Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Αυτό είναι το προφίλ του εθισμένου στον τζόγο

Άνδρας, ηλικίας 43 χρόνων, οικογενειάρχης, παντρεμένος με παιδιά, με σταθερή εργασία, ευρύ κοινωνικό κύκλο, ένας άνθρωπος καθημερινός, ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας: αυτό είναι το προφίλ  του εθισμένου στα πάσης φύσεως τυχερά παιχνίδια όπως σκιαγραφείται από τους ειδικούς του προγράμματος απεξάρτησης από τον τζόγο ΚΕΘΕΑ- ΑΛΦΑ.

Το κυνήγι της… θεάς Τύχης έχει την τιμητική του τις εορταστικές ημέρες που διανύουμε, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι η υπερβολική  ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, νόμιμα ή παράνομα, είναι ένα σοβαρό, πολυπαραγοντικό φαινόμενο, που συχνά, ειδικά όταν βρίσκεται στο αρχικό στάδιο, δεν αναγνωρίζεται ως πρόβλημα.

«Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε είναι πολλοί εκείνοι που με τη λογική του να «γυρίσει η τύχη τους» καταφεύγουν στα τυχερά παιχνίδια. Η αναζήτηση του εύκολου κέρδους μέσω των τυχερών παιχνιδιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν οικονομικά ελλείμματα τείνει να είναι μια νοσηρή πρακτική» αναφέρει ο κ. Α. Πάριος, υπεύθυνος του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ- ΑΛΦΑ.

Στο σχετικό πρόγραμμα έχουν απευθυνθεί την τελευταία πενταετία περίπου 1.300 άνθρωποι. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η πλειονότητα των ατόμων που ζητούν θεραπεία λόγω προβληματικής ενασχόλησης τους με τον τζόγο είναι ηλικίας 43 ετών, έγγαμοι και διαμένουν σε σταθερή στέγη με τη σύζυγό τους και τα παιδιά τους. Μετρούν τουλάχιστον δύο δεκαετίες ενασχόλησης με τον τζόγο.

Έχουν σταθερή απασχόληση και καμία εμπλοκή με το νόμο. Παίζουν κυρίως παιχνίδια με αθλήματα και λιγότερο παιχνίδια των καζίνο. Κάθε βδομάδα ξοδεύουν  200-800 ευρώ, ενώ αφιερώνουν από 5 έως 10 ώρες την ημέρα για να μελετήσουν τα αθλήματα στα οποία θα «παίξουν».

Σχεδόν εννέα στους δέκα αντιμετωπίζουν  οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της ενασχόλησης με τον τζόγο. Παρουσιάζει μειωμένη απόδοση στην εργασία του με συχνές απουσίες και αργοπορίες. Εξίσου μεγάλο ποσοστό (87,5%) δηλώνει ότι έχει διαταραχθεί και η οικογενειακή του ζωή. Από το οικογενειακό του περιβάλλον προκύπτει ότι κοντινά συγγενικά πρόσωπα είχαν προβληματική ενασχόληση με τον τζόγο.





Ποια είναι τα ύποπτα σημάδια


Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχικές ενδείξεις που συντελούν στη διαπίστωση ότι κάποιος έχει προβληματική σχέση με τον τζόγο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτές είναι οι εξής:

- Αδικαιολόγητη απουσία από το σπίτι ή την εργασία

-Έλλειψη χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, αδικαιολόγητη υπερχρέωση πιστωτικών καρτών
-Έλλειψη διάθεσης για εργασία, χαμηλή παραγωγικότητα

-Απόσυρση και απομάκρυνση ακόμα και από τα οικεία πρόσωπα

-«Παράξενη συμπεριφορά» (ψέματα, αδιαφορία, εκνευρισμό, μεταπτώσεις στη διάθεση)






Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες με το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, στο τηλ  210 92 15 776 και στο email  info@kethea-alfa.gr  και στο τετραψήφιο «1114»,  τη γραμμή βοήθειας του ΚΕΘΕΑ για τα τυχερά παιχνίδια.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου