Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ο ΟΠΑΠ στον ιδιωτικό τομέα μετά 55 χρόνια

Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Kamil Ziegler
Νέο κεφάλαιο στην 55χρονη ιστορία του ΟΠΑΠ ανοίγει η πλήρης ιδιωτικοποίησή του, η οποία ολοκληρώθηκε με τη μεταβίβαση του 33% των μετοχών του Οργανισμού στην εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων Emma Delta Ltd, την περασμένη Παρασκευή.

Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Kamil Ziegler Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Kamil Ziegler Αμέσως μετά, ανασυγκροτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ με την παραίτηση του Κωνσταντίνου Λουρόπουλου, ο οποίος αποτέλεσε το μεταβατικό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και οδήγησε την εταιρεία στην οδό της πλήρους ιδιωτικοποίησης.

Σχολιάζοντας την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Γίρι Σμετς, εκ των βασικών μετόχων της Emma Delta, ο οποίος όμως δεν συμμετέχει στο νέο διοικητικό συμβούλιο, δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς καθώς τώρα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε αυτό το οποίο είχαμε δρομολογήσει, να χτίσουμε έναν ισχυρότερο και περισσότερο καινοτόμο ΟΠΑΠ. Δεσμευόμαστε για τη μακροπρόθεση ανάπτυξη του Ομίλου, την οποία θα επιδιώξουμε δημιουργώντας αξία σε όλους τους τομείς της επιχείρησης και κάνοντας τον ΟΠΑΠ πιο αποδοτικό οικονομικά. Η εταιρεία θα διοικείται από έμπειρη ομάδα ειδικών τεχνοκρατών και οικονομολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό».


Τσέχος επικεφαλής
Ο νέος επικεφαλής του ΟΠΑΠ είναι ο Τσέχος Kamil Ziegler, 51 ετών, ο οποίος ηγήθηκε της αναδιοργάνωσης της υπό πτώχευση πρώην κρατικής λοταρίας της Τσεχίας, SAZKA, όταν εξαγοράστηκε το 2011 από το PPF Group (στο οποίο μέτοχος ήταν ο Γίρι Σμετς) και το επενδυτικό κεφάλαιο KKCG.

Στοιχεία για την ιστορία των στοιχημάτων στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού και την ίδρυση του ΟΠΑΠ παραθέτει ο ίδιος ο Οργανισμός στην ιστοσελίδα του. Σύμφωνα με την ιστορική καταγραφή, οι πρώτοι διαγωνισμοί για την πρόγνωση αποτελεσμάτων αγώνων ποδοσφαίρου διοργανώνονται άτυπα από εφημερίδες. Στις 13 Μαΐου 1931, η εφημερίδα «Αθλητικός Τύπος» αναφέρεται στον επικείμενο αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού και διαφημίζει δελτίο διαγωνισμού πρόγνωσης του αποτελέσματος. Ολα αυτά γίνονται 27 χρόνια πριν από την ίδρυση του ΟΠΑΠ και την καθιέρωση του Προ-Πο.

Τον Οκτώβριο του 1958 ολοκληρώθηκαν οι νομοτεχνικές εργασίες για την ίδρυση του ΟΠΑΠ. Επειτα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, δημοσιεύτηκε το Νομοθετικό Διάταγμα στο οποίο προβλέπεται η θέσπιση ενός οργανισμού, ο οποίος, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, θα αναλάβει τη λειτουργία και διαχείριση του συστήματος ποδοσφαιρικών προγνώσεων. Το Βασιλικό Διάταγμα «Περί Συστάσεως Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου» (ΟΠΑΠ), δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Σύμφωνα με αυτό, ανώτατο όργανο του Οργανισμού είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, ένα από τα μέλη του οποίου ορίζεται από τον πρωθυπουργό ως πρόεδρος. Ο πρόεδρος εκπροσωπεί τον Οργανισμό ενώπιον των Αρχών, έχει την εποπτεία για την εύρυθμη λειτουργία του Προ-Πο και του ΟΠΑΠ και επιμελείται την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ. μέσω του γενικού διευθυντή.


Κανόνες λειτουργίας
Την ίδια ακριβώς ημέρα, στις 20 Δεκεμβρίου 1958, ένα άλλο Βασιλικό Διάταγμα που τιτλοφορείται «Περί της Λειτουργίας Δελτίου Προγνωστικών επί των Ποδοσφαιρικών Αγώνων» θεσπίζει το «Δελτίον Προγνωστικών», το γνωστό μας Προ-Πο. Στα 14 άρθρα του Διατάγματος ορίζονται με κάθε λεπτομέρεια οι κανόνες λειτουργίας του νέου παιχνιδιού, όπως η διανομή των κερδών, η σύνθεση των δελτίων, η ανακήρυξη των νικητών, η διαδικασία παροχής αδειών στους πράκτορες και η λειτουργία των πρακτορείων.

Από τότε πέρασαν 55 ολόκληρα χρόνια. Ο ΟΠΑΠ συνεισέφερε πολλά στον ελληνικό αθλητισμό, έδωσε πολλά στις κομματικές και κάποιες επιχειρηματικές νομενκλατούρες κι έγινε εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης στα χέρια των κυβερνήσεων.

Στις αρχές του 2001, ο ΟΠΑΠ εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών και άριχσε σταδιακά η πώληση μετοχών από το Δημόσιο προς το ευρύ επενδυτικό κοινό. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή με τη μεταβίβαση του τελευταίου πακέτου μετοχών (33% του μετοχικού κεφαλαίου) στο νέο μέτοχο, την εταιρεία Emma Delta, η οποία κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό αποκρατικοποίησης τον περασμένο Αύγουστο.


Το νέο Δ.Σ.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο απαρτίζουν οι: Kamil Ziegler (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), Σπύρος Φωκάς (Αντιπρόεδρος Α', μη εκτελεστικό μέλος), Pavel Horak (Αντιπρόεδρος Β', μη εκτελεστικό μέλος), Michal Houst (εκτελεστικό μέλος), Γεώργιος Μελισανίδης (μη εκτελεστικό μέλος), Χρήστος Κοπελούζος (μη εκτελεστικό μέλος), Pavel Saroch (μη εκτελεστικό μέλος), Konstantin Yanakov (μη εκτελεστικό μέλος), Marco Sala (μη εκτελεστικό μέλος), Igor Rusek (ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος) και Rudolf Jurcik (ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος).


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου