Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Χαμένα στοιχήματα στο 90′: Πώς να τα αντιμετωπίσεις

Όταν στοιχηματίζεις για να κερδίσει μια ομάδα στο ποδόσφαιρο, στοιχηματίζεις στην ομάδα που θα αναδειχθεί νικήτρια μετά τα 90 λεπτά του αγώνα.

Οποιοδήποτε στοίχημα τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα, αποτελεί ένα νέο στοίχημα. Υπό νέες συνθήκες. Που είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες πριν την έναρξη του αγώνα. Για αυτό, μη βρίσκεις δικαιολογίες να στοιχηματίσεις ξανά στον ίδιο αγώνα ποδοσφαίρου.

Κυρίως όμως, μην παραπονιέσαι ότι έχασες το στοίχημα στο 89’ ή στις καθυστερήσεις! 
 
Χθες εξήγησα γιατί πιστεύω ότι η κάλυψη στο στοίχημα είναι ανώφελη. Αποτελεί μια προσωπική άποψη, όπως τα περισσότερα άρθρα που θα βρεις στο Στοίχημα Online. Κάποιος άλλος – πιθανόν κι εσύ – να πιστεύεις ότι η κάλυψη σε ευνοεί, σε διευκολύνει να σε απαλλάξει από την ψυχολογική πίεση ενός αγώνα που έχει κολλήσει στο 1-0. Ένα ρευστό σκορ που ένα γκολ μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Καμία αντίρρηση. Ό,τι δουλεύει στον καθένα. Διότι ο τζόγος, εκτός από τα ψυχρά μαθηματικά είναι και ψυχολογία.

Με βάση αυτή τη ψυχολογία ένας διαδικτυακός φίλος του blog έγραψε το παρακάτω στη σελίδα μας στο Facebook:

Η κάλυψη είναι πολύ χρήσιμη.[…]Όταν έχω ένα ματς στον άσο και είναι 1-0 στο 70’, γιατί να μη βάλω κάτι ψιλά στο Χ, ώστε να εξασφαλίσω το ποντάρισμά μου και να βγάλω και κέρδος σε περίπτωση που γίνει το 1-1; Πόσα ματς έχουν χαθεί στο 90’; Άπειρα.
 
 

Καλύπτοντας την ισοπαλία στοιχηματίζοντας κάτι ψιλά

Το να βάλεις κάτι ψιλά στο Χ, αναλύθηκε στο χθεσινό άρθρο κι εξήγησα γιατί δεν είναι τόσο μεγάλο λάθος. Δεν είναι τόσο λάθος, επειδή πράγματι, θα στοιχηματίσεις σχετικά μικρό ποσό. Κι αυτό γιατί η απόδοση θα είναι σχετικά μεγάλη. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δε σπαταλάς χρήματα από το μακροχρόνιο κέρδος που πιθανόν αποφέρει το αρχικό σου στοίχημα. Το στοίχημα στον άσο.

Δε γίνεται να τα ξαναγράψω εδώ αυτά που είπαμε χθες, οπότε ρίξε μια ματιά σε εκείνο το κείμενο.
Επιπλέον, τώρα μιλάς για να βγάλεις ΚΑΙ κέρδος. Άρα το ποντάρισμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Κι εφόσον κατά πάσα περίπτωση δεν είναι value bet η κάλυψη που κάνεις, απλά χάνεις ακόμα περισσότερα χρήματα, προκειμένου να βγεις κερδισμένος στο τέλος του αγώνα! Κάτι που μπορεί να μην ισχύει κιόλας, αν ποντάρεις αρκετά χρήματα σε μια απόδοση με 20% μειονέκτημα, όταν έχεις ποντάρει τα τριπλάσια χρήματα σε 5% πλεονέκτημα!


Χ*0,05 + Χ/3 * (-0,20) = Χ (0,05 – 0,2/3) = -0,016 Χ= -1,6% Χ

Όπου Χ, το αρχικό σου ποντάρισμα.

Πόνταρες €100 στον άσο με 5% πλεονέκτημα; Εκεί που το στοίχημά σου θα απέφερε 5 ευρώ καθαρό κέρδος στην κάβα σου μακροχρόνια, τώρα το κεφάλαιό σου θα ζημιωθεί κατά 1,60 ευρώ. Μικρό σου φαίνεται; 60 φορές να κάνεις το ίδιο λάθος, τελείωσαν τα €100. Αργά αλλά σταθερά το αρχικό σου κεφάλαιο θα μειώνεται. Μη μου πεις ότι δεν το έχεις παρατηρήσει!

Και σκέψου, μιλάμε για την περίπτωση που όντως το αρχικό σου στοίχημα ήταν value bet! Δε θέλεις να μιλήσω για την περίπτωση που εξαρχής πόνταρες με 5-10% μειονέκτημα!


Πόσα στοιχήματα έχουν χαθεί στο 90′;


χαμένα-στοιχήματα-στο-90-εκνευρισμόςΌσα έχεις κερδίσει στο 90′! Απλά θα θυμάσαι πάντα εκείνα που έχασες.

Αφού σε χαλάει να παρακολουθείς την εξέλιξη του αγώνα, γιατί το κάνεις; Είτε χάσεις το στοίχημα στο 10’ (αν κολλήσει στο 1-1 μέχρι το τέλος), είτε στο 90’, το ίδιο και το αυτό. Στοιχημάτισες να κερδίσει μια ομάδα. Να κερδίσει όταν σφυρίξει ο διαιτητής για τελευταία φορά. Είτε προηγηθεί με 4-0 από το πρώτο ημίχρονο, είτε κάνει το 1-0 στην τελευταία φάση, εσύ θα κερδίσεις.

Αυτό το στοίχημα έβαλες: Να κερδίσει τον αγώνα.
Το πώς θα το κάνει είναι ένα άλλο στοίχημα. Όπως ένα άλλο στοίχημα είναι όταν θα στοιχηματίσεις στην ισοπαλία στο 70’, ενώ το σκορ είναι 1-0. Εάν η απόδοση του Χ είναι 10,0 εκείνη την ώρα, ποιος λέει ότι η πιθανότητα να συμβεί είναι μεγαλύτερη του 10%, ώστε να σε συμφέρει να στοιχηματίσεις; Γιατί μόνο έτσι μπορείς να κερδίσεις στο στοίχημα (κατά κύριο λόγο).

Και γιατί να μην περιμένεις λίγα λεπτά ακόμα και να στοιχηματίσεις με απόδοση 15; Ή 20; Δε θα χρειαστεί να βάλεις τόσα πολλά! Άσε που μπορεί να αρχίσεις να ελπίζεις να έρθει η ισοπαλία με τόση μεγάλη απόδοση! Που άμα έρθει, πάλι θα εύχεσαι να μη γυρίσει τελείως το παιχνίδι και καταλήξουν όλα χαμένα στοιχήματα.

Μύλος.

Γιατί να πιέζεις επιπλέον τον εαυτό σου; Έκανες τη μελέτη σου πριν τον αγώνα. Αφιέρωσες πολύ χρόνο να καταλήξεις στις επιλογές σου. Στοιχημάτισες σύμφωνα με αυτές. Η δουλειά σου τελείωσε. Μη χάνεις περισσότερο χρόνο και κυρίως μη φθείρεσαι ψυχολογικά, παρακολουθώντας την εξέλιξη του αγώνα. Κάτι που θα σε οδηγήσει – όπως βλέπω – να ρισκάρεις επιπλέον χρήματα.

Ερώτηση: Αν έκανες μια ώρα να εντοπίσεις 3-4 αποδόσεις που άξιζαν το στοίχημά σου πριν να ξεκινήσουν τα παιχνίδια, πώς είσαι βέβαιος ότι θα κάνεις το ίδιο μέσα σε λίγα λεπτά/δευτερόλεπτα στο live στοίχημα; Και με την ίδια επιτυχία;

Όχι, αυτό δεν είναι διαχείριση στοιχήματος. Αυτό είναι μετατροπή από επενδυτή σε τζογαδόρο, επειδή σε έχει κυριεύσει ο φόβος. Εάν είχες αντιμετωπίσει σωστά το στοίχημα εξαρχής, ούτε καν θα σκεφτόσουν να καλύψεις το Χ, ενώ κερδίζεις.

Βασικά, ούτε καν θα παρακολουθούσες τον αγώνα. Γιατί, ενώ εσύ κάθεσαι μπροστά στο livescore τρώγοντας τα νύχια σου, κάποιος άλλος εκείνα τα 90 λεπτά εντοπίζει 3-4 αγώνες με value αποδόσεις. Όσο ανησυχείς για ένα στοίχημα που έβαλες, ένας επενδυτής έχει βρει άλλα 4 στοιχήματα που θα του αυξήσουν το κεφάλαιό του. Κι αντί κι εσύ να προσπαθήσεις να το αυξήσεις, βρίσκεις χίλιους δυο τρόπους να δώσεις πίσω το πλεονέκτημα που βρήκες.


Το ίδιο ισχύει για όλα τα είδη του τζόγου.

Θέλεις πόκερ; Μπήκες all-in με άσους preflop. Δεν έχει νόημα να αγχώνεσαι και κυρίως να γκρινιάζεις αν δεχτείς bad beat. Έπαιξες σωστά. Ατυχίες θα συμβαίνουν. Μην καρφωθείς πάνω στα 5 φύλλα που θα ανοίξουν μες στο άγχος μη χάσεις. Κάποτε θα χάσεις! Κάποτε θα χάνεις συνεχόμενα. Μην ταλαιπωρείσαι άδικα! Παίξε σωστά και χάσε (βραχυπρόθεσμα). Στο τέλος θα ανταμοιφθείς. Είναι σίγουρο, όσο βάζεις στοιχήματα με θετικό expectancy.

Θέλεις καζίνο; Μετράς φύλλα στο blackjack. Σε συμφέρει να παίξεις το μέγιστο των πονταρισμάτων σου. Στην επόμενη παρτίδα θα ρισκάρεις €500! Ανοίγουν τα φύλλα κι έχεις παντού 19 και ο dealer φιγούρα. Έπαιξες σωστά. Τελείωσε η δουλειά σου (που ήταν το μέτρημα των προηγούμενων 30-40 παρτίδων και η σωστή προεργασία στη διαχείριση κεφαλαιου σύμφωνα με το True Count). Αν βγάλει ο dealer 20 ή 21 δεν έχει τόση σημασία. Και πάλι σε βάθος χρόνου, εσύ θα κερδίσεις!

Έπαιξες ένα στοίχημα. Προχώρα στο επόμενο. Κι από εκεί στο επόμενο. Μέχρι να κουραστείς ή να μην έχεις άλλο χρόνο. Κι αφού δεν έχεις άλλο χρόνο, μην κάθεσαι στο livescore ελπίζοντας να κερδίσεις. Η ελπίδα ξεκίνησε και τελείωσε όταν έβαλες το στοίχημα. Θα δούμε αν στοιχημάτισες σωστά σε βάθος χρόνου, όχι στο τέλος της ημέρας. Οπότε, παρακολούθησε τηλεόραση, πήγαινε σινεμά, βγες για έναν καφέ, κοιμήσου! Αλλά μην κολλάς στον υπολογιστή για ένα στοίχημα που θεωρητικά τελείωσε τη στιγμή που το τοποθέτησες.

Εσείς παρακολουθείτε την εξέλιξη των στοιχημάτων σας; Παρασύρεστε σε στοιχήματα που κανονικά δε σκοπεύατε να τοποθετήσετε; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου