Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΟΠΑΠ: Διατηρεί τον φετινό στόχο για τα κέρδη, εστιάζει σε νέα παιχνίδια

Λίγες μόλις εβδομάδες αφού ανέλαβε την διοίκηση του ΟΠΑΠ, μετά την εξαγορά του από το επενδυτικό σχήμα Emma Delta τον προηγούμενο μήνα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος Kamil Ziegler βλέπει ήδη τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της εταιρείας.

Τα καθαρά κέρδη από τα αριθμολαχεία και τον αθλητικό στοιχηματισμό αποδείχτηκαν το τρίτο τρίμηνο καλύτερα του αναμενόμενου, είπε ο Ziegler σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο πρώην Τσέχος τραπεζίτης, 51 ετών, εκτιμά ότι υπάρχουν κάποια πρώτα σημάδια βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη χώρα.

Παρά τις καθυστερήσεις στην εισαγωγή του Ξυστό, η εταιρεία θα καταφέρει να πιάσει τον ετήσιο στόχο κερδοφορίας, είπε ο Ziegler.

"Τα καθαρά κέρδη από τα υφιστάμενα παιχνίδια φαίνεται ότι είναι καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις", δήλωσε ο Ziegler στην πρώτη του συνέντευξη σε μέσα ενημέρωσης μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. "Αυτή τη στιγμή δεν αλλάζουμε τις προβλέψεις μας για τα καθαρά κέρδη από τα επίπεδα των 116 εκατ. ευρώ για το 2013".

Εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίσης στη χώρα, η εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ προς 652 εκατ. ευρώ αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την Emma Delta, που ελέγχεται από τον Τσέχο επενδυτή Jiri Smejc και τον Έλληνα επιχειρηματία Γιώργο Μελισσανίδη.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν σε περιβάλλον συνεχιζόμενης ύφεσης και η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως έσοδα. Στο πλαίσιο αυτό επιβλήθηκε στον ΟΠΑΠ από τις αρχές του έτους φόρος 30% επί των μεικτών εσόδων του, ο οποίος αναμένεται να εξανεμίσει μεγάλος μέρος των ετήσιων κερδών του.

Παρόλα αυτά, η Emma Delta διέκρινε πολλά ελκυστικά στοιχεία στον ΟΠΑΠ, όπως το μονοπώλιο στο αθλητικό στοίχημα μέχρι το 2020 και στα αριθμολαχεία μέχρι το 2030 καθώς και τα σχέδιά ανάπτυξης βιντεολόττο, Ξυστού και ιντερνετικού στοιχήματος μέχρι το τέλος του 2014.

Τα νέα αυτά παιχνίδια υπόσχονται νέα κέρδη, σύμφωνα με τον Ziegler, τον πρώτο ξένο μάνατζερ του ΟΠΑΠ στα 55 χρόνια της ιστορίας του.




ΣΤΕΡΕΕΣ ΒΑΣΕΙΣ

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε οριακή αύξηση των πωλήσεων τρίτου τριμήνου για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Ο Ziegler απέδωσε την άνοδο αυτή στην ελαφρά βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τον Ziegler, η Emma Delta αποτελεί επενδυτή μακράς πνοής στον οργανισμό, κάτι που θέτει στέρεες βάσεις για να υλοποιήσει η διοίκηση τα επενδυτικά της σχέδια.

"Η Emma Delta έχει πει ότι είναι μακροπρόθεσμος στρατηγικός επενδυτής, με την δέσμευση να αναπτύξει περαιτέρω την εταιρεία", είπε. "Αυτό μας προσφέρει σταθερότητα ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα μακροπρόθεσμα έργα."

Τα βιντεολόττο και το Ξυστό θεωρούνται καταλύτες για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΟΠΑΠ καθώς αναμένεται να αποφέρουν μικτά έσοδα της τάξης του 1,6 δισ. ευρώ το 2022, με βάση το επιχειρηματικό πλάνο της προηγούμενης διοίκησης που αναθεωρείται αυτή τη στιγμή.

Ο Ziegler είπε ότι θα ήθελε να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα βιντεολόττο ταυτόχρονα μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2014. Η διοίκηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσει το δίκτυο των 5.000 πρακτορείων της για να στεγάσει τα νέα μηχανήματα ή αν αυτό συνδυαστεί με νέες αίθουσες στοιχηματισμού.

Ο Ziegler είπε ακόμη ότι όλα τα κόστη του οργανισμού επανεξετάζονται με στόχο να εξοικονομούνται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. "Θα πρέπει να μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το κάθε ευρώ που ξοδεύεται, ξοδεύεται αποτελεσματικά", είπε, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΑΠ θα επιδιώξει καλύτερους όρους στην εξυπηρέτηση κοινοπρακτικού δανείου 290 εκατ. ευρώ.

Ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι στην Βραζιλία, ο ΟΠΑΠ θέλει μάλιστα να λανσάρει διαδικτυακό αθλητικό στοίχημα στο πλαίσιο της στρατηγικής του να αποκτήσει μερίδιο από την παράνομη αγορά στοιχηματισμού στη χώρα.

"Σημαντική προϋπόθεση για αυτό το online στοίχημα είναι να έχουμε σαφείς και καθορισμένους κανόνες για αυτό το κανάλι διανομής," είπε ο Ziegler.

Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε εντατικές συνομιλίες με την ρυθμιστική αρχή παιγνίων, την ΕΕΕΠ, για το θέμα αυτό.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου