Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Το «πράσινο» ντεμπούτο ενός μεγάλου σκόρερ

Πριν από 23 χρόνια στο ΟΑΚΑ εμφανίστηκε ένας... άσημος επιθετικός, που έμελλε να γίνει ένας εκ των κορυφαίων σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το Onsports με αφορμή την πρώτη συμμετοχή του Κριστόφ Βαζέχα, με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, θυμάται τα κατορθώματα του «τρελού Πολωνού».

Πόσο περίεργα παιχνίδια μπορεί άραγε να παίξει η μοίρα; Πόσο τυχαίο είναι όταν δυο άνθρωποι έχουν γεννηθεί την ίδια μέρα, στην ίδια πόλη και τελικά μετά από αρκετά χρόνια καταλήγουν να παντρεύονται; Πόσο τυχαίο είναι άραγε το να γίνεται πρώτος σκόρερ στην ιστορία μιας ομάδας που έχει διαγράψει ήδη πορεία 81 χρόνων, ένας αμφιβόλου ποιότητας ψιλόλιγνος Πολωνός με μουστάκι που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 1989 στην Ελλάδα;


Όπως αποδείχθηκε, τίποτα δεν είναι τυχαίο για τον Κριστόφ Βαζέχα και τον Παναθηναϊκό. Η κοινή τους πορεία ήταν το επιστέγασμα μιας φοβερής χημείας, σαν αυτή που έχει ο Πολωνός με τη σύζυγό του με την οποία γεννήθηκαν την ίδια μέρα στο Κατοβίτσε, που ξεκίνησε από… το πουθενά. Ο Βαζέχα είχε καταφέρει να κάνει στην πατρίδα του τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα, αλλά στην Ελλάδα έμελλε να εκτοξευτεί σαν ποδοσφαιριστής και σκόρερ, κάνοντας ντεμπούτο με τον Παναθηναϊκό ακριβώς ένα μήνα μετά από την ημέρα των γενεθλίων του...

Το ντεμπούτο του με το τριφύλλι στο στήθος, σαν σήμερα, είναι μια καλή αφορμή για να θυμηθεί κανείς τι έχει καταφέρει ο «Χρηστάρας» των οπαδών του Παναθηναϊκού. Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Βαζέχα τον Δεκέμβριο του 1989 πήρε το δρόμο για το εξωτερικό και την Ελλάδα, παίρνοντας μαζί το μπλοκάκι-το οποίο στη συνέχεια γέμισε… ασφυκτικά-όπου είχε σημειώσει ως τότε τα 66 γκολ σε 167 παρουσίες με την Ρουχ Χορζόφ.

Στο πρώτο του ματς στην Ελλάδα, δεν «τρέλανε» και κανέναν. Έδειξε βέβαια να είναι κοντά στις φάσεις και να ψάχνει το γκολ, το οποίο δεν ήρθε ποτέ στις 17 Δεκμβρίου 1989 στην πρώτη εν Ελλάδι παρουσία του με τα «πράσινα», σε ένα ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ...

Στο δεύτερο ματς στην χώρα μας όμως, το κοντέρ άρχισε να «γράφει» και δε σταμάτησε… παρά όταν ο Βαζέχα σταμάτησε το ποδόσφαιρο! Πρώτη σεζόν, μισή ουσιαστικά, με 14 γκολ σε 21 παρουσίες στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Κριστόφ Βαζέχα τελικά σταμάτησε στα 244 γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχοντας παίξει 390 παιχνίδια. Σε 50 αναμετρήσεις κυπέλλου σκόραρε 19 φορές, ενώ σε 63 ματς στην Ευρώπη σκόραρε 25 φορές. Συνολικά με την φανέλα του Παναθηναϊκού ο Βαζέχα «έγραψε», εκτός από ιστορία, και 288 γκολ σε 503 εμφανίσεις. Έτσι, έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας και δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος πίσω μόνο από το Θωμά Μαύρο.

Από όλα αυτά τα γκολ βέβαια, σπάνια να βρει κανείς άνθρωπο που να μη θυμάται το πλέον χαρακτηριστικά. Αυτό στο Άμστερνταμ, απέναντι στον Άγιαξ, το 1996 για τα ημιτελικά του Champions League που έφερε το «τριφύλλι» μια ανάσα από το… θαύμα!

Στην καριέρα του ο Βαζέχα κατέκτησε ένα πρωτάθλημα Πολωνίας (1989), πέντε πρωταθλήματα Ελλάδας (1990, 1991, 1995, 1996, 2004), πέντε Κύπελλα Ελλάδας (1991, 1993, 1994, 1995, 2004), δύο Σούπερ Καπ (1993, 1994) ενώ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην πατρίδα του το 1989 και στην δεύτερη πατρίδα του, την Ελλάδα, το 1994, το 1995 και το 1998. Τέλος, το 2001 ο Βαζέχα είχε πάρει το δεύτερο βραβείο ενεργού σκόρερ από την IFFHS (International Federation of Football History & Statistics).

Όταν ο Βαζέχα «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, έμεινε στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Είχε έναν ρόλο στην ομάδα ως το 2007 και τελικά το 2010 έγινε βοηθός προπονητή στην ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, πρώτη φορά από τη χρονιά που έπαιξε ο ίδιος για τελευταία φορά με την πράσινη φανέλα...




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου