Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Για πού το ‘βαλε φέτος η Ρόμα

Ο Βασίλης Σαμπράκος κοιτάζει τους δικαιολογημένους πανηγυρισμούς στη Ρώμη κατά την επιστροφή της ομάδας του Ρούντι Γκαρσία από την παράσταση τίτλου στο Μεάτσα.

Ξημερώματα στο αεροδρόμιο της Ρώμης οι οπαδοί της Ρόμα έκαναν την νύχτα μέρα. Με βροχή.
Εκατοντάδες οπαδοί στην αίθουσα αφίξεων και στους δρόμους του πάρκινγκ, με καπνογόνα, σημαίες και τύμπανα έκαναν πάρτι στην υποδοχή της ομάδας που πέρασε σαν άνεμος από το Μεάτσα και διέλυσε την “πάω κι εγώ για τίτλο” Ιντερ. Μολονότι οι Ρωμαίοι μας έχουν συνηθίσει να πανηγυρίζουν ακόμη και με ασήμαντη αφορμή και έχουν άπειρες φορές πληρώσει στο παρελθόν τις πρόωρες γιορτές, αυτή εδώ προφανώς της άξιζε της Ρόμα. Οχι μόνο επειδή τα αποτελέσματα δείχνουν την καλύτερη εκκίνηση στην ιστορία της στο πρωτάθλημα, αλλά και - κυρίως - επειδή τα αποτελέσματα, οι νίκες είναι τεκμηριωμένες από πολύ καλές, πειστικές εμφανίσεις.

Αυτό το ματς, κόντρα στην Ιντερ, η οποία προηγουμένως είχε δείξει τα κυβικά της απέναντι στη Γιουβέντους και είχε αναγκάσει τον Αντόνιο Κόντε να την υπολογίσει στους διεκδικητές του τίτλου, ήταν το πρώτο σοβαρό κρας τεστ για μια ομάδα, την οποία μέχρι πρότινος οι Ιταλοί αναλυτές αντιμετώπιζαν σαν φούσκα που σύντομα θα σκάσει. Κι ήταν τέτοιος ο τρόπος της, η μέθοδος, η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητα του σχεδίου του Ρούντι Γκαρσία, που δικαιολογεί τους πανηγυρισμούς και την ευφορία στη Ρώμη.

Σε αυτή, την πιο γερή παρτίδα, η Ρόμα έβγαλε την τυπική απόδοσή της. Αφησε την μπάλα στον αντίπαλο (60-40 κατοχή), άφησε την Ιντερ να χτυπά (18 σουτ η Ιντερ, 9 η Ρόμα), την άφησε να χτυπά πάνω στον τοίχο της άμυνάς της και την χτύπησε με την ζηλευτή φετινή αποτελεσματικότητά της (εκ των 9 σουτ, τα 5 εντός εστίας, τα 3 στα δίχτυα). Η άνεση με την οποία νίκησε την Ιντερ, μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της αρχής της Serie A, ήταν για σεμινάριο. Χωρίς συζήτηση, αν πατούσαμε pause στη στιγμή, για να καταγράψουμε τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό προπονητή του πρωταθλήματος, ο τίτλος θα πήγαινε συστημένος στην οικία του Γάλλου προπονητή.

Θα αντέξει η Ρόμα; Η απάντηση κρύβεται μέσα στις απαντήσεις των “θα αντέξει ο Τότι;” και “είναι αρκετό το βάθος του ρόστερ;” ερωτήσεων. Εχει όμως ήδη εξαφανιστεί η πιο βασική ερώτηση, της οποίας η απάντηση χρόνια τώρα άφηνε την Ρόμα με άδεια χέρια: δεν φαίνεται να υπάρχει πλέον ζήτημα στη νοοτροπία. Δεν αρκείται με μια, δυο νίκες η Ρόμα. Δεν παρατάει παιχνίδια. Τις προάλλες κατάφερε να γυρίσει παιχνίδι μετά από περίπου 75 ματς. Ο Ρούντι Γκαρσία της αλλάζει το μυαλό, της μαθαίνει να αμύνεται, της μαθαίνει να παίζει γρήγορα, της χαρίζει έναν σούπερ Ζερβίνιο, της χαρίζει έναν αναγεννημένο Τότι. Ανεξάρτητα από την κατάληξή της, αυτή η προσπάθεια έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και βάζει στον χάρτη της ελίτ των προπονητών έναν τύπο, τον οποίο μέχρι πρότινος γνώριζε, θαύμαζε και σεβόταν μόνο το κοινό της Γαλλίας.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου