του Βαγγέλη Δημητρόπουλου στο ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας. Η ΑΕΚ έχει δικαιολογημένα φρικτά παράπονα από τη διαιτησία του, αφού αρνήθηκε καθαρό πέναλτι σε τράβηγμα του Μαλαδένη από τον Ελευθερόπουλο (στο 0-0) και λόγω της αποβολής με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 64ο λεπτό του Γιάννη Καλλιτζάκη. Τα αίματα άναψαν, ο Μιχάλης Κασάπης κλώτσησε τον διαιτητή και του επιβάλλεται αργότερα γι' αυτή του την πράξη η εξοντωτική ποινή των 23 αγωνιστικών. Σε ένα από τα χειρότερα βράδια στην ιστορία του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, ακολουθούν οι πυροβολισμοί στο Members Club, από τον προσωπικό φρουρό του τότε προέδρου της ΕΠΑΕ, Βίκτωρα Μητρόπουλου, Νίκο Γιαννουδάκο. Ακολούθως ο φρουρός τραυματίζεται στο πόδι από αιχμηρό αντικείμενο και οδηγείται στο νοσοκομείο...


6 «Πέστε κάτω»


 
Πρόκειται για την εντολή του Πέτρου Στάθη στους παίκτες της ΑΕΚ, κατόπιν προτροπής του αστυνομικού διευθυντή που φοβήθηκε τα χειρότερα βλέποντας την πόρτα της σκεπαστής εξέδρας να έχει σπάσει και από τότε έχει σημαδέψει την ΑΕΚ. Στις 10 Ιανουαρίου του 2001 και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαιτησία του Ποντίκη στο πρώτο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, οι παίκτες της ΑΕΚ προσποιούμενοι τραυματισμούς διακόπτουν τον αγώνα-παρωδία. Στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός συντρίβει την ΑΕΚ με 6-1, ο Γιάννης Παθιακάκης που έχει αποφασίσει να παρατάξει την ΑΕΚ με τα δεύτερα κατεβαίνει από το πούλμαν πριν αυτό φτάσει στη Νέα Φιλαδέλφεια και οι οπαδοί της ομάδας έχουν ήδη εισβάλει και έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές κυρίως στο γραφείο της γραμματέως του αείμνηστου τεχνικού.


7 Περίοδος Ψωμιάδη 



Στο τέλος της περιόδου 2000-2001 η NetMed έχει αποφασίσει την αποχώρησή της από την ΑΕΚ, θεωρητικά ψάχνει τον ισχυρό επενδυτή στον οποίον θα παραδώσει την εταιρεία και καταλήγει στο φιάσκο Σκλαβενίτη. Το παραμύθι καταρρέει πολύ γρήγορα, πέφτει η ιδέα της διοικητικής επανεργοποίησης του Μάκη Ψωμιάδη για να στηριχθεί ο δήθεν επενδυτής από το Μεξικό, ο Νίκος Στράτος κάνει την πρόβλεψη ότι χωρίς να το καταλάβει η NetMed θα χάσει την εταιρεία και κάπως έτσι γίνεται με την περίφημη εταιρεία Ippoventure και τους αδερφούς Αντωνόπουλους που κατάλαβαν από τις εφημερίδες ότι μπήκαν στην ΑΕΚ. Ξεκινά μία διοικητική περίοδος όχι αποτυχημένη αγωνιστικά αλλά καταστροφική οικονομικά, με την Ενωση να έχει ακόμα απαιτήσεις ύψους τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ.


8 Το γκρέμισμα του γηπέδου



Εχει αποδειχθεί ίσως στο μεγαλύτερο διαχρονικά έγκλημα στην ιστορία της ΑΕΚ, ακόμα ίσως και από τον προχθεσινό διαφαινόμενο υποβιβασμό. Η ΑΕΚ έχασε το τελευταίο ουσιαστικά στήριγμά της όταν στις 5 Μαΐου του 2003 οι μπουλντόζες μπαίνουν στο «Νίκος Γκούμας» και η κατεδάφιση αρχίζει. Οι θύρες 21 και 24 ήταν οι πρώτες που κατεδαφίστηκαν για να ακολουθήσει το ολοκληρωτικό γκρέμισμα λίγους μήνες μετά. Τελευταίο επίσημο παιχνίδι της ΑΕΚ στην ιστορική της έδρα ήταν αυτό με τον Αρη στις 3 Μαΐου του 2003…Από τότε άρχισε να περιπλανιέται στην Αττική και τελικά κατέληξε στο ψυχρό ΟΑΚΑ που πλέον δεν αποτελεί την έδρα που φέτος για παράδειγμα θα χρειαζόταν όσο τίποτα άλλο. Της έμειναν μόνο οι μακέτες και τα μεγαλεπήβολα σχέδια με τους Κινέζους και τους Αραβες.


9 Αμαύρωση του τελευταίου τίτλου




Στις 30 Απριλίου του 2011, σχεδόν δύο χρόνια πριν από τα δραματικά γεγονότα της περασμένης Κυριακής, η ΑΕΚ ετοιμάζεται στον τελικό με τον Ατρόμητο να πανηγυρίσει τον πρώτο της τίτλο μετά από εννιά χρόνια. Ολα εξελίσσονται ευνοϊκά, η ΑΕΚ επικρατεί με 3-0, αλλά και πάλι μία μερίδα των οπαδών της αμαυρώνει τον τελευταίο της τίτλο με σοβαρά επεισόδια και με επίθεση προς την εξέδρα που κάθονταν οι συγγενείς των παικτών του Ατρόμητου που έσπευσαν για βοήθεια. Ο διαιτητής Κάκος αποχωρεί από το γήπεδο, οι οπαδοί της ΑΕΚ βρίσκονται περιμετρικά στο ΟΑΚΑ και σφυρίζει όπως όπως τη λήξη προκειμένου να γίνει η απονομή και να στεφθεί η Ενωση Κυπελλούχος Ελλάδας. Ακόμα και οι οπαδοί της ΑΕΚ αποχωρούν από το ΟΑΚΑ αηδιασμένοι και χωρίς καμία διάθεση να πανηγυρίσουν.


10 Διαφαινόμενος υποβιβασμός




Μετά από εγκλήματα ετών φτάσαμε στο βράδυ της Κυριακής στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ να έχει φθάσει στο σημείο να τα παίζει όλα για όλα για την παραμονή της στη Super League κόντρα στον Πανθρακικό. Το αυτογκόλ του Μπουγαΐδη στο 87' δίνει το δήθεν άλλοθι σε μία χούφτα αλήτες να μην επιτρέψουν την ολοκλήρωση του ματς και στην ουσία να καταδικάσουν την ομάδα στον υποβιβασμό. Η ΑΕΚ ούτως ή άλλως είχε φτάσει στο χειρότερο σημείο της ιστορίας της, αλλά κάποιοι επέμειναν να μην την αφήσουν ούτε να υποβιβαστεί με αξιοπρέπεια. Σκηνές ντροπής στο ΟΑΚΑ και διακοπή του ματς, με τους ανθρώπους του Πανθρακικού να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την προστασία της ιστορίας της ΑΕΚ από τους ίδιους τους οπαδούς της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου