Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Οι 23 κροίσοι της μπάλας

 
Ποιοι είναι, πώς έχουν δημιουργήσει την περιουσία τους και σε ποια ομάδα την... επενδύουν

Ολο και περισσότερα άτομα από τη λίστα των πλουσιότερων επιχειρηματιών του κόσμου, την οποία ετησίως δημοσιεύει το «Forbes», ασχολούνται ενεργά με το ποδόσφαιρο. Πρόσφατα ο μεξικανός μεγιστάνας της ενημέρωσης και πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη Κάρλος Σλιμ, με την περιουσία του να υπολογίζεται σε 54,15 δισ. ευρώ, που εξέφρασε την επιθυμία να αγοράσει όχι τη Ρεάλ Μαδρίτης ή την Μπαρτσελόνα, αλλά τη μικρή και άσημη ισπανική Χετάφε, βοήθησε οικονομικά την Οβιέδο της Γ' κατηγορίας που κινδυνεύει από χρέη. Ο ινδός πετρελαιάς Μίκες Αμπάνι, Νο 19 στην παγκόσμια κατάταξη, με περιουσία 17,5 δισ. ευρώ, έχει βάλει στο στόχαστρο τη Λίβερπουλ ή την Εβερτον. Και ο ιταλός σοκολατοπαραγωγός Μικέλε Φερέρο, με περιουσία 18 δισ. ευρώ, χτυπάει την πόρτα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να αγοράσει τη Μίλαν.


Η περιουσία των 23 πλουσιότερων επιχειρηματιών που επενδύουν στο ποδόσφαιρο (όσοι και οι παίκτες που συμμετέχουν στην αποστολή μιας ομάδας) ανέρχεται σύμφωνα με το «Forbes» σε 185,5 δισ. ευρώ. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι σεΐχηδες της Μάντσετσερ Σίτι και της Παρί Σεν Ζερμέν, την περιουσία των οποίων το «Forbes» προφανώς δεν μπόρεσε να υπολογίσει επακριβώς. Εν ολίγοις οι 23 επενδυτές της μπάλας σε μεγάλο βαθμό κατέχουν περιουσία ισοδύναμη με το χρέος της Ελλάδας. Ελάχιστοι από αυτούς ασχολούνται πάντως με το ποδόσφαιρο για να βγάλουν χρήματα. Η πλειονότητά τους καταναλώνει στο ποδόσφαιρο κέρδη που παράγονται σε άλλους τομείς της οικονομίας. Γιατί το κάνουν; Το γνωρίζουν οι ίδιοι και τα υπουργεία Οικονομικών των χωρών τους.
Στα αξιοπερίεργα της σχετικής λίστας είναι ότι αυξάνεται ετησίως ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων που επενδύουν στο διεθνές ποδόσφαιρο και προέρχονται από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, την Κίνα και την Ινδία, οι λαοί των οποίων ζουν στη φτώχεια. Γιατί το κάνουν; Προφανώς όχι μόνο για την προβολή και το κέφι τους. Στη λίστα των 23 φιγουράρουν 6 Ρώσοι με συνολική περιουσία 46,5 δισ. ευρώ.


Αναλυτικά η λίστα των 23 δισεκατομμυριούχων της μπάλας (τα σήματα αντιστοιχούν στην ομάδα στην οποία εμπλέκονται):


1. Αμάνσιο Ορτέγκα (Ισπανία)
Βρίσκεται στην 5η θέση της κατάταξης των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 29,4 δισ. ευρώ. Ελάχιστοι γνωρίζουν πως όταν ντύνονται με ρούχα Zara, Massimo, Dutti ή Pull & Bear ένα μέρος των χρημάτων τους πηγαίνει για τη συντήρηση της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Ο Ορτέγκα δεν τρελαίνεται πάντως με το ποδόσφαιρο, ούτε τον ενδιαφέρει να ξεπεράσει σε τίτλους τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Απλώς βοηθάει όσο μπορεί την ομάδα της γενέτειράς του. Το αποδεικνύει η πορεία της Ντεπορτίβο, η οποία την τελευταία πενταετία παλεύει μεταξύ Α' και Β' κατηγορίας.

2. Λάκσμι Μιτάλ (Ινδία)
Από τους πλουσιότερους στον τομέα του, ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής μετάλλου ArcelorMittal. Βρίσκεται στην 21η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με την περιουσία του να υπολογίζεται σε 16,2 δισ. ευρώ. Ο ίδιος μάλλον δεν συμπαθεί το ποδόσφαιρο. Το γνωρίζουν οι οπαδοί της ουκρανικής Κριβμπάς και της ρουμανικής Οτελούλ. Οταν ο ινδός μεγιστάνας εξαγόρασε τα εργοστάσια μεταλλουργίας στις δύο χώρες, έκοψε την επιχορήγηση στην πρώτη και «πάγωσε» το αντίστοιχο τίμημα που εισέπραττε η δεύτερη. Τον έπεισε όμως ο γαμπρός του Αμίντ Μπχατία να γίνει συνιδιοκτήτης κατά 33% της αγγλικής Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς. Αλλο να επενδύεις στην Πρέμιερ Λιγκ και διαφορετικό να «πετάς» τα λεφτά σου στο πρωτάθλημα της Ουκρανίας ή της Ρουμανίας. Πέραν τούτου ο Μιτάλ θα πρέπει να αγαπάει πολύ τον γαμπρό του για να του πληρώνει το πανάκριβο χόμπι.

3. Αλίσερ Ουσμάνοφ (Ρωσία)
Ο Ουζμπέκος την καταγωγή Ουσμάνοφ είναι ο δεύτερος πλουσιότερος Ρώσος και 28ος στην παγκόσμια κατάταξη, με την περιουσία του να υπολογίζεται σε 15,7 δισ. ευρώ. Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα από τη μεταλλουργία. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το φυσικό αέριο, το μάνατζμεντ θυγατρικής εταιρείας της Gazprom, τα ΜΜΕ, τις εκδόσεις... Μεγαλομέτοχος της αγγλικής Αρσεναλ με ποσοστό 29,63%. Δεν χάνει αγώνα των Κανονιέρηδων, αλλά το όνειρό του να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών σκοντάφτει στην αποφασιστικότητα των άγγλων διευθυντών του συλλόγου, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι αυτό θα γίνει «μόνο πάνω από το πτώμα μας»!..

4. Ρικάρντο Σαλίνας (Μεξικό)
Ο «βασιλιάς» των μεξικανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και 37ος στην κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 13,7 δισ. ευρώ. Αντίθετα πάντως με τον ιταλό συνάδελφό του και ιδιοκτήτη της Μίλαν Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν επιδιώκει να γίνει πρωθυπουργός ούτε να κατακτήσει πρωταθλήματα. Το κανάλι του TV Azteca χρηματοδοτεί την ομάδα Μονάρκας, η οποία τη μεγαλύτερη διάκριση που έχει πετύχει είναι η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα του Μεξικού.

5. Ρινάτ Αχμέτοφ (Ουκρανία)
Ο πλουσιότερος Ουκρανός, με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες να επεκτείνονται στη μεταλλουργία, στα ανθρακωρυχεία, στα ΜΜΕ, στην τηλεφωνία, στα ξενοδοχεία... Βρίσκεται στην 39η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 12,5 δισ. ευρώ. Φανατικός λάτρης του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τον ουκρανικό Τύπο τα τελευταία 15 χρόνια έχει ξοδέψει περίπου 1,2 δισ. ευρώ προκειμένου να αναδείξει τη Σαχτάρ Ντόνετσκ κορυφαία ομάδα της Ουκρανίας και μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη.


6. Πολ Αλεν (ΗΠΑ)
Εκ των συνιδρυτών της Microsoft μαζί με τον Μπιλ Γκέιτς. Η περιουσία του ανέρχεται σε 11,1 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 48η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου. Προσβλήθηκε από καρκίνο, τον οποίο ξεπέρασε. Εκτοτε παρέμεινε απλώς μέτοχος και σύμβουλος της Microsoft. Ιδρυσε την εταιρεία Vulcan, η οποία ασχολείται ενεργά με τη διασκέδαση και τον αθλητισμό στο Πόρτλαντ και στο Σιάτλ. Εκτός από επενδύσεις στο μπάσκετ και στο αμερικανικό φουτμπόλ, είναι και μεγαλομέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας Σιάτλ Σάουντερς, η οποία έχει κοινό γήπεδο, κοινό λογιστήριο και κοινό εμπορικό τμήμα και κοινούς υπαλλήλους με την αντίστοιχη ομάδα που παίζει στο αμερικανικό φουτμπόλ.

7. Φρανσουά Πινό (Γαλλία)
Από τους πλουσιότερους εμπόρους στη Γαλλία. Βρίσκεται στην 59η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και η περιουσία του υπολογίζεται σε 10,2 δισ. ευρώ. Η οικογένεια Πινό είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας PPR, η οποία διευθύνει πολλές επώνυμες φίρμες, μεταξύ των οποίων οι Gucci και Yves Saint Laurent. Ως κάτοικοι της Ρεν χρηματοδοτούν την ομώνυμη τοπική ομάδα. Μετά το 2000 που η Ρεν ξόδεψε 21 εκατ. ευρώ για την απόκτηση «κάποιου» Λούκας Σεβερίνο, ο Φρανσουά Πινό σταμάτησε να... πετάει τα χρήματά του.

8. Ρομάν Αμπράμοβιτς (Ρωσία)
Κάποτε ήταν ο πλουσιότερος ρώσος επιχειρηματίας. Σήμερα βρίσκεται στην 68η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και η περιουσία του υπολογίζεται σε 9,5 δισ. ευρώ. Η φιλία του με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας Μπορίς Γέλτσιν και τον Μπορίς Μπερεζόφσκι τον έχρισε δισεκατομμυριούχο σε μικρή ηλικία. Στα 46 του χρόνια ζει μόνιμα στο Λονδίνο και απολαμβάνει την αγαπημένη του Τσέλσι, για την αγορά της οποίας πλήρωσε 175 εκατ. ευρώ το 2003. Η πρόσφατη δικαστική περιπέτεια με τον πρώην συνεργάτη του Μπερεζόφκσι, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι τον ανάγκασε να του πουλήσει «τσάμπα» την πετρελαϊκή εταιρεία Σίμπνεφτ, ήταν επί μήνες πρωτοσέλιδο στον βρετανικό Τύπο.

9. Γιον Φρέντρικσεν (Νορβηγία)
Δεν είναι ο μοναδικός Σκανδιναβός που φιγουράρει στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, σίγουρα όμως είναι ένας από τους λίγους που δαπανούν χρήματα για το ποδόσφαιρο. Ο Φρέντρικσεν ασχολείται με τις ναυτιλιακές μεταφορές και είναι ιδιοκτήτης της ομάδας Βαλερένγκα με έδρα το Οσλο. Είναι ο 75ος πλουσιότερος άνθρωπος και η περιουσία του υπολογίζεται σε 8,9 δισ. ευρώ. Ο νορβηγός εφοπλιστής πριν από λίγα χρόνια μετέφερε την έδρα των εταιρειών του στην Κύπρο, η οποία μπροστά στη Νορβηγία είναι φορολογικός παράδεισος. Δεν εγκατέλειψε όμως τη Βαλερένγκα. Απλώς πέρυσι μεταβίβασε τις μετοχές στον συνεργάτη και βοηθό του Τορ Ολαβ Τρόιμ.

10. Κλάους Μίχαελ Κίνε (Γερμανία)
Ενας από τους πλουσιότερους Γερμανούς. Είναι στην 95η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με περιουσία η οποία υπολογίζεται σε 7,7 δισ. ευρώ. Δραστηριοποιείται στον τομέα των διεθνών μεταφορών. Χρηματοδοτεί την ομάδα του Αμβούργου, χωρίς να είναι μέτοχός της.

11. Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ (Ρωσία)
Σε ηλικία 46 ετών είναι ο 9ος πλουσιότερος Ρώσος. Η περιουσία υπολογίζεται σε 7,3 δισ. ευρώ και το 2009 ανερχόταν σε μόλις 2,4 δισ. Ξεκίνησε να κάνει μπίζνες στη Ρωσία πριν από 20 χρόνια με τον πατέρα του, ο οποίος θεωρούνταν εξπέρ στην ιατρική μαγνητοθεραπεία. Στην πορεία έγινε βιομήχανος παραγωγής και εμπορίας καλίου, αλλά και ιδιοκτήτης τραπεζών. Τελευταία ζει στην Κύπρο. Μεταξύ των άλλων είναι μέτοχος με ποσοστό 9,7% της Τράπεζας Κύπρου. Ωστόσο από τα κέρδη του επένδυσε στο γαλλικό ποδόσφαιρο αγοράζοντας τη Μονακό, η οποία αγωνίζεται στη Β' κατηγορία. Πριν από έναν χρόνο η γυναίκα του Ελενα προσέφυγε σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης διεκδικώντας το 50% της περιουσίας του.

12. Κάρλος Αρντίλα Λούλε (Κολομβία)
Εμπορος τροφίμων είναι ο Κάρλος Λούλε, ιδιοκτήτης της ομάδας Ατλέτικο Νασιονάλ, η οποία πέρυσι στέφθηκε πρωταθλήτρια Κολομβίας. Στο ντέρμπι με την Ιντεπεντιέντε Μεναγίν υπήρξαν 1 νεκρός και 9 τραυματίες από μαχαίρι. Βρίσκεται στην 145η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με την περιουσία του να υπολογίζεται σε 6 δισ. ευρώ.


13. Φίλιπ Ανσούτς (ΗΠΑ)
Ενας ακόμη επιχειρηματίας ρωσικής καταγωγής που ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Οι γονείς του γεννήθηκαν στη Σαμάρα της Ρωσίας και μετακόμισαν στο Κάνσας, όπου γεννήθηκε ο νυν ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Λος Αντζελες Γκάλαξι. Αρχικά δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο πετρελαίου. Σήμερα διαθέτει πάνω από 100 εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με τα πάντα. Εκτροφή ζώων, σιδηροδρομικές γραμμές, τηλεόραση, ποδόσφαιρο... Βρίσκεται στην 133η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και η περιουσία του υπολογίζεται σε 5,5 δισ. ευρώ.

14. Λεονίντ Φεντούν (Ρωσία)
Γεννήθηκε στην Ουκρανία, από πατέρα στρατιωτικό. Από το 1984 ως το 1989 δίδασκε το μάθημα του επιστημονικού κομμουνισμού στην πολιτικοστρατιωτική ακαδημία Β. Ι. Λένιν. Με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ έκανε μετεκπαίδευση στην κοινωνιολογία και στην οικονομία. Είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας πετρελαίου Lukoil. Βρίσκεται στην 146η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και η περιουσία του υπολογίζεται σε 5,1 δισ. ευρώ. Το 2003 απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Σπαρτάκ Μόσχας αντί 55 εκατ. ευρώ.

15. Σουλεϊμάν Κερίμοφ (Ρωσία)
Από τους πλουσιότερους ανερχόμενους επιχειρηματίες της Ρωσίας. Μοιράζεται με τον Φεντούν την 146η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με την περιουσία του να υπολογίζεται επίσης σε 5,1 δισ. ευρώ. Σπούδασε μαθηματικός, αλλά τον κέρδισαν οι επιχειρήσεις. Το 2005 εμπνεύστηκε την ιδέα της κατασκευής κοντά στη Μόσχα της πόλης των εκατομμυριούχων με 30.000 κατοικίες, την οποία στη συνέχεια πούλησε. Σήμερα επενδύει τα χρήματά του σε δεκάδες τομείς. Μεταξύ των άλλων είναι μέτοχος της Gazprom (5%), της Rostelecom (6%) της Nafta Moskva (50%), αλλά και εταιρείας μετάλλων και χρυσού. Το 2001 αγόρασε την ομάδα Ανζί με έδρα τη γενέτειρά του Μαχατσκάλα του Νταγκεστάν, την οποία προσπαθεί να καταστήσει μία από τις καλύτερες ομάδες της Ρωσίας και της Ευρώπης. Προσέφερε ετήσιο συμβόλαιο 20 εκατ. ευρώ στον καμερουνέζο επιθετικό Σάμουελ Ετό και 13 εκατ. ευρώ στον ολλανδό προπονητή Γκους Χίντινγκ.

16. Χιρόσι Μικιτάνι (Ιαπωνία)
Ο 6ος πλουσιότερος Γιαπωνέζος. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 4,9 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 161η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Στα 44 χρόνια του διαθέτει τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών και προϊόντων Internet στην Ιαπωνία. Το 2008 η επιχείρησή του επεκτάθηκε στην Ταϊβάν και στα σχέδιά του είναι η διαδικτυακή αγορά της Ταϊλάνδης. Είναι ιδιοκτήτης και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Βίσελ Κόμπε, η οποία εφέτος υποβιβάστηκε στη Β' κατηγορία Ιαπωνίας, ενώ η καλύτερη στιγμή της ήταν το 2006, όταν κατέκτησε την 3η θέση της J-League.

17. Σίλβιο Μπερλου-σκόνι (Ιταλία)
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ιδιοκτήτης της Μίλαν το 2011 ήταν στην 169η θέση της κατάταξης των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, με την περιουσία του να υπολογίζεται σε 4,6 δισ. ευρώ. Το περασμένο καλοκαίρι αναγκάστηκε πάντως να πουλήσει στην Παρί Σεν Ζερμέν τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και τον Τιάγκο Σίλβα προκειμένου να μειώσει το μπάτζετ της Μίλαν. Οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες έχουν να κάνουν κυρίως με την τηλεόραση και το θέαμα.



18. Χούι Κα Γιαν (Κίνα)
Κινέζος επιχειρηματίας στον τομέα των ακινήτων. Βρίσκεται στην 173η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με την περιουσία του να υπολογίζεται σε 4,55 δισ. ευρώ. Ιδιοκτήτης της πρωταθλήτριας Κίνας το 2012 Γκουαντσού Εβεργκράντε. Το 2011 προσέφερε συμβόλαιο 10 εκατ. ευρώ στον βραζιλιάνο μέσο της Φλουμινένσε Ντάριο Κόνκα, που ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία του κινεζικού ποδοσφαίρου, ενώ πλουσιοπάροχα αμείβεται και ο διάσημος ιταλός προπονητής της Μαρτσέλο Λίπι. Το 2010 η Γκουαντσού Εβεργκράντε είχε τιμωρηθεί με υποβιβασμό για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια που διεξήχθησαν το 2006.

19. Ντίτμαρ Χοπ (Γερμανία)
Το 1976 μαζί με τέσσερις φίλους του ίδρυσε την εταιρεία SAP με ειδίκευση στον τομέα παραγωγής ηλεκτρονικών προγραμμάτων. Σήμερα υπολογίζεται ότι συνεργάζεται με 12 εκατομμύρια πελάτες και τροφοδοτεί με προγράμματα 40.000 εταιρείες. Ο Χοπ μικρός είχε παίξει ποδόσφαιρο στην ομάδα νέων της Χόφενχαϊμ, την οποία αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το 1990. Από τις μικρές κατηγορίες την ανέβασε το 2008 στην Μπουντεσλίγκα. Βρίσκεται στην 184η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο και η περιουσία του υπολογίζεται σε 4,32 δισ. ευρώ.

20. Ντίτριχ Μάτεσιτς (Αυστρία)
Είχε την ιδέα να παράγει τα αναψυκτικά «Red Bull Energy» με συστατικά τη ζάχαρη, την καφεΐνη και βιταμίνες. Κάποιοι τον είπαν τρελό, άλλοι τον προειδοποίησαν ότι θα χάσει τα χρήματά του, αλλά εκείνος δεν έκανε πίσω. Τα «Red Bull Energy» πωλούνται πλέον σε όλον τον κόσμο, ενώ από το 2005 το όνομά τους φέρει και η πρώην πλέον Αούστρια Σάλτσμπουργκ, η οποία έκτοτε αναδείχθηκε 4 φορές πρωταθλήτρια Αυστρίας. Στην ιδιοκτησία της εταιρείας ανήκει επίσης η ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα της Νέας Υόρκης αλλά και δύο ομάδες στη Φόρμουλα 1. Ο Μάτεσιτς βρίσκεται στην 193η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων και η περιουσία του υπολογίζεται σε 4,16 δισ. ευρώ.

21. Ντένις Ο' Μπράιαν (Ιρλανδία)
Ο εκ των ιδιοκτητών της πρωταθλήτριας Σκωτίας Σέλτικ βρίσκεται στην 205η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με την περιουσία του να υπολογίζεται σε 3,9 δισ. ευρώ. Επάγγελμά του έχει κάνει την τηλεόραση και τις επικοινωνίες. Μεταξύ των άλλων μεταδίδει απευθείας από τα κανάλια του τις συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου της Κίνας. Για φορολογικούς λόγους τελευταία ζει στη Μάλτα. Ωσπου να ξεσπάσει η κρίση είχε ως έδρα των δραστηριοτήτων του την Πορτογαλία.

22. Σεργκέι Γκαλίτσκι (Ρωσία)
Το 2005 η περιουσία του υπολογιζόταν σε 360 εκατ. ευρώ. Σήμερα είναι ο 24ος πλουσιότερος Ρώσος, με την περιουσία του να φθάνει τα 3,8 δισ. ευρώ. Οικονομολόγος με σπουδές στην αγροτική οικονομία, διατέλεσε στέλεχος τραπεζών, ώσπου ίδρυσε την εταιρεία εμπορίας επώνυμων καλλυντικών Μαγκνίτ, η οποία διαθέτει 250 καταστήματα σε όλη τη Ρωσία. Το 2006 άντλησε από το χρηματιστήριο της Μόσχας 290 εκατ. ευρώ. Είναι ιδιοκτήτης της ομάδας Κρασνοντάρ, η οποία το 2011 επέστρεψε στην Α' Εθνική και εφέτος βρίσκεται ως τώρα στη μέση της βαθμολογίας του ρωσικού πρωταθλήματος.

23. Τζόζεφ Λιούις (Αγγλία)
Εκ των συνιδιοκτητών της Τότεναμ με ποσοστό 32,5%. Ξεκίνησε τις επιχειρήσεις του από το ρεστοράν που διέθετε η οικογένειά του στο Λονδίνο. Στη συνέχεια άνοιξε καταστήματα με τουριστικά είδη. Τη δεκαετία του 1970 μετανάστευσε στις Μπαχάμες, όπου ασχολήθηκε με τα πάντα: υπηρεσίες, εμπόριο, πετρέλαιο, αέριο, χρηματιστήριο. Ο 70χρονος ιδιοκτήτης της Enic, που τη δεκαετία του 1990 είχε αγοράσει την ΑΕΚ, τον περασμένο Φεβρουάριο διαπραγματεύθηκε ανεπιτυχώς την πώληση σε αμερικανική εταιρεία του ποσοστού του στην Τότεναμ. Βρίσκεται στην 290ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με την περιουσία του να υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ.







ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου