Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Τελευταίο γεύμα: Τι διάλεξαν διάσημοι θανατοποινίτες


Παγωτά, φιλέτα, μπισκότα ή μια... ελιά. Δείτε ποιες ήταν οι επιλογές μερικών από τους πιο διάσημους θανατοποινίτες των ΗΠΑ


Τα τελευταία λόγια κάποιου δεν είναι τόσο σημαντικά όσο και το τελευταίο γεύμα του. Αυτό πιστεύει ο  φωτογράφος Jonathon Kambouris ο οποίος αποφάσισε κάποια στιγμή το 2006 να ξεκινήσει έρευνα με θέμα το τελευταίο γεύμα γνωστών Αμερικανών μελλοθάνατων.


"Νόμιζα ότι ήταν σημαντικό να δούμε τα πρόσωπά τους καθώς και το φαγητό τους" αναφέρει σε συνέντευξη του στη New York Daily News.

Ο φωτογράφος έκανε περίπου τρία χρόνια έρευνα για να για να φτιάξει αυτές τις φωτογραφίες και να τις παρουσιάσει στο lastmealsproject.com .

Η θανατική ποινή είναι νόμιμη σε 33 πολιτείες των ΗΠΑ. Από τις 1325 εκτελέσεις από το 1976 οι 493 έγιναν στο Τέξας. Σήμερα 304 άτομα έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.



Timothy McVeigh:

Ζήτησε δυο καπελάκια παγωτό μέντα σοκολάτα


Εκτελέσθηκε με θανατηφόρο ένεση σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα των ΗΠΑ, στο Terre Haute, της Ιντιάνα, στις 11 Ιουνίου. Η εκτέλεση αυτή μεταδόθηκε μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, έτσι ώστε οι συγγενείς των θυμάτων να μπορέσουν να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου του. Η εκτέλεση του ήταν η πρώτη ομοσπονδιακή εκτέλεση για 38 χρόνια.

Ευθύνεται για την  Βομβιστική επίθεση της Οκλαχόμα Σίτι που  είχε στόχο το Ομοσπονδιακό κτίριο Alfred P. Murrah  διεξήχθη στις 19 Απριλίου 1995. Ήταν η πιο καταστροφική τρομοκρατική ενέργεια σε αμερικανικό έδαφος μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Η έκρηξη στην Οκλαχόμα Σίτι κόστισε 168 ανθρώπινες ζωές, συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών, και τον τραυματισμό πάνω από 680 ατόμων.




John William Elliot:

Ζήτησε ένα τσάι και έξι μπισκότα κουκις με κομμάτια σοκολάτα.

Εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση σε φυλακή του Τέξας στις 4 Φεβρουαρίου του 2003. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία του Joyce Munguia, που συνέβη στο Όστιν του Τέξας, στις 13 Ιουνίου, 1986.




Gary Leon Brown:

Ζήτησε ένα παγωτό σάντουιτς


Εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση σε φυλακή της Αλαμπάμα στις 24 Απριλίου του 2003. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία ενός 60χρονου. Μετά από 16 χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, εκτελέστηκε.



James David Autry:

Ζήτησε ένα χάμπουργκερ με πατάτες τηγανητές και ένα αναψυκτικό  Dr. Pepper


Εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση σε φυλακή του Τέξας στις 14 Μαρτίου  του 1984. Είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία τριών ανθρώπων κατά τη διάρκεια ληστείας.



Ted Bundy:

Ζήτησε αυγά με μπριζόλα, hash browns και καφέ.


Εκτελέστηκε σε ηλεκτρική καρέκλα στις 24 Ιανουαρίου του 1989 σε φυλακή της πολιτείας της Φλόριντα. Είναι υπεύθυνος για το βιασμό και το φόνο τουλάχιστον 30 γυναικών.

Η δράση του κράτησε τέσσερα χρόνια. Από το 1974 έως και το 1978 που συνελήφθη. Στη δίκη υπερασπίστηκε τον εαυτό του χωρίς δικηγόρο, παίρνοντας δύναμη από τα γράμματα των γυναικών που έφταναν κατά χιλιάδες στη φυλακή.

Παντρεύτηκε μία συγκρατούμενή του με την οποία απέκτησε και παιδί. Αν και ομολόγησε 28 φόνους, οι αρχές υπολόγισαν ότι μπορεί να ξεπερνούσαν τους 100.





Ο αρνηθείς, οι καλοφαγάδες και ο άνθρωπος που ζήτησε μια ελιά

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις όπως ο Troy Davis ο οποίος είχε καταδικαστεί σε  σε θάνατο για τη δολοφονία ενός λευκού αστυνομικού το 1989. Davis αρνήθηκε το τελευταίο του γεύμα.

Το γεύμα που του προσέφεραν ήταν cheeseburgers, πατάτες φούρνου, φασόλια, σαλάτα coleslaw, cookies και ένα ρόφημα σταφυλιού.

Η εκτέλεσή του είχε καθυστερήσει κατά 4 ώρες μιας και το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε την περίπτωση ματαίωσης της ποινής του. Πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί έξω από τις φυλακές στην Georgia, αλλά και σε άλλες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ κρατώντας ταμπέλες κατά της εκτέλεσης.

Υπήρξαν ακόμη μελλοθάνατοι όπως ο Robert Dale Conklin, που είχε καταδικαστεί για το φόνο του πρώην αγοριού του και ζήτησε ένα πλήρες γεύμα με Φιλέτο μινιόν τυλιγμένο με bacon, γαρίδες σωταρισμένες σε βούτυρο με σκόρδο, μία ψητή πατάτα με βούτυρο sour cream και bacon, καλαμπόκι ψητό, σπαράγγια με σως Hollandaise, γαλλική μπαγκέτα με φρέσκο βούτυρο, κατσικίσιο τυρί, μηλόπιτα με παγωτό βανίλια και παγωμένο τσάι.

Λιγότερο λαίμαργος ήταν ο Victor Feguer, που εκτελέστηκε δια απαγχονισμού στην πολιτεία της Αϊόβα, στις 15 Μαρτίου 1963 ο οποίος ζήτησε μια ελιά!




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου