Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Το ντέρμπι της Γουίμπλεντον

Οι οπαδοί των «Ντονς» βροντοφώναξαν στο ματς εναντίον της Μίλτον Κέινς: «Εμείς είμαστε Γουίμπλεντον»

Η ομάδα των οπαδών έχασε την ευκαιρία για εκδίκηση, αλλά κέρδισε την αναγνώριση


Ντέρμπι, λέει, είχε το περασμένο σαββατοκύριακο στην Ισπανία, όπου η Ρεάλ επικράτησε 2-0 της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ντέρμπι, λέει, είχε και στη Γερμανία, όπου η Μπάγερν Μονάχου βρήκε και εφέτος τον… μάστορά της αντιμετωπίζοντας την πρωταθλήτρια Μπορούσια Ντόρτμουντ με την οποία έμεινε στο 1-1. Ντέρμπι και στην Ιταλία, έστω και αν αυτό έχει χάσει εδώ και χρόνια την αίγλη του με τη Γιουβέντους να επικρατεί 3-0 της συμπολίτισσάς της Τορίνο. Καλά όλα αυτά, αλλά το πραγματικά απόλυτο ντέρμπι έγινε για το Κύπελλο Αγγλίας ανάμεσα στους Μίλτον Κέινς Ντονς και την Γουίμπλεντον…

Την εποχή που το μοντέρνο ποδόσφαιρο δεν έχει χώρο για συναίσθημα, αλλά για… μπίζνες, μια γειτονιά του νοτιοδυτικού Λονδίνου «κόχλαζε» για αυτήν την αναμέτρηση Κυπέλλου ανάμεσα σε μια ομάδα της τρίτης τη τάξη κατηγορίας και μία της τέταρτης κατηγορίας.

Η ιστορία ξεκίνησε στις αρχές του αιώνα, όταν η τότε διοίκηση της Γουίμπλεντον που αγωνιζόταν στην Πρέμιερ Λιγκ από το 1985 ως το 2000 και στη συνέχεια στη δεύτερη κατηγορία, αποφάσισε να αλλάξει έδρα και να φύγει απ’ το «Σέλχαστ Παρκ», το οποίο μοιραζόταν με την Κρίσταλ Πάλας, και να μετακομίσει 90 χιλιόμετρα βορειότερα στο Μίλτον Κέινς!

Όπως ήταν αναμενόμενο η κίνηση συνάντησε την οργισμένη αντίδραση των φίλων της Γουίμπλεντον, οι οποίοι από τη στιγμή που επιτράπηκε να μετακομίσει η ομάδα τους στο Μίλτον Κέινς, όχι απλώς ίδρυσαν την AFC Γουίμπλεντον που ξεκίνησε την περιπέτειά της από τις τοπικές κατηγορίες, αλλά διεκδίκησαν και το 2004 κέρδισαν δικαστικά την αναγνώριση ότι αυτή η ομάδα είναι η ιστορική συνέχεια της Γουίμπλεντον και όχι εκείνη που μετακόμισε σε άλλη πόλη. Η Γουίμπλεντον που μετακόμισε όμως, ονομάστηκε Μίλτον Κέινς Ντονς, επισημοποιώντας το προσωνύμιο της ιστορικής ομάδας.

Η Γουίμπλεντον ανέβηκε πέντε κατηγορίες και έφτασε στην επαγγελματική λίγκα το 2011. Από τη στιγμή που η κληρωτίδα του Κυπέλλου Αγγλίας την έφερε απέναντι στους Μίλτον Κέινς Ντονς, το θέμα κυριάρχησε ακόμη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα.

Για κάποιους πιο ρομαντικούς αυτό το ματς δεν θα έπρεπε να γίνει ποτέ.  «Οι Μίλτον Κέινς Ντονς έπρεπε να ξεκινήσουν από το μηδέν και τις τοπικές κατηγορίες, όχι η Γουίμπλεντον που είχε την ιστορία της και χάρη στους οπαδούς της μπήκε στη διαδικασία να διεκδικήσει το αυτονόητο» είπε ο δημοσιογράφος της Daily Mirror κ. Τζον Κρος.

Τελικά η αναμέτρηση έγινε μπροστά σε σχεδόν 20.000 οπαδούς και των δύο ομάδων στο… «Μου Καμπ», όπως ονομάζουν το γήπεδό τους οι φίλοι των Μίλτον Κέινς Ντονς. Οι Ντονς που διεκδικούν την άνοδό τους στην δεύτερη κατηγορία επικράτησαν 2-1 με γκολ στις καθυστερήσεις «απαγορεύοντας» στη Γουίμπλεντον να πάρει την αγωνιστική εκδίκησή της για την «κλοπή», ωστόσο οι φιλοξενούμενοι φρόντισαν να κάνουν γνωστές σε όλη τη χώρα τις θέσεις τους. «Δεν είστε τίποτα άλλο παρά μόνο ένα φραντσάιζ» τραγουδούσαν απευθυνόμενοι προς τους φίλους των Μίλτον Κέινς Ντονς, οι οποίοι απαντούσαν «λεγόμαστε Ντονς, ξεπεράστε το»…

Οι ηττημένοι δήλωσαν περήφανοι «μέσα σε δέκα χρόνια νιώθουμε ότι νικήσαμε το σύστημα», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ένας ευκατάστατος φίλος της Γουίμπλεντον είχε ναυλώσει ένα αεροπλάνο που πέρασε τουλάχιστον 10 φορές πάνω από το γήπεδο την ώρα του αγώνα επιδεικνύοντας μια γιγαντιαία επιγραφή στα χρώματα της ομάδας που ανέγραφε «εμείς είμαστε η Γουίμπλεντον»…





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου