Τρίτη 9 Απριλίου 2013

«Δεν είμαστε εγκληματίες, αλλά ελεύθεροι οπαδοί»


Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι οπαδοί των αγγλικών ομάδων στις μετακινήσεις τους για τα εκτός έδρας παιχνίδια, φαίνεται να μοιάζει με τον άθλιο τρόπο μεταχείρισης των οπαδών της Σέλτικ στη Σκωτία. Η προσπάθεια της αστυνομίας να ποινικοποιήσει τους οπαδούς και η δύναμη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που καθορίζει την ώρα διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων ήταν η αφορμή μίας απολύτως δίκαιης αντίδρασης των οπαδών της Χαλ στο εκτός έδρας ματς με τη Χάντερσφιλντ πριν δύο εβδομάδες.


Το ματς είχε οριστεί για το μεσημέρι του Σαββάτου, ωστόσο η απόφαση του γνωστού βρετανικού συνδρομητικού καναλιού Sky για την τηλεοπτική κάλυψη της αναμέτρησης αυτόματα μετέφερε το παιχνίδι για δύο ώρες αργότερα. Αυτό ανάγκασε την αστυνομία να περιορίσει τη διάθεση των εισιτηρίων στους οπαδούς της Χαλ φοβούμενη πως η απογευματινή ώρα ενδεχομένως να προκαλούσε προβλήματα συνδεόμενα με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Η απόφαση της αστυνομίας να περιορίσει τη μετακίνηση των οπαδών της Χαλ στο Χάντερσφιλντ κρίθηκε απολύτους φυσιολογικά αυταρχική από τους φανς της Χαλ, οι οποίοι μποϊκόταραν την αναμέτρηση, αναρτώντας στις άδειες εξέδρες των φιλοξενούμενων ένα πανό με την επιγραφή: «Δεν είμαστε εγκληματίες, αλλά ελεύθεροι οπαδοί». Από τη μεριά τους τόσο η αστυνομία όσο και το τηλεοπτικό κανάλι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός ρίχνοντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο.

Πριν από το παιχνίδι και προκειμένου να γνωστοποιήσουν το θέμα 200 οπαδοί της Χαλ και της Χάντερσφιλντ κάναν μαζί πορεία στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας πως σε κανέναν οπαδό δεν μπορεί να αποτραπεί η είσοδός του στο γήπεδο με το έτσι θέλω, από τη στιγμή μάλιστα που δεν συνέτρεχαν λόγοι οπαδικής βίας.

«Αυτά τα μέτρα που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δυσκολεύουν τη μετακίνηση υγειών οπαδών πραγματικά είναι απερίγραπτα. Τέτοιου είδους αντιμετώπιση προσβάλει χυδαία τους οπαδούς και από τη μεριά τους οι υπεύθυνοι δεν έχουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο προκειμένου να δικαιολογήσουν την απόφαση που πήραν», ανέφερε η Αμάντα Τζακς από την Ομοσπονδία των Οπαδών.

Από τη μεριά του ο Κρις Σμιθ, μέλος φαν κλαμπ της Χαλ, επισήμανε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει το γεγονός ότι με τόσο αυταρχικό τρόπο εμποδίστηκε από οπαδούς που για χρόνια ακολουθούν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα να μπουν στο γήπεδο. «Υποστηρίζω τη Χαλ εδώ και 50 χρόνια και τις τελευταίες επτά σεζόν δεν έχω χάσει παιχνίδι είτε εντός είτε εκτός έδρας. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι οι οπαδοί μας δεν έχουν δημιουργήσει ποτέ το παραμικρό πρόβλημα. Δεν αποτελούμε κίνδυνο. Αυτές οι ενέργειες μας πηγαίνουν πίσω στις μαύρες ημέρες της δεκαετίας του 1970, στις εποχές του χουλιγκανισμό και η αστυνομία θα πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο».

Επιμέλεια: Δημήτρης Βέργος


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου